Problema sta in felul urmator...inainte de casatorie unul din soti a platit o parte din apartamentul A...sa zicem 75%...dupa casatorie, s-a platit restul de catre ambii soti...pe urma apartamentul A s-a vandut si s-a cumparat apartamentul B...nu exista nici un act care sa dovedeasca ca plata apartamentul B s-a facut cu banii incasati de pe apartamentul A...actualul apartament B figureaza pe numele ambilor soti...cum decurge in acest caz actiunea de partaj?
ar trebui sa demonstrati cronologia evenimentelor, respectiv incasarea unei sume de bani vin vanzarea primului apartament si apoi cheltuirea unei sume similare pentru cel de-al doilea.
coroborand veniturile sotilor cu sumele cheltuite pentru apartamentul 2 s-ar putea sa rezulte o oarece diferenta explicabila prin folosirea unei sume din prima vanzare.
va trebui un avocat iscusit care sa contureze o prezumtie
Apartamentul A care se vinde in timpul casatoriei este bun propriu sotului care l-a dobandit inainte de incheierea casatoriei.Se obtine o suma de bani(bun propriu) , suma care reiese din acest contract. Acesta poate dovedi si fara a exista un act , ca suma de bani obtinuta in urma vanzarii primului apartament a fost platita pentru achizitionarea apartamentului B- poate exista si prezumtie(de exemplu ar putea dovedi veniturile partilor din acea vreme- venit mic al celuilalt sot care nu ar fi putut contribui la cumpararea apartamentului sa zicem in valoare de 50000 euro., faptul ca nu au obtinut vreun credit in perioada respectiva care sa duca la ideea ca din acesta s-a cumparat apartamentul, etc)
Sunt multe de discutat; conteaza si intervalul de timp scurs de la data vanzarii apartamentului A si pana la cumpararea ap. B, si alte imprejurari.
La fel , celalat sot poate dovedi si el contributia la achizitionarea apartamentului.Dau un exemplu: sotul a jucat la cazino, si in acel timp sotia a imprumutat o suma mare de bani, dovedeste ca a platit 25 % din pretul primului....
Cam asa decurge actiunea de partaj, din punctul meu de vedere.
Totul se rezuma la probe, probe, probe....
Cand s-a prevazut transmiterea dreptului de proprietate?Din punctul meu de vedere, aceasta poate opera la plata integrala a pretului.
E posibila si varianta colegului Ramirez84, in cazul in care dreptul de proprietate a fost transmis inainte de casatorie.
apartamentul a fost achizitionat in rate in anul 1980...din 1986, cand s-au casatorit s-au platit restul ratelor asta pana in anul 1995 cand a fost achitat integral...la scurt timp s-a vandut acest apartament si s-a cumparat al doilea apartament...apartamentul in discutie la partaj
Sigur ca partajarea bunului pe care-l detine face obiectul partajului .Insa "istoria " achizitiei acestuia , dupa cum mentionati si dumneavoastra, e importanta pentru a exista o corecta imparteala.
Partaj imobil
elena Dragomir
Am primit bani de la mama din vanzarea unui imobil si am cumparat un alt apartament. Eram casatorita. Acum doresc sa il vand dar trebuie sa fac partajul. ... (vezi toată discuția)