am si eu o problema: tatal meu, salariat la o firma din italia a decedat, dupa spusele lor, datorita unei cazaturi accidentale, acasa, in urma careia a rezultat diagnosticul de: fractura la baza craniana a coloanei cervicale.
in dimineata zilei in care a murit, tatal meu a solicitat asistenta medicala de urgenta, deoarece se simtea rau, dar nu i-a fost oferita, justificarea fiind ca apartine ca si angajat de alta societate.
noua ni l-au trimis acasa in cel mai scurt timp posibil, intr-un sicriu sigilat, habar nu avem ce era innauntru pentru ca nu am avut voie sa il desfacem.
din cate am inteles la momentul de fata, in italia inca se efectueaza o ancheta asupra cazului. cert este ca anumite date si probleme, par cusute cu ata alba.
ca si documente, noua ni s-au adus: pasaportul mortuar, o declaratie de la chiestura lor din Italia, si certificatul de deces. Societatea angajatoare nu a mai vrut sa ne dea informatii referitoare la caz, scuzandu-se ca nu mai au acces la acestea, si ca orice informatie sau document le putem obtine de la Consulat.
cum ar trebui sa procedem noi, ca si familie si ce anume ar trebui sa cerem la Consulat?
Multumesc frumos si astept un raspuns pe mail:deeamcn@gmail.com
geolovelife a scris: "... Bineinteles ca actele in cercetare au fost depuse doar de angajator ..."
Este dreptul dvs. sa solicitati documente oficiale direct de la emitent (eventual prin Ministerul de externe), in speta de la organele care au cercetat AM (pe linie de ssm, politie, etc.), de la medicina legala, firma mortuala, firma de transport sicriu, etc. Aceste documente le dati unui traducator autorizat si le puteti prezenta in instanta, in original si traduse in limba romana.
Insistati cu exhumarea si solicitati o expertiza criminalistica, pentru a se stabili precis cauza decesului.
Cercetarea AM de catre ITM se face in baza documentelor depuse la dosar, aceasta institutie nefiind legal responsabila sa conteste autenticitatea unui document prezentat in dosar. Este atributul exclusiv al procurorului in faza de cercetare si al instantei, ulterior.
Despre asigurarile de viata pentru caz de AM, este bine sa verificati daca asigurarile au fost facute nominal pentru lucratori sau in general, pentru firma. In al doilea caz, firma putea sa incaseze legal, asigurarile.
Este un act criminal ca firma sa poata ridica banii din asigurarile de viata a unui angajat. Este logic ca va omori cativa angajati ca sa-si scoata cheltuielile cu restul angajatilor. Eu zic ca ar putea scoate bani in numele angajatilor numai daca se obliga sa restitue familiei banii.
Cu orice sunt de acord ca poate face firma, dar cu un astfel de FURT, NICIODATA!!!
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Daca veti reusi sa vedeti actele incheiate intre firma de asigurari si firma unde a lucrat tatal dvs., cred ca veti fi surprins, sa aflati ca presupunerea mea este reala, adica asigurarea de viata facuta de firma pentru lucratorii sai, nu este nominala, ci la total numar de asigurati. Se practica des acest sistem de catre firmele de asigurari. Daca veti insista asupra asigurarii tatalui dvs. (dupa caz, daca in contractul individual de munca al tatalui dvs. era mentionata asigurarea pentru caz de AM, poate deschideti o actiune in instanta pentru a solicita acest lucru) aveti sanse sa obtineti dvs. despagubirea, chiar daca firma a incasat deja o suma de bani. Trebuie sa dovediti doar (prin CIM sau alt document) ca asigurarea de viata s-a facut in beneficiul lucratorilor nu in beneficiul firmei angajatoare, in cazul producerii unui AM.