avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara retroactiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara retroactiva

Bună ziua

Tatăl meu mi-a plătit pensie alimentara pana la vârsta de 18 ani, însă după împlinirea acestei vârste el a încetat sa îmi mai plătească pensia deși eu am făcut și facultate. Recent am aflat ca trebuia sa imi plateasca pensia si pe durata studiilor universitare.
Momentan am 24 de ani și anul acesta termin facultatea. Exista vreo posibilitate ca, dacă îl acționez în instanță, sa îmi dea banii pe care ar fi trebuit sa mi-i dea cât timp am fost la facultate?

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 22:55, 6 Iunie 2018
Buna ziua,
Va puteti adresa instantei solicitand plata de la momentul introducerii cererii!
Nu puteti cere retroactiv.
Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2018
GabrielCorpodean, utilizator
Obligatia de plata a pensiei de intretinere a fost stabilita prin hotarare judecatoreasca pana la 18 ani caci aceea e varsta cand copilul devine major.

De la acest moment, copilul major isi va actiona tatal in judecata pt a i achita pensie pana la 26 ani daca se afla in continuarea studiilor si intr o stare de nevoie pe care trebuie sa o probeze in fata instantei.

Anterior, pana la varsta majoratului starea de nevoie este prezumata de lege fiind vorba despre un copil minor.

Cum tatal nu a fost dat in judecata , inseamna din punct de vedere al legii ca nu v ati aflat in stare de nevoie. Retroactiv nu puteti silocita decat pt cateva luni astea pana la finaliazarea studiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara SamTea SamTea buna ziua! fiica mea in varsta de 21 de ani, studenta la zi anul 2, nu beneficiaza de pensie alimentara din partea tatalui sau deoarece acesta nu considera ca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara baiatul meu cel mare a implinit 19 ani (la ... Mamicaingrijorata Mamicaingrijorata Pensie alimentara Baiatul meu cel mare a implinit 19 ani (la 18 ani era in clasa a XII-a). Peste cateva zile, urmeaza sa plece la studii in Olanda ... (vezi toată discuția)
Sunt divortata am 2 copii in custodie.cel mare a implinit 18 ... Emes Emes Sunt divortata am 2 copii in custodie.cel mare a implinit 18 ani .A intrat la facultate.E drept ca tatal lui sa nu mai plateasca pensie alimentara?Dupã ... (vezi toată discuția)