avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar penal furt calificat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar penal furt calificat

Buna ziua! In urma cu nici o luna, intr-un moment de teribilism pe care mi-l asum, mi s-a intocmit un dosar penal pentru furt calificat. Situatia sta in felul urmator: eram in seara de dupa absolvire ( vreau sa mentionez ca am absolvit la un liceu din Craiova cu prestigiu) si sarbatorind cu 2 amici care de asemeneau absolvisera in seara precedenta, am luat de pe strada care se vopsea marcajul ce despartea sensurile de mers, 3 jaloane. Nu voiam sa le pastrez sau sa le aduc o alta intrebuintare, le-as fi dus la loc ( vreau sa precizez ca acea portiune deja se uscase si strada era pusa in functiune). Prietenul meu a stationat pret de cateva minute neregulametar, timp in care a sosit politia. Erau 2 politisti si o domnisoara politista extrem de tanara. Am intrebat-o daca este in practica de la Campina, enervandu-se si incepand cu jignirele. Am fost intrebati de acele jaloane, am explicat toata situatia, mi-am cerut scuze si pentru a evita eventualele consecinte le-am explicat politistilor ca le voi duce inapoi exact atunci pentru parerea de rau de o avusesem pentru fapta facuta. Reactia lor a fost urmatoarea: ,,- Faci pe desteptul?! Hai la sectie! " ..
Ok, am plecat la sectie fiind excortat cu masina de politie unde mi s-au adresat diverse jigniri si le-am explicat domnilor politisti ca nu este cazul sa se rezume la asa ceva si i-am rugat frumos sa inceteze( mare greseala din partea mea)
Ajuns la sectie, domnisoara politista a inceput iar cu jignirile facandu-ma: prost, handicapat, terminat.. I-am spus ca indiferent de haina ce o poarta, respectul meu il va castiga omul din spatele ei, nu un articol vestimentar ce ea presupunea ca ii ofera putere. Ei bine, aici a fost momentul in care am facut-o pe ea si pe domnii politisti sa stopeze cumva valul jignirilor si a abuzurilor facute. ( ghiciti ce? Nu a durat prea mult)
Dupa o pauza de 15-20 de minute discutia cu ea a reinceput, la fel si jignirile. Iesindu-mi din fire, i-am spus ca daca nu va inceta ii voi depunde o plangere pe numele ei pentru jignirile aduse ( din nou, mare greseala!!!). Domnisoara politista s-a apropiat de mine si mi-a aplicat o palma. Vazand ca s-a intimidat deja dupa fapta facuta, neavand experienta am intors si celalalt obraz, moment in care ea nu a stiut ce sa mai faca. A intors capul catre superiorii sai, a vazut ca prin reactia lor de nepasare a primit unda verde si mi-a mai aplicat inca 2 palme... ce sa mai zic, as fi vrut sa dau vina pe tara, pe sistem, dar problema era la ea.
M-au intrebat daca vreau dosar penal sau amenda. I-am intrebat pentruc ce motiv sa primesc amenda, moment in care am primit raspunsul: ,,-da' mai du-te dr*cu in ***** ca iti facem dosar " NU AM MAI ZIS NIMIC!
Dupa alte 10 minute am fost iar intrebat daca semnez amenda( cred ca pentru deranjarea oridinii publice ), iar raspunsul meu a fost NU. Moment in care au inceput deschiderea dosarului penal.
Din camera in care ma aflam puteam sa aud prin geamul deschis, problema scrierii cu cati de ii se scrie " a fi" intr-un context. Din pacate, domnul politist si domnisoara in cauza nu cunosteau notiuni de gramatica elementara. Focul din mine se aprindea si mai mult, fiind 4 dimineata si ascultand cum in ziua absolvirii sunt abuzat de o droaie de politisti agramati. ( asta ramane intre noi)
Am fost chemat de catre un politist intr-o alta incapere pentru a imi scrie declaratia. Politistul m-a luat la misto, cu un dialect de om de la tara, cu un limbaj de coltul blocului si cu trasaturi nepotrivite pentru functia pe care o avea. Am inceput sa scriu, mi-a dictat cateva cuvinte si i-am zis ca ii multumesc pentru înștiințarea formalitatilor si ca de acolo ma descurc si singur( dezastru!!!!). Raspunsul politistului: ,, - Da' mai du-te -n **** de copil handicapat, pai tu crezi ca aici faci ce vrei tu? F***-ti **** ma-tii de prostu dracu..( cred ca ma fac inteles fara sa ii scriu toate replicile jignitoare de natura groteasca)
I-am transmis sa inceteze ca nu-s copil crescut pe marginea santului si l-am rugat frumos sa imi dea foaia inapoi sa imi continui declaratia. M-a scos afara si m-a injurat efectiv pana am ajuns in incaperea initiala..
Mi s-a intocmit un dosar penal in scris, l-am semnat si mi-a spus ca ma va chema iar pentru depunerea declaratiei ( mi-a spus ca de data asta in fata procurolului)
Vreau sa mai specific ca incompetenta lor este de ordinul muncitorilor necalificati de etnie romă plecati sezonier la cules de fructe in tari mediteraneene pentru ca in jurul orei 3:30 au plecat cu masina de politie pentu a gasi muncitorii de la firma respectiva pentru a ii intreba cat este prejudiciul acelor jaloane. Atunci am intervenit spunandu-le ca este mai usor sa intram pe internat, sa luam un numar de lagatura cu dânșii pentru ca au incheiat totusi un contract cu primaria Craiovei si ar fi fost mai simplu. Raspunsul lor :,,- Taci dracu!"
Au adus un muncitor si le-a spus ca se furasera cu sutele si ca oricum pe portiunea din care am luat eu se descotoroseau de ele tocmai asteptand ca oamenii sa le ia dupa strada si ca pretul unuia este de 7 lei.. 7 lei!! Venind dintr-o familie buna, cu o situatie financiara buna, cei 21 de lei au reprezentat atunci pentru mine decizia ca pe viitor sa parasesc aceasta tara.
Acum ce pot sa fac? Nu vreau sa mustrez in niciub fel organele politiei printr-o sesizare pentru ca ma gandesc ca mi-as face mai mult rau singur, vreau doar sa scap de acel dosar penal. Va rog mult sa ma ajutati!!
Va multumesc aticipat!
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2018
Dragos Stefan, utilizator
Raportat la cele expuse de către dvs. vă recomand să apelați la procedura medierii. În cazul infracțiunilor urmăririle la plângere prealabilă ori pentru care împăcarea înlătura răspunderea penală, printre care se numără și infracțiunile de furt calificat prevăzute la art. 229 alin. (1) și alin. (2) lit. b) și c) din Noul Cod Penal actualizat, încheierea unui ACORD DE MEDIERE constituie o cauza sui-generis care înlătura răspunderea penală, procesul penal încetând sub toate aspectele sale.
Vă recomand să vă adresați unui mediator. Ședința de informare privind avantajele medierii este gratuită. Am convingerea că medierea este soluția optimă pentru dvs.
Toate bune !
La art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c), impăcarea înlătură răspunderea penală.



Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Impacare a trebuie sa fie personala, totala, expresa, acest subiect fiind transat in mod clar prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 27/2006 in sensul ca ”Incetarea procesului penal in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala poate fi dispusa de instanta numai atunci cand aceasta constata nemijlocit acordul de vointa al inculpatului si al persoanei vatamate de a se impaca total, neconditionat si definitiv, exprimat in sedinta de judecata de aceste parti, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin inscrisuri autentice” .


Impăcarea este incidenta până la citirea actului de sesizare a instanţei.

Art. 82. - Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.
Art. 77. - Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.

Împăcarea

Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.

(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.


Succes.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt calificat costica1988 costica1988 Buna ziua , acuma 1.6 ani am platit o amenda administrativa pentru o prostie pe care am facut-o iar acuma am fost la un supermarket si ma pus dracu sa pun mana ... (vezi toată discuția)
Infractiune de furt calificat, dosar penal ContSters419170 ContSters419170 Buna ziua . Asa o problema ft mare ...pe 2 decembrie 2016 am facut o prostie care am sa o regret toata viata#-o ....am furat din mall o pereche de blugi in ... (vezi toată discuția)
Acord mediere in caz de furt pauldorin87 pauldorin87 In ce conditii pot face un acord de mediere,pt un dosar furt ajuns in instanta?.ma intereseaza daca cu aceasta mediere trebuie sa fie de acord si partea ... (vezi toată discuția)