Am un coleg care s-a "sinucis" (s-a spanzurat cu cearsaful) in puscarie, in Italia.
am si eu cateva intrebari, desi nu stiu daca am postat corect:
- colegul meu nu a avut semne de spanzurare la gat, deci nici unul dintre cunoscutii lui nu crede ca s-a sinucis.
- lucrurile personale nu i-au ajuns inca, desi corpul a fost adus in tara dupa 6 zile de la deces
- pe raportul de la autopsie scrie - moarte prin asfixiere, sinucidere.
acum vreau sa va intreb asa:
1. familia are dreptul sa ceara re-autopsierea? (inmormantarea a avut deja loc).
2. lucrurile personale nu trebuia sa ajunga odata cu cadavrul?
3. credeti ca e normal ca pe raport sa scrie sinucidere?
noi ne-am uitat toti, cu atentie, la gatul lui, pentru ca noi nu credem niciunul ca era in stare sa faca asa ceva .... in jurul gatului nu avea nici un semn, nici un sant, nici o adancitura, nimic.
era intr-adevar vanat la fata, dar numai in anumite portiuni, si acelea nu foarte extinse. dar retineti va rog ca ai au anuntat data decesului pe 24.10. seara, iar noi l-am vazut pe 30.10, deci acele semne puteau fi lividitati...
dupa sant ne-am uitat si noi, si am ramas surprinsi cand am vazut ca nu exista....
familia este distrusa, avea 25 de ani colegul meu, lor nu le ardea in acel moment de contra anchete si reautopsiere, insa ... cand semnele sunt atat de evidente, se pune un mare semn de intrebare.
italienii spun ca a existat si un bilet, dar se pare ca a disparut, pentru ca nimeni din familie nu l-a primit, nu l-a citit, nu l-a vazut...
poate o sa vina odata cu lucrurile personale ...
eu vroiam sa stiu daca se poate cere o deshumare si o reautopsiere, la un interval de timp de maxim 1 an de la data inhumarii.
multumesc!
Ati mai spus o data ca ati dori sa cereti deshumarea la trecerea unui an de la data decesului. Dar de ce tocmai atunci? eu am dedus din cele scrise de dvs. faptul ca decesul a a avut loc recent.
Dupa trecerea unui an, sansele de a se mai putea descoperi ceva concludent , sunt inexistente. Ar fi bine sa incercati cat mai repede.
Semenele, portiunile invinetite despre care spuneti erau in mod cert lividitati, firesti chiar si in cazul altei cauze a decesului si nu neaparat unei spanzurari.
Trebuie sa asteptati lucrurile personale si in special biletul. Sa cereti o expertiza grafoscopica pentru a se vedea daca scrisul apartine intr-adevar defunctului , se pot trage multe concluzii in urma acestei expertize , de exemplu , chiar daca scrisul i-ar apartine, s-ar putea observa detalii ( scrisul unei persoane aflate sub constrangere).
Eu nu cred ca exista vreoancheta in Italia, atata vreme cat in raportul lor de constatare a decesului si in urma efectuarii autopsiei , scrie sinucidere. Doar daca si ei ar fi avut dubii in privinta cauzelor mortii , insa , eu nu cred ca au demarat ceva.
nu vreau sa aiba loc deshumarea neaparat peste un an, ci in termen de maxim un an, pentru ca parintii lui sa primeasca obiectiele personale, sa primeasca instiintarile oficiale de la statul italian, si sa aiba timp sa stranga ceva bani cu care sa plateasca tot ce este nevoie.
normal ca toti am vrea ca totul sa se intample in cel mai scurt timp, insa trebuie sa-i ajutam sa stranga si cei 4000 de euro imprumutati pentru a aduce trupul in tara.
repet, am spus maxim un an, ptr ca ma gandesc ca dupa aceea ar fi mult prea tarziu.
dupa parerea mea, italienilor le convine sinuciderea, ptr ca nu trebuie sa mai dea explicatii si nu risca sa fie dati in judecata.
si noi asteptam cu sufletul la gura obiectele personale, dar se pare ca inca avem de asteptat.
multumesc frumos ptr raspunsuri
ma bag si eu in acest subiect, nu ca sa dau un raspuns problemei lui v1peritza, ci pentru a ma lamuri si pe mine intr-o problema, tot cu un deces in italia. cazul meu suna cam asa:
Tatal meu a plecat cu contract de munca in Italia, angajat de o firma din Romania, intr-un final lucrant pentru a alta mare firma din Italia pana la data de 07.07.2010, data decesului.
De repatrierea tatalui meu decedat, s-a ocupat firma angajatoare, iar actele care mi-au fost livrate sunt: certificatul de deces, declaratia de inchidere a sicriului pentru transportul cadavrului in afara localitatii si pasaportul mortuar, toate in limba italiana, iar prin email am primit si o copie dupa autorizatia de ingropare a cadavrului pe care este specificata cauza decesului.
Pe autorizatia de ingropare a cadavrului, la cauza decesului este trecut: FRACTURA BAZEI CRANIENE COLOANA CERVICALA, rezultata in urma unei caderi accidentale,iar organele de drept din Italia au declansat o ancheta.
Rezultatele acestei anchete nu ne sunt cunoscute, iar noi dorim sa aflam rezultatul necropsiei, deoarece din discutiile telefonice intre mama si tatal meu a reiesit faptul ca, cu 3 zile inaintea decesului a reclamat o stare generala proasta, febra, dureri toracice. Din ce am inteles nu a fost consultat de un medic, pentru simptomelor pe care le avea.
Precizez, ca pe data de 06.07,2010, in timpul serviciului s-a simtit rau, iar in jurul orei 12.30, s-a invoit, deoarece avea temperatura foarte ridicata.
Reprezentantii firmei ne-au spus ca el a cazut in bucatarie apartamentului in care locuia, si ca s-a lovit cu, capul de clanta usii.
Noua, nu ne este clar, cum un om de 48 de ani poate sa cada intr-o camera atat de rau incat sa se produca aceasta ruptura de coloana cervicala.
In ultimele discutii cu reprezentantii firmei, ni s-a transmis ca totusi nu ar fi facuta autopsia tatalui meu, si ca medicul ar fi constatat ca ar fi suferit de infart...asa...dupa ochi, din cauza ca i-a fost rau inaintea decesului, ceea ce mi se pare absurd.
Dorim sa aflam daca are autopsia facuta si daca in urma ei s-a stabilit ca tatal meu suferea de o boala care sa poata produce pierderea cunostintei.
Prin urmare, am trimis o petitie catre MAE, in atentia Directiei Consulare prin care i-am rugat sa ne trimita,poze de la fata locului, deoarece noi conform legislatiei nu am avut voie sa desfacem sicriul care era sigilat, declaratii ale martorilor, rezultatul autopsiei , dignosticul medicului specialist in cazul in care tatal meu a fost consultat de un medic si orice alte documentele de care dispun privind ancheta efectuata in Ialia si de rezultatul acestei anchete. In urma acestei petitii am primit si un nr de inregistrare de MAE, in data de 27.07.2010, iar ca si raspuns:
in urma memoriului dv, adresat directiei Relatii Consulare a ministerului Afacerilor Externe, in data de 26.07.2010, prin care solicitati informatii in legatura cu decesul dl. Caranfil Marian si in urma demersurilor Sectiei Consulare a ambasadei Romane in Italia pe langa autoritatile italiene competente, Procuratura tribunalului din Pescara informeaza ca dosarul referitor la decesul sotului dv a fost transmis spre arhivare in 09.07.2010
Totodata autoritatile din Pescara informeaza ca nu a fost, inca , emisa nici o sanctiune in urma arhivarii dosarului respectiv , iar din documentele anexate in memoriu (mai precis autorizatia de inmormantare eliberata de Procuratura Tribunalului din Pescara rezulta ca decesul a fost cauzat de fractura bazei craniene coloana cervicala in urma unei caderi accidentale.
Cu stima
sectia Consulara "
in urma acestui raspuns, am trimis in numele mamei mele, un email de data acesta catre directia consulare:
- in acea petitie v-am solicitat o serie de documente care nu mi-au fost trimise. Sa inteleg ca nu este de competenta dumneavoastra sa ne trimitet aceste documente? Iar daca acest lucru nu e de competenta dumneavoastra unde ar trebui sa ma adresez pentru a intra in posesia acestor documente?
- ce reprezinta faptul ca dosarul a fost transmis spre arhivare in in data de 09.07.2010 si cum se poate acest lucru, avand in vedere ca, corpul sotului meu a fost descoperit pe data de 08.07.2010?
- fraza "Totodata autoritatile din Pescara informeaza ca nu a fost, inca , emisa nici o sanctiune in urma arhivarii dosarului" la ce anume se refera?
Am rugamintea sa-mi raspundeti la aceste intrebari si sa ma indrumati cum ar trebui sa procedez in continuare.
Cu stima,
din nou raspunsul lor a fost:
"
Stimată Doamnă
Ca urmare a mesajului e-mail din data de 02.09.2010, vă informăm că dispoziţia de arhivare a dosarului privind decesul soţului dumneavoastră a fost dispus în data de 09.07.2010 de către judecătorul pentru cercetările preliminare, ca urmare a încadrării cauzei decesului ca fiind ” cădere accidentală ”.
Referitor la documentele solicitate de dumneavoastră, cu privire la dosarul de cercetări a Procuraturii de pe lângă Tribunalul dim Percara, vă informăm că acestea pot fi consultate doar de familie sau un avocat italian împuternicit să vă reprezinte.
Pentru informaţii suplimentare, vă recomandăm să solicitaţi serviciile unui avocat acreditat pe lângă un barou din Italia.