Am urmatoarea intrebare/problema: eu am o firma care, printre altele, face si grafica. Atunci cand fac o creatie grafica, pt o pagina web de exemplu, merg cu ea la client sau o trimit pe email si, uneori se intampla ca clientul sa nu o accepte dar totusi sa o foloseasca fara acordul meu lucrand cu o alta firma mai ieftina. Pot merge la un avocat si sa obtin o data certa sau o dovada ca creatia respectiva imi apartine? Sa obtin de fapt in acest fel un drept de autor temporar pe care sa-l pot folosii ulterior ca proba in instanta?
Puteti face si acest lucuru, insa ar fi de preferat sa trimiteti clientilor o notificare de fiecare data din care sa rezulte dreptul dv. de creatie intelectuala si sa le interziceti utrilizqarea creatie fara acordul dv.
As vrea tare mult sa pot face asta, dar faptul ca eu as specifica in mailul trimis catre clienti ca acele creatii imi apartin nu ii poate impiedica sa le foloseasca totusi si ma indoiesc ca mi-ar folosii foarte tare in instanta. Ma gandesc ca trebuie totusi sa existe o solutie legala prin care sa-mi pot apara creatie fara sa fiu nevoit sa platesc cateva sute de euro pt fiecare la osim. Am gasit un site care zice ca ar face asa ceva: www.ecopyright.ro , dar as prefera sa nu fac asta online ci sa merg cu creatiile la un avocat cunoscut.
Solutia ar fi ca inainte de orice sa semnati contracte cu partenerii in care sa includeti licenta de utilizare. Aceasta licenta trebuie sa specifice drepturile si obligatiile beneficiarului. In plus, pentru fiecare lucrare in parte trebuie sa existe o anexa, in care sa fie descrisa in amanunt lucrarea. In felul acesta veti putea dovedi mereu cine este autorul operei si ce intelegeri au fost incalcate. Mult succes!