Salut am 1 individ care l-am batut din cauza ca am fost certat cu alti 2 prieteni si asta care lam batut sa dat in gasca cu ei,si pe unde ma vedea,ca treceam cu masina de fiecare data imi aratau semne obscene si alte haimaieli prostesti si amenintandu-mi prietena ca o bate de fata cu mine.,Trecand pe drum fara saii bag in seama,aceeasi chestie ca de fiecare data,am parcat masina frumos si mam dus la ei sa vb,tot frumos,..cu frumosul nu sa putut ,radeau ca prostii si sa ridicat cocosu de pe leagan,si iam dat una de a cazut si sia spart capul,si acum e la spital,..ce imi poate face..pe cand tot el e ala care ma starneste?Mentionez ca am mai fost odata la politie,si nu sa rezolvat nimic....de accea mam dus la taicasu si iam spus sa se potoleasca...nu sa potolit,l-am potoolit eu intr-un fel sau altul...iar acuma taicasu spune ca ma da in judecata,,,ce imi poate face in cazul meu ?
Puteti invoca una din aceste 2 cauze de neimputabilitate,sau pe ambele,si scapati de raspunderea penala:
”Excesul neimputabil” (1) Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana aflată în stare de legitimă apărare, care a depăşit, din cauza tulburării sau temerii, limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea atacului.
(2) Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana aflată în stare de necesitate, care nu şi-a dat seama, în momentul comiterii faptei, că pricinuieşte urmări vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce dacă pericolul nu era înlăturat.
”Iresponsabilitatea” Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu putea să-şi dea seama de acţiunile sau inacţiunile sale ori nu putea să le controleze, fie din cauza unei boli psihice, fie din alte cauze.