Buna ziua,
Sunt persoana fizica si am avut un autoturism Dacia Solenza pe care l-am vandut unei alte persoane fizice in 11-05-2016. Am facut contract de vazare-cumparare, am radiat-o de la Administratia financiara si i-am dat toate documentele (inclusiv talonul si cartea de identitate a masinii) cumparatorului. Dupa mai bine de un an in Noiembrie 2017 am primit prin posta un plic cu o amenda de la CNAIR S,A (CESTRIN) in valoare de 250lei. Se scria ca pot trimite plata amenzii prin posta sau prin e-mail la adresa chitanta@cestrin.ro. Am trimis acolo pe e-mail toate documentele (copie) inclusiv CI a cumparatorului si nr lui de telefon . Evenimentul de lipsa rovigneta fusese contatat in data de 08-08-2017.Am contactat cumparatorul si i-am solicitat plata amenzii. Initial mi-a raspuns la telefon dar apoi nu a mai vrut sa raspunda. Ulterior am mers la Politie In Pipera pentru informare si unde am depus o Notificare cu istoricul evenimentelor la care am atasat copii ale documentelor in data de 08-01-2018 la care am primit ulterior un raspuns prin care se confirma ca s-au efectuat in sistem mentiunile de instrainare a autovehiculului. In lunile Ianuarie- Febriuarie 2018 cand am platit impozitele pe imobile nu aveam in sistemul Administratiei financiare nici-o amenda. In Aprilie 2018 a aparut in sistemul ANAF amenda de 250lei. Am contactat din nou cumparatorul care initial mi-a spus ca imi da banii dar ulterior nu a mai raspuns la telefon, De la ANAF am inteles ca acea amenda nu se prescrie si recuperarea ei (de mine) se face doar in instanta. Va rog sa-mi spuneti:
a) Cum pot sa reglementez cat mai repede situatia? Exista doar calea instantei?
b) Daca initiez o actiune in instanta, o exista o cale mai rapida (o procedura simplificata) de rezolvare tinand cont de marimea sumei (250lei)?
c) Eu am domiciliul in Bucuresti, cumparatorul este din Buftea (Ilfov) iar masina am vandut-o de la o locatie din Cernica. La care Judecatorie ar trebui sa deschid actiunea? La Sector 2 Bucuresti, la Cornetu sau in alta parte (nu stiu Buftea da care Judecatorie apartine)? Se plateste taxa judiciara si pentu aceste sume mici?
Va multumesc antticipat pentr ajutor.
La Buftea va judecați. Exista judecătorie in Buftea. Da exista o procedura mai simplificata pentru sume asa mici. Da, se plătește taxa de timbru si la suma pretinsa de Dvs.
Buna ziua,
Referitor la subiect: Eu sunt vanzatorul masinii; cumparatorul autoturismului se pare ca a vandut masina catre alta persoana iar amenda ar trebui platita de acea persoana (eu nu o cunosc).
Cererea de chemare in judecata trebuie sa fie pt recuperarea sumei de la primul cumparator sau pentru schimbarea proprietarului masinii? La ce ma ajuta faptul ca judecatorul constata faptul ca eu nu mai sunt proprietarul masinii? Amenda a fost emisa de CNAIR (CESTRIT) (??) si a ajuns la Administratia fiscal de care apartin eu. Administratia stie ca eu nu mai sunt proprietarul masinii deoarece acolo am facut radierea masinii la vanzarea ei (acum 2 ani in urma). Eu nu am platit inca amenda. Nu ar trebui sa-mi indrept actiunea catre primul cumparator?
Multumesc,
O zi buna,
Dinu M.,