avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Putem cere Nulitatea Absolută retroactivă a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Putem cere Nulitatea Absolută retroactivă a oricărei Decizii a Comitetului Executiv al Asociației noastre dacă de 2 ani avem doar doi membri în Comitetul Executiv, cu toate că și în Statut avem obligația să fie minim 3 pentru a fi legale deciziile luate ?

Putem cere Nulitatea Absolută retroactivă a oricărei decizii a Comitetului Executiv al Asociației noastre dacă de 2 ani avem la conducere doar doi membri în Comitetul Executiv, cu toate că și în Statutul Asociației există obligația să fie minim 3 membri ai Comitetului Executiv pentru a fi legale deciziile luate, plus că și art.16 din H.G. nr. 1588/2007 spune clar că nu e legal constituit un Comitet Executiv dacă nu are ca și componență un număr impar de membri ?
Cum pot conduce doar doi membri o Asociație de câteva sute de proprietari, luând decizii în numele tuturor ?
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 18:58, 24 Ianuarie 2020
1-De regula dispozitiile autoritatilor opereaza pentru viitor
2-De cand nu este asigurat cvorumul prevazut in statut al componentei comitetului executiv nu a fost convocata adunare generala a asociatiei de proprietari ?
3-Deciziile comitetului executiv au generat prejudicii membrilor proprietari ?
Concret motivul interesului dv pentru anulare decizii dispuse de comitetul executiv il constituie strict numarul membrilor comitetului ?
„2. De când nu este asigurat cvorumul prevazut în statut al componentei comitetului executiv nu a fost convocata adunare generala a asociației de proprietari ?”
Ați punctat bine prin întrebarea dvs., dacă a fost cel puțin o Adunare Generală de când semnează actele Asociației doar cei doi membri ai Comitetului Executiv (de fapt, ei mi-au zis că ar fi fost aleși 5 membri, dar restul de 3 nu vin la ședințe de peste un an - util și practic ar fi să le cerem registrul de decizii al Comitetului Executiv, să vedem dacă și când au semnat doar cei doi membri, și pentru acele decizii să cerem Nulitatea Absolută).
Și acum să revin la întrebarea pusă de dvs., prin care dovedim ilegalitatea clară. Din păcate pentru ei, cei doi membri ai Comitetului Executiv au semnat și procesele verbale ale celor două Adunări Generale din 2017, dar și procesele verbale ale celor două Adunări Generale din 2018, fapt care poate duce la NULITATEA ABSOLUTĂ a celor 4 Adunări Generale din ultimii 2 ani (am fost pe fază și am intentat două procese diferite pentru a anula definitiv hotărârile luate în cele două Adunări Generale Reconvocate din 2017 și 2018).
Ce ziceți, nu gândesc corect d.p.d.v. juridic, să anulăm aceste acte semnate contra legii, știind că ele aduc prejudicii membrilor proprietari prin încălcarea unor norme juridice clare, mai ales că Adunările Generale anuale au o anumită obligație de a respecta niște reguli stricte pentru a fi declarate ca fiind valabile și legale ?
Pentru a fi și mai explicit, este evident că dacă au semnat doar cei doi membri ai Comitetului Executiv (chiar dacă ar fi fost aleși 5 membri, actele nu puteau fi legale știind că ei nu mai participau de peste un an la nicio ședință a C.E.), orice act semnat de doar doi membri care nici nu sunt în număr impar, ar trebui să fie declarat NUL de către Instanțele de Judecată, în special conform art. 25, alin. 4 din Legea 230/2007, care este explicit în sensul celor expuse de mine aici:
(4) Hotărârile Adunărilor Generale (...) se semnează de către toți membrii Comitetului Executiv și se comunică în scris tuturor proprietarilor.

Citind acest art. 25, alin. 4, vedem că în cazul expus de mine s-au încălcat minim două obligații:
1. Hotărârile Adunărilor Generale anuale din ultimii ani n-au fost semnate de către TOȚI membrii Comitetului Executiv, dacă ne luăm după declarațiile conducerii că ar fi fost aleși 5 membri ai Comitetului Executiv, dar ei ... au lipsit total din ecuație, refuzând să participe activ ca membri în conducerea Asociației, dovada clară constând în lipsa semnăturilor lor de pe actele vitale ale Asociației.
2. Hotărârile Adunărilor Generale nu s-au comunicat în scris TUTUROR PROPRIETARILOR, deoarece șefii Asociației nu pot aduce dovada în Instanță că au făcut acest lucru cu hotărârile oricărei Adunări Generale anuale, să-i informeze inclusiv pe proprietarii plecați din localitate, pentru a ști ce și cui plătesc venituri lunare și bani pentru fondurile Asociației, dar și pentru a ști cine îi conduce, dacă-și respectă obligațiile legale.
Legile îi obligă pe șefii Asociației să-i anunțe pe toți membrii proprietari ai Asociației pentru orice decizie și hotărâre luată, altfel se consideră că n-au fost informați, încălcându-le drepturile.
Aveti dreptate in precizari
Omiteti asperctul esential ca dispozitia in vigoare prevede termen pentru eventuala contestare hotarari ale adunarii generale
Se mai ridica o problema
Concret dv ce intentionati ,anulare decizii comitet executiv sau ale adunarii generale ?
Deciziile comitetului executiv se puteau anula prin votul participantilor la adunarile generale din anii 2017,2018
Aveti perfecta cu dreptate cu drepturile proprietarilor privitor la informarea despre hotararile adunarii generale
Insa ,legiuitorul nu a impus termen pentru informare ...
Mai grav,in imensa lui capacitate,legiuitorul nu a prevazut nici sanctiuni in cazul in care reprezentantii asociatiilor de proprietari nu informeaza proprietarii despre hotararile adunarii generale
Toti proprietarii pot afla pentru a ști ce și cui plătesc venituri lunare și bani pentru fondurile Asociațieifie din lista suplimentara la lista de intretinere lunara pe care administratorul presedintele de asociatie si cenzorul au obligatia sa o afiseze lunar ,fie solicitand detalii presedintelui de asociatie in temeiul disp art 10 L nr 230/2007
Trebuie sa mai constientizati ca actiunea in instanta este o loterie conditionata de interesul judecatorului
Prcatica in instanta demonstreaza ca judecatorii nu stapanesc legislatia asociatiilor de proprietari ,punctele nevralgice ale acesteia
Nu exista o prcatica unitara pentru solutionat actiunile promovate pentru anulare hotarari ale adunarilor generale in cadrul asociatiilor de proprietari
In general ,instantele de judecata se implica in cazul in care exista probe rezonabile care atesta existenta de prejudiciu financiar cauzat asociatiilor sau membrilor proprietari,existenta prejudiciului putand fi probata pe baza conclziilor unei expertize financiar contabile pe care insa putini proprietari isi permit sa le suporte

ynocentta a scris:

Aveti perfecta cu dreptate cu drepturile proprietarilor privitor la informarea despre hotararile adunarii generale
Insa ,legiuitorul nu a impus termen pentru informare ...

Legiuitorul nu a mentionat expres un termen de informare dar acesta nu poate depasi 45 de zile. In caz contrar, membrii asociatiei care nu au putut participa la adunarea generala nu pot lua cunostinta de hotarârile acesteia si li se incalca dreptul de a constesta hotarârile pe care ei le considera nestatutare sau contravenind legii.

Afisarea hotarârilor adunarii generale intra in atributiile comitetului executiv si presedintelui. Pentru neindeplinirea atributiilor se poate solicita sanctionarea acestora in conditiile L230/2007 art. 56.
Dar, dupa cum s-a mentionat, solutiile instantelor de judecata sunt putin previzibile in astfel de cazuri.
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2018
daniel-mircea, utilizator
ynocentta a scris:

Aveți dreptate în precizări.
Omiteți aspectul esențial ca dispozitia în vigoare prevede termen pentru eventuala contestare hotărâri ale adunării generale.
Se mai ridică o problemă. Concret, dvs. ce intenționați, anulare decizii comitet executiv sau ale adunării generale ?
Deciziile comitetului executiv se puteau anula prin votul participanților la adunările generale din anii 2017, 2018.

Eu doresc să cer Nulitatea Absolută a oricărei decizii a Comitetului Executiv luată prin încălcarea a mai multor articole de legi, știind că e imposibil să conduci o Asociație de sute de proprietari doar prin ... doi membri ai Comitetului Executiv, care sunt și în număr par, ceea ce e ilegal și imposibil pentru a vota ceva.
ꕢ Citez din Statutul Asociației noastre:
Art.13. ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI NR. ..., ÎN BAZA APROBĂRII PROPRIETARILOR DIN CADRUL ADUNĂRII GENERALE, VA ALEGE UN COMITET EXECUTIV COMPUS DIN 3 MEMBRI CARE E OBLIGATORIU SĂ FIE PROPRIETARI ÎN CLĂDIREA ASOCIAȚIEI.
Art.3. Proprietarii apartamentelor din clădirile Asociației constituie Asociația de Proprietari ... Asociația va răspunde de administrarea clădirii, a proprietății comune, va aproba Bugetul de Venituri și Cheltuieli anual (...)
Art.6. Președintele A.P. ... va desemna un membru al Comitetului Executiv care SE VA ÎNGRIJI DE ANUNȚAREA TUTUROR PROPRIETARILOR DESPRE FIECARE ADUNARE GENERALĂ ANUALĂ, precum şi de data, ora, locul şi scopul Adunării.

* COMENTARIU: Acest ultim articol din Statutul Asociației noastre seamănă cu articolul nr. 14, alin. 5 din H.G. nr. 1588/2007, care obligă conducătorii Asociației de Proprietari să vină cu dovada faptului că au semnat TOȚI proprietarii în Tabelul Nominal Convocator, altfel Instanța va anula retro-activ (prin sentința de Nulitate Absolută) orice hotărâre luată în acea Adunare Generală, care se va dovedi ilegal convocată. * Citez din H.G. nr. 1588/2007, art.14, alin.5: „La Adunarea Generală Reconvocată, dacă există dovada că toți membrii Asociației de Proprietari au fost convocați, hotărârile pot fi adoptate (...). Dovezi ale convocării şi reconvocării le constituie afișul de la Avizier și Tabelul Nominal Convocator cu semnături. (idem, art. 24, alin.2 și 3)” - [ link extern ]
Pentru a nu crede că vorbesc din teorie, vedeți că pe Internet, în jurisprudența românească, găsiți aproape 10 spețe aproximativ identice, luate ca și Precedente Judiciare, în care Asociațiilor care nu au prezentat acel Tabel Nominal Convocator semnat de toți proprietarii, li s-au anulat retroactiv hotărârile Adunărilor Generale anuale ... dacă vreți, vă enumăr câteva, să nu fie discuții contrarii.
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2018
flory_mr, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce acțiune în justiție putem face dacă la asociația noastră nu s-a afișat niciodată la avizier nicio decizie a comitetului executiv ? flory_mr flory_mr Și în noua Lege nr. 196/2018, dar și în ne-abrogata Lege nr. 230/2007 (și în H.G. nr. 1588/2007) există stipulată obligația de a afișa la Avizierele ... (vezi toată discuția)
Legalitatea presedintelui Niculescu Gella Niculescu Gella Cum poate fi sancționat comitetul executiv al asociației de proprietari care a ales președinte al asociației fără să convoace adunarea generală? Are ... (vezi toată discuția)
Cum procedăm în cazul în care membrii comitetului executiv au fost aleși în adunarea generală, dar se dovedește că nu sunt membri ai asociației ? flory_mr flory_mr Cum procedăm în cazul în care membrii Comitetului Executiv au fost deja aleși în Adunarea Generală, dar ulterior s-a dovedit că ei nu erau membri ai ... (vezi toată discuția)