avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Deces in strainatate
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Deces in strainatate

Am un coleg care s-a "sinucis" (s-a spanzurat cu cearsaful) in puscarie, in Italia.
am si eu cateva intrebari, desi nu stiu daca am postat corect:
- colegul meu nu a avut semne de spanzurare la gat, deci nici unul dintre cunoscutii lui nu crede ca s-a sinucis.
- lucrurile personale nu i-au ajuns inca, desi corpul a fost adus in tara dupa 6 zile de la deces
- pe raportul de la autopsie scrie - moarte prin asfixiere, sinucidere.

acum vreau sa va intreb asa:
1. familia are dreptul sa ceara re-autopsierea? (inmormantarea a avut deja loc).
2. lucrurile personale nu trebuia sa ajunga odata cu cadavrul?
3. credeti ca e normal ca pe raport sa scrie sinucidere?
Cel mai recent răspuns: deeamcn , utilizator 11:45, 25 Septembrie 2010
in privinta lucrurilor personale, nu ma pronunt, poate mai au ceva de cercetat la ele. cea mai buna chestie ar fi ca familia lui sa ia legatura cu autoritatile si sa le intrebe despre acele bunuri.
este firesc ca sa fie mentionata sinuciderea pe raport.
tot familia poate intreprinde unele activitati ca sa mai demareze vreo cercetare.
nu stiu de cat timp a murit daca cadavrul mai poate fi studiat.
Daca exista dubii cu privire la modul in care a decedat persoana in cauza , ar trebui inteprins ceva. Dar cum decesul a fost constatat acolo, nu sunt sigura daca ar putea fi de competenta organelor de cercetare de la noi dispunerea unei eventuale deshumari si efectuarea unor noi cercetari.
Dar stiti cum este, decesul probabil ca s-a datorat intr-adevar asfixiei mecanice , insa , chiar daca omul ar fi fost sugrumat, leziunile, semnele exterioare traumatice ar putea lipsi, in special in cazul folosirii unor materiale moi ( un fular de exemplu) , si nici la nivel intern s-ar putea sa nu se regaseasca urme ale comprimarii gatului.
In cazul spanzurarii ar fi trebuit sa existe la nivelul gatului numitul ,,sant de spanzurare" .
S-ar putea trage si concluzia ca nu s-a sinucis, insa, fiind vorba de un om decedat in inchisoare, anchetarea ar fi putut fi trata superficial, in fond, in acest mediu se petrec mereu astfel de intamplari .
Ar fi bine ca familia decedatului sa mearga totusi la parchet si sa intrebe daca ar fi cu putinta deshumarea.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
ContSters47264, utilizator
autoritatile italiene (caci in italia a murit) au anuntat ca sambata seara a decedat, pe 24.10.2009, iar vineri, 30.10 a fost adus acasa.
funeraliile au avut loc pe data de 1.11.
ma gandeam ca din moment ce ei au scris sinucidere, nu au ce sa cerceteze.
si ma gandeam (eu nu am cunostiinte in domeniu) ca pot cere o reautopsiere.. chiar daca ar trebui sa ceara si deshumare ptr asta.
familia a cheltuit deja foarte multi bani (numai adusul cadavrului i-a costat 4000 de euro) si credeam ca e posibil sa ceara reautopsirea, si implicit deshumarea la un an de la data decesului, de exemplu. ei nu au vrut sa se complice, cineva le-a spus k o reautopsiere implica si bani multi, si o echipa de medici legisti formata din doctori romani si italieni,plus prezenta unui reprezentant al penitenciarului in care a murit.
legally a scris:

In cazul spanzurarii ar fi trebuit sa existe la nivelul gatului numitul ,,sant de spanzurare" .

in cazul lui, santul de spanzurare nu a existat. iar italienii spun ca s-a spanzurat cu cearsaful.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
ContSters109337, utilizator
Santul de spanzurare ar fi trebuit sa existe , indiferent in care zona a gatului, acest lucru depinzand de de mai multi factori, materialul folosit, latimea lui. In plus, la autopsie ar fi trebuit sa se constate unele zone hemoragice si la nivel cerebral. Tot la nivelul gatului, sub acel sant, alte semne tipice , cu mar fi infiltratul sangvin , la nivelul musculaturii si cel mai important, in zona unde a fost nodul latului, sa fi fost o adancitura a santului.
Daca in raportul celor care au efectuat autopsia sunt trecute astfel de precizari, de constatari, inseamna ca fie au trecut ,,din burta", ca sa mai ,,rezolve " un caz, fie au existat intr-adevar.

Alte discuții în legătură

Deces suspect - autopsie deeamcn deeamcn am si eu o nelamurire, este normal ca o persoana care a decedat in strainate(italia) chipurile din cauze naturale, mai exact cadere accidentala in urma careia ... (vezi toată discuția)
Deces in urma unui presupus accident in strainatate deeamcn deeamcn am si eu o problema: tatal meu, salariat la o firma din italia a decedat, dupa spusele lor, datorita unei cazaturi accidentale, acasa, in urma careia a ... (vezi toată discuția)
Deces in urma unui presupus accident in strainatate deeamcn deeamcn am si eu o problema: tatal meu, salariat la o firma din italia a decedat, dupa spusele lor, datorita unei cazaturi accidentale, acasa, in urma careia a ... (vezi toată discuția)