avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Deces in urma unui presupus accident in strainatate
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Deces in urma unui presupus accident in strainatate

am si eu o problema: tatal meu, salariat la o firma din italia a decedat, dupa spusele lor, datorita unei cazaturi accidentale, acasa, in urma careia a rezultat diagnosticul de: fractura la baza craniana a coloanei cervicale.
in dimineata zilei in care a murit, tatal meu a solicitat asistenta medicala de urgenta, deoarece se simtea rau, dar nu i-a fost oferita, justificarea fiind ca apartine ca si angajat de alta societate.
noua ni l-au trimis acasa in cel mai scurt timp posibil, intr-un sicriu sigilat, habar nu avem ce era innauntru pentru ca nu am avut voie sa il desfacem.
din cate am inteles la momentul de fata, in italia inca se efectueaza o ancheta asupra cazului. cert este ca anumite date si probleme, par cusute cu ata alba.
ca si documente, noua ni s-au adus: pasaportul mortuar, o declaratie de la chiestura lor din Italia, si certificatul de deces. Societatea angajatoare nu a mai vrut sa ne dea informatii referitoare la caz, scuzandu-se ca nu mai au acces la acestea, si ca orice informatie sau document le putem obtine de la Consulat.
cum ar trebui sa procedem noi, ca si familie si ce anume ar trebui sa cerem la Consulat?
Multumesc frumos si astept un raspuns pe mail:deeamcn@gmail.com
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:10, 7 August 2013
Parerea mea este ca ar fi bine sa solicitati informatii direct de la politia care ancheteaza cazul si sa nu mai intrati in birocratia romaneasca.Aveti acest drept in calitate de fiu.
multumesc, dar informatiile sunt f certe de la firma angajatoare ca nu s-a efectuat nici o autopsie, mama a avut bilet catre italia pentru ziua in care a fost trimis tatal spre romania, si i s-a refuzat calaturia justificare firmei fiind ca ea pleaca pe o parte si el vine pe de alta parte, dar totusi pe documentele de la firma de transport mortuar scrie ca familia a recunoscut cadavrul si sigilarea a avut loc in prezenta noastra.( ceea ce e o mare gogoasa), iar restul de documente le pot cere la consulatul roman din italia. eu ce documente cer? cum ar trebui formulata toata chestia asta? da-ti-mi si mie niste indicatii va rog?
Buna ,Fratele meu a murit la data de 19 martie 2013 intr-un accident de munca in Franta -la fel ca si in cazul tau -intr-o saptamina a fost adus si si inmormintat in Romania,noi am facut demersuri la Consulat,la ITM-Franta,la Politia care ancheteaza cazul,la Laboratorul unde s a facut autopsia,: raportul toxicologic ni s-a dat de catre Consulat si asteptam urmatoarele acte de la cvelelalte autoritati din Franta,Si mie mi-a fost f greu la inceput ,nu stiam de unde si cum sa incepem,deci se poate pina la urma ,trimite prin fax la toate autoritati;le din orasul unde a acut loc decesul.Bafta!
Dupa 3 ani de la producerea evenimentului, acesta trebuie sa fie deja cercetat de catre toate institutiile competente din Italia si dosarul cauzei sa fie cel mult, inca, in instanta.
Raportul toxicologic, certificatul medico-legal, PV al inspectiei muncii din Italia, sunt documente din care se poate constata daca evenimentul produs indeplineste conditiile pentru a fi declarat si ca accident de munca (AM).
Daca firma la care a fost angajat tatal dvs. este inregistrata in Romania, trimis sa lucreze in Italia si sunt indeplinite conditiile ca evenimentul sa fie considerat si AM, atunci va trebui sa sesizati dvs. ITM din judetul din Romania unde este inregistrata firma/ Inspectia muncii din Romania (daca firma nu a facut-o deja/ nu o va face).
Ar trebui sa cereti si precizari scrise de la politia/ organele medico-legale din Italia, de ce nu s-a efectuat autopsia.
Ar trebui sa verificati si cine a semnat in locul unui membru al familiei dvs. la firma de transport mortuar, ca familia a recunoscut cadavrul si sigilarea a avut loc in prezenta acesteia.
Buna ziua!
Dumnezeu sa-i ierte pe cei acre au murit in accidentele de munca la care faceti referire.
Tatal meu a murit in septembrie 2010 in Abu Dhabi, EAU intr-un accident de munca colectiv, adica a mai murit inca un coleg si al treilea a fost grav ranit.
Firma este din Bucuresti si avea o sucursala in Abu Dhabi.
Dumneavoastra aveti noroc ca discutati despre tari din UE, ceea ce in cazul meu este mult mai greu.
Va spun ca si noua ni s-a interzis sa defacem sicriul, dar nu prea am bagat in seama acele tipete disperate ale directorilor societatii. Am desfacut sicriul si ce sa vezi: tatal meu care a murit din Traumatism Cranian SEVER, nu avea nimic la cap. Cusatura specifica autopsiei interne lipsea desi ITM Bucuresti sustine ca din acte ii reiese ca era efectuata aceasta autopsie interna. Bineteles ca actele in cercetare au fost depuse doar de angajator.
Va sfatuiesc sa faceti plangere penala in Romania impotriva angajatorului daca el este din Romania. Daca nu este din Romania si aveti documentele de cercetare din tara unde au murit sa fiti siguri ca ce este trecut in certificatul de deces este acelasi lucru cu ce este in sicriu. Cereti dezhumarea neintarziat !!!
Apoi daca sunteti lamuriti cat de cat cum s-au produs evenimentul sa vedeti ce drepturi legale aveti in urma acestor evenimente. Spre ex-plu, desi am o sora cu handicap grav acasa, firma si-a permis sa ridice banii din asigurarile de viata ale celor decedati si acum institutiile statului roman ii acopera cum ca avea dreptul sa faca asta. Un furt ilegal este sustinut ca LEGAL.
Megeti inainte si doar impreuna putem face ca si in Romania un accident de munca sa fie cercetat conform legii si nu conform dorintelor angajatorilor....
Mult succes!

Alte discuții în legătură

Deces in urma unui presupus accident in strainatate deeamcn deeamcn am si eu o problema: tatal meu, salariat la o firma din italia a decedat, dupa spusele lor, datorita unei cazaturi accidentale, acasa, in urma careia a ... (vezi toată discuția)
Deces suspect - autopsie deeamcn deeamcn am si eu o nelamurire, este normal ca o persoana care a decedat in strainate(italia) chipurile din cauze naturale, mai exact cadere accidentala in urma careia ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea documentelor in copie depuse ca probe in cercetarea unui accident de munca la inspectia muncii geolovelife geolovelife Buna ziua. Tata a murit intr-un accident de munca colectiv in 24.09.2010 pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite ca si angajat detasat al unei firme din ... (vezi toată discuția)