avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Un sediu provizoriu al unei Asociații, construit pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Un sediu provizoriu al unei Asociații, construit pe un pasaj public, nu e pasibil de demolare ?

Sediul Asociației noastre este, încă din 2010, declarat ca fiind și acum, în 2018, construit provizoriu, la care nici recepția nu s-a făcut, și nu există nici aprobarea proprietarilor de apartamente aflați pe și în jurul acelui fost gang.
Ce ziceți, dacă e construcție provizorie, n-ar trebui să cerem să fie demolată, deoarece are o Autorizație de Construcție provizorie ? Din ce văd pe Internet, pentru firme legea e dură cu aceste construcții provizorii ... dar nu știu dacă legea e aplicabilă și pentru sedii de Asociații construite și ilegal, pe un fost pasaj de circulație publică ! DETALII, AICI: [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2018
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 09:15, 10 Iunie 2018
@flory_mr,
Ce stiti dvs. despre sediile sociale sau punctele de lucru ale asociatiilor de locatari/proprietari?
Cunoasteti dvs. ca cei care au construit blocurile in "epoca de aur" sau mai nou acum, in "epoca capitalismului salbatic", cand marii investitori de locuinte, NU si-au permis sa aloce o mica incapere de 3-4 mp, cu o dotare minimala (chiuveta, grup social) pentru sediul unei as. de proprietari? Dar pentru o femeie de serviciu, unde sa se schimbe de hainele de oras, sa-si faca nevoile fizilogice, s-a prevazut ceva? NU, nu au prevazut, astfel incat fiecare asociatie s-a orientat cum a putut.
Iata, ai dvs. au gasit solutia unui chiosc abandonat (probabil), noi, am ocupat, cam fortat un mic spatiu - fost spatiu de adunare a gunoiului menajer, altii, au fost nevoiti sa-si declare sediul social in propriile apartamente.
Asa ca, pe bune, cam care ar fi problema dvs.? Vreti sa mutati sediul asociatiei - unde, in sediul primariei sau a consiliului judetean? Ar fi bine, nu? Sediu - beton, cu autorizatie de construire, functional, cu caldura iarna, apa-canal, telefon, internet, paza la usa de intrare....
Cand mai veniti cu asemenea - nici nu stiu cum sa le zic, intelegeti dvs. - veniti si cu o propunere serioasa de mutare a sediului asociatiei, in rest lasati-ii pe altii sa decida. Daca o fi sa se demoleze toate acele constuctii improvizate, o sa se demoleze si sediul asociatiei, intelegand ca autoritatile vor sa le demoleze pe acestea si sa le inlocuiasca cu altele mai de doamne-ajuta...
Nu au rost discuțiile de genul dacă era așa sau altcumva. Eu am întrebat din punct de vedere strict legal, pentru că nu poți construi un sediu de Asociație de Proprietari pe un pasaj de circulație publică, fără a convoca măcar o Adunare Generală, să ai consimțământul proprietarilor acelei Asociații. Dacă nu ai aprobarea lor, de ce tu, președinte de Asociație, ai cerut bani pentru acea lucrare pentru care nici recepția nu s-a făcut ? Mai grav, e încă o construcție provizorie, și din ce am citit, e pasibilă de demolare, știind că a ocupat un drum public !
Să nu mai respectăm legile, doar pentru binele unora care s-au trezit conducători de Asociație, de parcă așa s-au născut ?
Ei aveau un sediu până în 2010, de ce n-au stat acolo ? Au vrut lux, cu Termopane, cu WC, 2 camere, magazie (50 mp), dar ... fără a cere votul în Adunările Generale anuale, deoarece acel președinte ... n-a convocat niciuna ! Și mai grav, acel președinte locuia chiar deasupra acelui fost pasaj public și avea tot interesul să construiască acolo un sediu, dar a făcut-o total ilegal.
Cam multe ilegalități, nu credeți domnule Adam Grecu ? Doar nu încurajați încălcarea legilor în materie de construcții ...
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2018
flory_mr, utilizator
Incurajez eu legea in materie de constructii, da? Asta ati inteles dvs. ?

Bun asa, atunci fiti dvs. mai inteleapta si reclamati la Primaria Galati, incalcarea legii de catre presedintele as. proprietari, in AG alegeti unul mai bun, dar si dvs. achitati-va obligatiile catre asociatie, la timp, ca altfel, la drepturi fiecare pofteste, stam mai rau la obligatii.
V-am scris, dar nu ati inteles nimic: noi avem sediul asociatiei intr-un fost gunoier - fara sa avem macar o chiuveta sa te mai speli pe maini, ce sa mai zic de WC? Femeile noastre de serviciu o duc mai greu, apeleaza pe rand vecinii pentru a merge la WC...
Intreb, dvs. ati lucrat, ati fost angajaata undeva? Si daca da, aveati un spatiu, vestiar, grup social?
Despre ce vorbim?
Cred ca am incheiat subiectul!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ați înțeles greșit - eu am pus acel link cu cei din Galați doar pentru a arăta că o construcție cu Autorizație Provizorie din ... 2010, ar trebui demolată de urgență - dacă legea e una pentru toți, păi s-o aplicăm.
Pentru a fi mai explicit în demonstrarea ilegalității construirii sediului Asociației noastre, chiar pe un pasaj de circulație publică (drum public, care aparține Statului Român - așa e intabulat acel teren în Cartea Funciară), vă rog să citiți o Adresă trimisă nouă de către cei abilitați, șefii de la Cadastru (O.C.P.I.), pe data de 13.11.2013 și vă rog să-mi spuneți dacă acel sediu al Asociației mai poate exista în situația expusă acolo (mai ales că ocupă ilegal acel fost gang de trecere pentru locuitorii din zonă), știind că are doar o Autorizație Provizorie de Construcție dată în 2010, folosită ilegal și acum, în 2018 (noi vrem să se redea circulației acel fost pasaj, deoarece ni s-a încălcat dreptul la Libera Circulație) !
***********************************************************
O.C.P.I. ... , cu sediul în Calea Călăraşi nr. ..., Cod Poştal nr. ...
OFICIUL DE CADASTRU ȘI PUBLICITATE IMOBILIARĂ - Cod operator date cu caracter personal nr. ...

Adresa nr. 6705 din 13.11.2013
Către: Asociaţia de Proprietari nr. ..., Bd. Independenţei, nr. ..., Bl. ..., Sc. ...
Referitor la: Înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate asupra imobilului pasaj dintre blocurile D2 și D3 de pe str. ...

Urmare a Adresei dvs. nr. 401 din 01.11.2013, în temeiul Legii nr. 544/2001 privind LIBERUL ACCES LA INFORMAŢIILE DE INTERES PUBLIC, vă comunicăm următoarele:
Solicitarea dvs. privind comunicarea actelor necesare înscrierii în Cartea Funciară a dreptului de proprietate asupra sediului A.P. ... nu este sub incidența Legii 544/2001, în speță fiind incidente dispozițiile Legii Cadastrului și a Publicității Imobiliare nr. 7/1996, re-publicată, și celelalte reglementări în materie.
Astfel, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 7/1996, art.28, alin.1, coroborate cu dispoziţiile art.29, alin.4 din actul normativ menţionat, cererea de înscriere în Cartea Funciară se va depune la Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară și va fi însoţită de înscrisul original sau de copia legalizată de pe acesta, prin care se constată actul sau faptul juridic a cărui înscriere se cere, de asemenea și de o documentaţie cadastrală și un certificat fiscal împreună cu plata tarifului aferent în conformitate cu Ordinul Ministrului Administraţiei și Internelor nr.39/2009.
În conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 7/1996 art.36 alin. 1, Autorizaţia de Construire trebuie să fie însoţită de procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, semnat de reprezentantul Autorităţii Locale (Primăriei). Cererea de înscriere se soluţionează prin Încheiere de Carte Funciară, supusă căilor de atac.
Facem precizarea că pasajul face parte din părţile comune ale blocului D2, motiv pentru care acesta trebuie, în primă fază, scos din părţile comune cu acordul celorlalţi co-proprietari. Înscrisul ataşat intitulat „Tabel nominal cu locatarii blocului D2 care îşi dau acordul pentru închiderea pasajului de trecere dintre blocurile D2 și D3, în vederea amenajării sediului Asociaţiei de Proprietari nr. ...” nu este datat pentru a putea determina legea aplicabilă, respectiv noul sau vechiul Cod Civil.
De asemenea, nu este clar cu ce titlu se transmite pasajul către Asociaţie, cu titlu de proprietate, caz în care transferul dreptului trebuie să se facă în fața unui notar public prin act autentic sau cu titlu de folosinţă, caz în care folosinţa se poate transmite doar unui co-proprietar.
Dacă se naşte o nouă unitate individuală, acesteia trebuie să i se aloce la rândul ei o cotă-parte din părţile comune, inclusiv Cota Indiviză din teren prin re-calcularea cotelor celorlalţi co-proprietari.
Referitor la caracterul construcției, din cuprinsul Autorizației de Construire rezultă că acest sediu al A.P. ... are un caracter provizoriu, ori, în conformitate cu dispozițiile art.1 din Ordinul Directorului General al Agenției de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 634/2006 privind aprobarea Regulamentului privind conținutul şi modul de întocmire a documentațiilor cadastrale în vederea înscrierii în Cartea Funciară, „fac obiectul înscrierii în Cartea Funciară doar construcțiile permanente”.

Semnează: Registrator Șef, Simona ... ; Inginer Șef, Cristian ...
***********************************************************
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule Adam Grecu, aștept un răspuns la ultima mea postare, pentru a fi mai obiectiv referitor la afirmația dvs. că noi, proprietarii, am greșit când am cerut demolarea acelui sediu care are Autorizație Provizorie încă din ... 2010 (cuvântul Provizorie spune totul) și care a blocat circulația pe acel pasaj public vechi de zeci de ani, schimbându-i-se destinația inițială (alt abuz).
Dvs. ați construi un sediu de Asociație dacă n-ați avea aprobarea prin vot a proprietarilor, doar în Adunarea Generală anuală ?
Am precizat faptul că fostul președinte n-a convocat nicio Adunare Generală timp de vreo 5 ani ... astfel, acea construcție a sediului Asociației e total ilegală, cerând tuturor proprietarilor bani fără ca ei să voteze, să aibă consimțământul lor !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren situat la parterul blocului - proprietatea asociatiei de proprietari? asociatia5960 asociatia5960 Va rog daca aveti un raspuns pentru urmatoarea situatie: La parterul blocului asociatiei noastre , pe toata lungimea blocului , exista un spatiu de cca 3 m ... (vezi toată discuția)
Act aditional la statut asociatie proprietari ofeliaflorina ofeliaflorina Va rog frumos sa-mi dati si mie un model de act aditional la statutul asociatiei de proprietari pentru modificarea adresei asociatiei intrucat s-a schimbat ... (vezi toată discuția)
Recepția lucrărilor de construcții se face pentru orice lucrare din cadrul asociațiilor ? ionica1980 ionica1980 Aș vrea să știu dacă recepția lucrărilor de construcții se face pentru orice lucrare din cadrul Asociațiilor (cel puțin pentru lucrările majore) ... (vezi toată discuția)