avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara Baiatul meu cel mare a implinit 19 ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara Baiatul meu cel mare a implinit 19 ani (la ...

Pensie alimentara
Baiatul meu cel mare a implinit 19 ani (la 18 ani era in clasa a XII-a). Peste cateva zile, urmeaza sa plece la studii in Olanda (universitate de stat-facultate de stat). Tatal lui i-a sistat pensia de intretinere. Daca ii dovedeste ca urmeaza cursurile in cadrul acelei facultati, care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a primi in continuare pensia de intretinere de la tatal lui? Mai primeste si pentru lunile de vacanta? (August si septembrie- pana la inceperea cursurilor)?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 13:41, 13 August 2022
Buna ziua,

Legislatia incidenta specifica faptul ca parintii sunt obligati sa plateasca pensie alimentara sau mai exact sa intretina copilul devenit major pana ce acesta isi finalizeaza studiile, dar nu mai mult de varsta de 26 de ani.
In situația în care tatăl a sistat plata indemnizației acest drept poate fi solicitat și obținut în fața unei instanțe judecătorești care să constate faptul că copilul devenit major indeplineste conditiile de primire a indemnizatiei pentru continuarea studiilor.
În privința acordării indemnizației pe perioada vacanței consider că această indemnizație trebuie acordată și pe perioada vacanței întrucât există o obligație de întreținere cu caracter de continuitate care include cheltuielile necesare educației dar și traiului.

O zi bună!
Daca a avut obligatia stabilita prin hotarare judecatoreasca, aceasta inceteaza la implinirea a 18 ani cand inceteaza starea de nevoie prezumata.

Astfel - daca nu isi plateste de buna voie obligatia legala de intretinere - tatal va fi actionat in instanta de catre copilul sau devenit major care va face dovada continuarii studiilor si a existentei unei stari de nevoie. Atentie ca pensia va fi acordat incepand cu data introducerii cererii de chemare in judecata si nu retroactiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara croberta croberta Daca un salariat a platit pensie alimentara copilului pina la 18 ani , dupa aceasta varsta copilul trebuie sa.si dea in judectata tatal pt a beneficia in ... (vezi toată discuția)
Buna seara!- pensie de intretinere major Rody76 Rody76 Copilul meu luna viitoare implineste 18 ani si inca este elev.Mai primeste pensie alimentara sau trebuie iar sa il dau in judecata pe fostul sot? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara madalin073 madalin073 Sunt divortata de sapte ani,am platit pensie alimentara in tot acest timp...anul acesta copilul va implini 18 ani,in hotararea judecatoreasca se specifica ca ... (vezi toată discuția)