Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la 2 intrebari pt urmatoarea situatie. Exista un apartament al parintilor, cumparat de ei acum 35 ani.
Acum 1 an mama a decedat. Eu sunt unic mostenitor.
1. Care este partea mostenita de mine dupa decesul mamei?
2. Influenteaza vreo viitoare mostenire o eventuala recasatorire a tatalui? In viitor ma refer.
Multumesc
Andreea
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
1. Tata va avea 5/8, iar dvs 3/8.
2. Va influenta in sensul ca daca tata se recasatoreste si decedeaza, mai departe, cota de 5/8 se va imparti intre sotie (1/4 din 5/8, adica 5/32) si dvs (3/4 din 5/8, adica 15/32)
Multumesc mult, deci are drept chiar daca este bun dobandit inainte de casatorie?
Plus, nu poate atent la partea mea dupa mama si dupa tata nu?
El nu poate s i lase tot fara acordul meu nu i asa?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, are dreptul la un sfert din bunurile proprii.
Tatal dvs poate sa dispuna cum doreste de cota lui de 5/8. Nu poate insa sa dispuna de intregul imobil.
Am inteles, deci nu dupa 5 ani de la casatorie ci imediat are drepturi. In caz de divort, intre ei, si atunci are acelasi drept nu?
Indiferent daca va locui acolo doamna, cu adresa in buletin la adresa sau nu?
Oricum, banuiesc ca acelasi drept va avea si tatal meu la bunurile ei nu? Si ea are un apartament si un fiu.
O alta intrebare, eu pot gira cu partea mea la banca? Ce pot face cu partile ramase dupa mama?
Multumesc mult
Nu dupa 5 ani, nu dupa 10 ani. Nu a existat niciodata o astfel de prevedere.
Sotul/sotia supravietuitor/oare are dreptul la succesiune. Sotii se mostenesc reciproc.
Daca banca aceepta, da, puteti gira.
Puteti face orice doriti dvs cu cota de 3/8 de la mama. Daca o vindeti/donati, dobanditorul "vine" in locul dvs si ramane in indiviziune cu tata.
Succesiune
lolyy
as dori sa stiu ce cote revin mostenitorilor dupa succesiune.
mama a decedat de 12 ani. Tata sa recasatorit acum 6 ani si a vandut apartamentul si sa mutat ... (vezi toată discuția)