Buna ziua,
Tatal meu zilele trecute (vineri) a avut in accident in care el era vinovat.Ia propus sa se inteleaga amiabil fara politie, dar acesta a refuzat si a plecat la politie.
Fiind vinovat a ramas fara permis 60 de zile si 360ron amenda.Cel lovit fiind cu gura mare pe la sectie si destul de cunoscut de politisti l-au facut pe tatal meu sa se enerveze si sa refuze sa ii dea RCA-ul sa il despagubeasca.Lovitul a inceput sa il ameninte pe tatal meu cu judecata.Ajuns in weekendul acesta acasa, am aflat cele intamplate si l-am sfatuit sa ii dea RCA-ul pt ca nu avem chef de judecata si alte complicatii.L-am pus sa il sune pe lovit si sa ii spuna ca ii da RCA-ul dar aceasta refuza si ameninta cu judecata si ca vrea si despagubiri morale pe langa cele materiale, ca a chemat un expert tehnic si ca o sa platim de o sa ne indoaie(lucru care ma sperie).Am vb cu un politist de la rutiera si m-a sfatuit sa ma duc la asiguratorul tatalui meu (BCR), sa dea o declaratie pe propria raspundere in care este de accepta sa dea RCA-ul "lovitului".Dar lovitul refuza RCA-ul.
In cazul de fata cum merg lucrurile?Asiguratorul se obliga se plateasca reparatiile lovitului in cazul in care ajung la tribunal cu el sau vine sa isi ia o copie dupa rca?In cazul in care ma da in judecata, plateste asiguratorul pagubele sau tatal meu?daca lovitul castiga procesul, trebuie sa suportam noi si pagubele si chetuielile de judecata?Va rog sa imi spuneti cum trebuie procedat pentru a cadea la "pace" cu lovitul si cu costuri cat mai mici.va multumesc anticipat.
Dimineata asta o sa trec pe la asigurator cu tatal meu sa facem declaratia ca accepta sa dea rca-ul.sper ca procedez corect.
Solicitati formularul de avizare si depuneti-l completat ,cerand nr. de inregistrare.In baza art.33 din norme.Puteti sa depuneti si o avizare scrisa de dvs.,obtinand pe cpoie nr. de inregistrare.
Aveti mai multe posibilitati care depind intr-o masura mai mica sau mai mare si de modul in care va actiona persoana al carei auto a fost lovit de tatal dvs. Dar inainte de a vi le prezenta rugamintea mea este sa nu va faceti nici un fel de griji atat timp cat aveti o asigurare RCA valabila la momentul producerii accidentului.
Cel accidentat si nevinovat de producerea accidentului isi poate repara auto astfel:
1. Se duce la societatea de asigurari unde este asigurat facultativ (CASCO) isi repara masina, iar societatea se va indrepta pentru contravaloarea reparatiilor cu regres impotriva asiguratorului dvs. RCA - BCR in cauza. In situatia in care asiguratorul CASCO nu va sti ca tatal dvs are asigurare RCA (nu afla de la dl. recalcitrant, nu gaseste masina tatalui dvs. in baza de date CEDAM) va va trimite o convocare la conciliere in baza art.720^1 Cod proc. civ. moment in care va veti prezenta la acesta cu o copie a RCA, veti da eventual o declaratie si treaba este rezolvata. Ei se vor indrepta impotriva asiguratorului RCA.
In cel mai rau caz societatea CASCO va da in judecata, iar BCR va fi citat in calitate de asigurator in proces si va raspunde pentru tatal dvs. atat timp cat e vorba de o polita valabila. Regula este ca raspunde de fiecare data asiguratorul RCA in astfel de cazuri, iar asiguratul numai in subsidiar (daca exista sume care nu sunt acoperite de asigurarea auto obligatorie).
2. Repara auto pe banii lui, insa inainte de a va da in judecata trebuie sa va cheme la conciliere si in acest caz ii prezentati RCA-ul urmand ca el sa se duca sa isi deschida dosar la asiguratorul dvs, RCA pt. a-si recupera banii. Daca totusi face pe nebunul si va da in judecata, veti cere introducerea asiguratorului dvs. in proces si acesta va fi obligat la plata sumelor solicitate idem caz 1 final.
3. Se poate duce pana la urma la asiguratorul dvs. RCA, in cazul in care ii trec nervii si nu are sau nu ii convine sa suporte c/val reparatiilor din banii proprii sau pe CASCO-ul sau, iar acesta va fi obligat sa ii solutioneze dosarul eventual cu o declaratie a tatalui dvs.
Ideea este ca in aceste cazuri raspunde de fiecare data asiguratorul RCA, si numai in subsidiar cel vinovat in cazuri care nu sunt acoperite de asigurare. Insa avand in vedere ca legislatia noastra s-a cam aliniat la cea europeana asiguratorii RCA raspunda aporoape pentru tot in limita sumei asigurate cand este vorba de accidente de auto.
Sfatul meu este sa nu va mai consumati, sa il lasati sa faca scandal si tot ceea ce vrea. In nici un caz sa nu ii dati bani. Singurul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand el va vrea este sa ii puneti la dispozitie o copie de pe RCA, iar in cazul in care ajungeti la proces (desi ma indoiesc) sa solicitati introducerea BCR in proces in calitate de asigurator.
Daca va intereseaza sa cititi mai mult - L.136/1995 privind contractul de asigurare si Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) de punere in aplicare a Normele privind RCA pe anul in curs sunt suficiente. Ambele le gasiti pe site-ul CSA la sectiunea legislatie.
Va raspund avand calitatea de consilier juridic la o societate de asigurari, va asigur ca astfel stau lucrurile si nu trebuie sa va mai faceti griji.
Vreau sa va multumesc mult pentru sfaturile date.Am reusit sa ii impac pe cei doi incapatanati si s-a rezolvat "amiabil" cu rca-ul, amenda platita si permisul suspendat pe 60 de zile.
Nu mai doresc o experienta ca aceasta pe viitor si inchei prin a multumi avocatnet.ro cat si celor ce raspund prompt si profesionist pe acest site.
Sanatate si numai bine ;)
Despagubire rca
elena_mdv
Buna seara,
As dori sa imi spuneti va rog daca in cazul unui accident rutier, fara victime, persoana pagubita poate sa refuze polita rca si sa actioneze ... (vezi toată discuția)
Intrebare rca
sisq77
Buna ziua,
Am facut un accident auto din vina mea. Politia a venit la fata locului, a intocmit un proces verbal, nu e vorba de amiabila. Intrebarea ar fi, ... (vezi toată discuția)