avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren si casa in indiviziune si proprietar cu dementa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren si casa in indiviziune si proprietar cu dementa

Buna ziua,

Exista urmatoarea situatie:

Mama cu 2 fiice si un fiu detin in proprietate un imobil, teren + casa batraneasca, fiecare cu cota de 1/4.

Fiul are dementa, si deci nu are drept de semnatura.
Cota de 1/4 revenindu-i ca drept in urma decesului tatalui.

Mama si fiicele vand in indiviziune imobilul (3/4) unei terte persoane cu clauza de ingrijire a mamei pana la deces, iar apoi de a i se face pomenile dupa datina crestineasca.

Iar cu intelegere verbala, nu contractuala, ca dupa moartea mamei cumparatorul sa aiba grija si de fiul bolnav mintal, care nu se descurca singur.
Fiul locuieste in casa vanduta in cota 3/4.

Mama moare intre timp.

Cumparatorul preia sarcinile contractuale si cele tacite legate de ingrijirea fiului.

Intre timp, cumparatorul doreste sa cumpere partea fiului bolnav, in vederea realizarii unei constructii pe terenul aflat in coproprietate cu acesta sau sa se iasa din indiviziune, pentru a nu construi in coproprietate.

Mentionez ca fiul bolnav mintal are 2 fiice (in urma unei casatorii), el fiind actualmente divortat. Fiicele nu au nici o treaba cu tatal lor, fiind parasite de acesta de mici. Acestea au mentionat ca sunt interesate doar de partea ce li se cuvine legal, dupa moartea tatalui.

Insa, acestea nu pot fi decazute din dreptul legal de mostenitoare avand in vedere dementa tatalui si faptul ca acesta nu este ingrijit de ele ci de cumparator?

Care ar fi demersurile legale ce ar trebui urmate in vederea cumpararii cotei de 1/4 din imobil sau a iesirii din indiviziune?

Multumesc.



Buna ziua,
Atat timp cat o persoana traieste nu putem vorbi de mostenire si implicit nici de decaderea din dreptul legal de mostenire.
Mostenirea se deschide prin moarte.
Avand in vedere boala de care sufera persoana respectiva , cumpararea cotei lui este destul de dificila.
Trebuie numit un tutore pentru acesta. Iar tutorele numit, are dreptul doar sa-i administreze bunurile, nu sa i le vanda. Va putea vinde numai daca va face dovada ca vanzarea bunului detinut este in interesul celui pus sub tutela.
Dar, impreuna cu tutorele numit veti putea face demersurile privind iesirea din indiviziune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrarea bunurilor unei persoane majore bolnava psihic miha2012 miha2012 Matusa mea, care locuieste in prezent cu mine si mama mea , mi-a facut o procura notariala, dupa obtinerea discernamantului de la I.M.L., pentru a-i vinde un ... (vezi toată discuția)
Se poate desmostenii un urmas, prin vanzarea de catre alti urmasi a partilor ce le-au revenit? adelina constantin adelina constantin am mai adresat aceasta intrebare acum 10 minute dar nu stiu daca a fost primita in forum: dupa moartea tatalui, au ramas mostenitori 2 fii si sotia, s-a ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa alina_laurentia alina_laurentia Buna ziua! Eu si sora mea am primit mostenire de la mama casa parintilor mei din 1993, tatal meu fiind decedat. Eu nu am locuit acolo dupa intocmirea actului ... (vezi toată discuția)