avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj!

Problema sta in felul urmator...inainte de casatorie unul din soti a platit o parte din apartamentul A...sa zicem 75%...dupa casatorie, s-a platit restul de catre ambii soti...pe urma apartamentul A s-a vandut si s-a cumparat apartamentul B...nu exista nici un act care sa dovedeasca ca plata apartamentul B s-a facut cu banii incasati de pe apartamentul A...actualul apartament B figureaza pe numele ambilor soti...cum decurge in acest caz actiunea de partaj?
Cel mai recent răspuns: Av. Marian Bîrlădeanu , Avocat 19:29, 2 Noiembrie 2009
ar trebui sa demonstrati cronologia evenimentelor, respectiv incasarea unei sume de bani vin vanzarea primului apartament si apoi cheltuirea unei sume similare pentru cel de-al doilea.

coroborand veniturile sotilor cu sumele cheltuite pentru apartamentul 2 s-ar putea sa rezulte o oarece diferenta explicabila prin folosirea unei sume din prima vanzare.

va trebui un avocat iscusit care sa contureze o prezumtie
Apartamentul A care se vinde in timpul casatoriei este bun propriu sotului care l-a dobandit inainte de incheierea casatoriei.Se obtine o suma de bani(bun propriu) , suma care reiese din acest contract. Acesta poate dovedi si fara a exista un act , ca suma de bani obtinuta in urma vanzarii primului apartament a fost platita pentru achizitionarea apartamentului B- poate exista si prezumtie(de exemplu ar putea dovedi veniturile partilor din acea vreme- venit mic al celuilalt sot care nu ar fi putut contribui la cumpararea apartamentului sa zicem in valoare de 50000 euro., faptul ca nu au obtinut vreun credit in perioada respectiva care sa duca la ideea ca din acesta s-a cumparat apartamentul, etc)
Sunt multe de discutat; conteaza si intervalul de timp scurs de la data vanzarii apartamentului A si pana la cumpararea ap. B, si alte imprejurari.
La fel , celalat sot poate dovedi si el contributia la achizitionarea apartamentului.Dau un exemplu: sotul a jucat la cazino, si in acel timp sotia a imprumutat o suma mare de bani, dovedeste ca a platit 25 % din pretul primului....
Cam asa decurge actiunea de partaj, din punctul meu de vedere.
Totul se rezuma la probe, probe, probe....
Cand s-a prevazut transmiterea dreptului de proprietate?Din punctul meu de vedere, aceasta poate opera la plata integrala a pretului.
E posibila si varianta colegului Ramirez84, in cazul in care dreptul de proprietate a fost transmis inainte de casatorie.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
apartamentul a fost achizitionat in rate in anul 1980...din 1986, cand s-au casatorit s-au platit restul ratelor asta pana in anul 1995 cand a fost achitat integral...la scurt timp s-a vandut acest apartament si s-a cumparat al doilea apartament...apartamentul in discutie la partaj
Sigur ca partajarea bunului pe care-l detine face obiectul partajului .Insa "istoria " achizitiei acestuia , dupa cum mentionati si dumneavoastra, e importanta pentru a exista o corecta imparteala.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Bunuri achizitionate dupa casatorie azumy azumy Buna ziua, Apartamentul in care locuim este al sotului meu obtinut inaintea casatoriei de la parintii lui care s-au mutat in mediul rural. Pentru a-i trece ... (vezi toată discuția)
Imobil cumparat ca bun proriu in timpul casatoriei stefi_gv stefi_gv in anul 2001 am cumparat cu sotul meu un apartament la pretul de 75 mil. am dat 30 mil avans deoarece ap era ipotecat in decurs de cca 3 ani am folosit ... (vezi toată discuția)
Partaj imobil  elena Dragomir elena Dragomir Am primit bani de la mama din vanzarea unui imobil si am cumparat un alt apartament. Eram casatorita. Acum doresc sa il vand dar trebuie sa fac partajul. ... (vezi toată discuția)