Se poate ridica excepție de neconstituționalitate în cazul în care instanța dispune o măsură de siguranță cu caracter medical pentru o persoană acuzată de comiterea unei fapte penale nejustificate, dacă scopul măsurii este prezentarea persoanei în fața comisiei medico-legale și stabilirea unui diagnostic în concordanță cu măsura (măsura fiind întemeiată doar pe supoziția că persoana ”a comis o faptă prevăzută de legea penală, nejustificată”, conform Art. 107/alin.2 din Codul Penal)?
Alineatul menționat încalcă prevederile Art.16/alin.1 și Art.23/alin.13 din Constituția României. Se încalcă și Art.15 din Codul Penal în cazul în care fapta nu este considerată infracțiune, deoarece măsurile de siguranță nu se iau în mod expres în caz de nepedepsire sau neimputabilitate*.
Codul Penal, Art.15
(1)Infracţiunea este fapta prevăzută de legea penală, săvârşită cu vinovăţie, nejustificată şi imputabilă persoanei care a săvârşit-o.
(2) Infracţiunea este singurul temei al răspunderii penale.
Codul Penal, Art.107
(1) Măsurile de siguranţă au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii faptelor prevăzute de legea penală.
(2) Măsurile de siguranţă se iau faţă de persoana care a comis o faptă prevăzută de legea penală, nejustificată.
(3) Măsurile de siguranţă se pot lua şi în situaţia în care făptuitorului nu i se aplică o pedeapsă.*
Constituția României, Art.16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
Constituția României, Art.23
(13) Sancţiunea privativă de libertate nu poate fi decât de natură penală.