Buna ziua.Tatal meu a decedat in anul 2010.Parintii mei s-au casatorit in ian.1958 si au divortat in 1978.Sentinta civila specifica ca mama a refuzat sa se mute in locuinta propietate personala facuta de ei in timpul convietuirii,locuinta contractata si semnata de ei in anul 1971.In anul 2008 in urma unei cereri tatal meu obtine sa se intabuleze dreptul de proprietate asupra imobilului in care locuieste,cu titlul de drept de partaj,ca bun propriu.In anul 2009 tatal meu transmite imobilul unei persoane straine sub forma unui Contract de Intretinere cu Uzufruct viager.Aceasta doamna se obliga sa asigure intretinere si ingrijire pe tot restul vietii.Deci obtine intabulare,drept de proprietate cu titlu de intretinere,dobandit prin Conventie,cota actuala 1/1. Va rog sa imi spuneti daca exista vreo cale legala sa pot obtine bunul imobil ce ni se cuvine de drept,copiilor.Va multumesc.
Partajul intre parinti s-a incheiat de mult,tatal a devenit proprietar....cu iesitul din indiviziune nu prea am inteles ce trebuie sa fac.Va multumesc.
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Tatăl ca unic proprietar a avut dreptul legal să înstrăineze imobilul pe parcursul vieții sale, și nici o lege nu-l putea obliga să-l lase moștenire copiilor.
Atunci când trăia fiind unic proprietar, putea dispune de bunul / bunurile lui așa cum dorea.
Dacă l-ar fi donat, se putea invoca încălcarea rezervei succesoarale și actul de donație putea fi atacat.
Dar înstrăinându-l cu contract de întreținere în schimbul îngrijirii până la moarte, se consideră că a procedat legal.