avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cuplu căsătorit, fără copii, dar cu nepoți din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cuplu căsătorit, fără copii, dar cu nepoți din ambele părți. Cum putem să ne asiguram uzufructul pe durata vieții în cazul decesului unuia dintre noi?

Impreuna cu sotul avem un apt. Si o casa. Nu avem copii, doar nepoti de sora/frate de ambele parti.. Cum putem sa ne asiguram uzufructul pe durata vietii in cazul decesului unuia dintre noi pt. Ambele imobile?
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AdrianaBulboaca , utilizator 10:18, 19 Iunie 2018
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce doar uzufructul?

Vă puteți lăsa unul altuia testamente reciproce pentru întreaga avere.
Testamentul primului decedat este valabil și soțul supraviețuitor moștenește tot (nepoții de frate/sora nu sunt moștenitori rezervatari).
La acel moment, testamentul soțului supravietuitor devine caduc. (pentru motiv de predeces al beneficiarului testamentului său).
Soțul rămas în viața lasă apoi un alt testament în favoarea cui voiește. (si poate să o facă inclusiv în favoarea unui nepot care nu este nepot al lui, ci al celui dintâi decedat).
Sau poate să încheie atunci un contract de întreținere...
Sau ... variantele sunt multe. Și ar trebui discutate spre a înțelege care dintre ele se apropie mai mult de ceea ce vă doriți, mai exact.

Vreți să înstrăinați nepoților din timpul vieții și să vă păstrați doar dreptul de uzufruct?
Hmm. Eu nu prea sunt adepta lucrurilor bătute în cuie. Timpul schimbă mult în om și multe între oameni.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2018
romascanu, moderator
Aveti atâta dreptate doamna Romascanu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. de curând sora mea a murit. ea a fost căsătorită ... Marialuiza27 Marialuiza27 Buna ziua. De curând Sora mea a murit. Ea a fost căsătorită dar nu a avut copii. Soțul ei fiind mai mic cu 10 ani ..ea a decis sa ii facă testament sa ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune când există un moștenitor oligofren și un testament făcut în favoarea altcuiva andrey_f_c andrey_f_c in urma cu 4 ani, sotul si sotia mi-a facut pe numele meu un testament in care spune ca dupa moartea lor, bunurile mobile si imobile imi revin mie. Ei mai ... (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)