In urma cu 8 ani,la sfarsitul liceului am fost indragostita de o persoana in varsta de 35 ani.In urma relatiilor a rezultat un copil.In urma nasterii,la rubrica TATA este o liniuta-a fugit.Am incercat sa-l contactez atunci cand copilul avea cateva luni-nimic.Dupa situatia deosebit de grea in care ma aflam(parintii mei erau foarte suparati pe mine),viata mea ,cumva a intrat in normal.Cand copilul meu avea 8 luni am cunoscut un baiat care m-a inteles,m-a acceptat cu copilul meu,ne-am casatorit si acum am inca doi copii cu el.Mentionez ca tatal primului copil face parte dintr-o fam. instarita si nu vror sa auda de copilul
lui.
-INTREBARE:Daca eu il actionez in judecata acum,dupa 8 ani,ce sanse mai sunt pentru noi,pentru copilul lui sa primeasca ceva de la tatal natural al copilului .Nu cred ca refuza testul de paternitate ca stie ca a fost primul barbat din viata mea si singurul pana s-a nascut copilul si apoi a disparut.Cam la ce cheltuieli sa ma astept daca voi declansa o actiune in instanta?Va multumesc.
Buna ziua,
In astfel de actiuni, esential este testul de paternitate.
Prin urmare, daca in urma testului de paternitate, rezulta ca este copilul lui, atunci la rubrica tata din certificatul de nastere nu va mai exista liniuta, ci va fi numele lui.
In urma clarificarii acestui aspect, el va fi obligat la plata pensiei de intretinere datorata minorului, pana la implinirea varstei de 18 ani si in continuare, daca isi continua studiile, pana la varsta de 26 de ani.
Cuantumul pensiei de intretinere se stabileste conform codului civil:
Art. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Buna ziua
Se va stabili, daca nu refuza testul ADN, ca este tatal minorului, se va trece numele lui la tata si va fi obligat sa plateasca o pensie de intretinere minorului conform prevederilor art. 529 c.civ.
Mai mult, la decesul respectivului si copilul va mosteni partea ce i se cuvine..
Costul testului ADN este de circa 2000 lei sitaxa de timbru care este de 40 lei (cu aproximatie)
La astea se adauga si onorariul de avocat care .. va poate ajuta foarte mult in situatia dumneavoastra.
Nu uitati ca toate aceste costuri se vor recupera la sfarsit ca fiind cheltuieli de judecata.
Fără să aveti avocat angajat 2700 lei.
Cu avocat costurile sunt mai ridicate dar daca obțineți castig de cauza tatăl va suporta toate cheltuielile plus pensia de întreținere încă vreo 10 ani sau mai mult.