Buna ziua, Am nevoie de ajutor in urmatoarea chestiune.
Proprietatea mea este traversata, aerian, de 2 tevi de gaze ce deservesc alti 2 consumatori ce se afla pe alte 2 propietati. La momentul la care s-au instalat tevile terenul era intr-o singura propietate, ulterior dezmebrandu-se in 3. Tevile urmaresc conturul gardului care in dreptul casei mele (ce nu era construita la momentul la care s-au instalat cele 2 tevi) face un colt intr-un unghi de aproximatin 90 grade. Insa din pacate tevile de gaze, in acesta zona nu urmaresc gardul la aceiasi distanta ca in portiunile drepte ale acestiua (aproximativ 0,3 m), ci la o distanta mult mai mare de aprximativ 1,5 m. Astfel pe zona acestiu colt rezulta o suprafata de aproximativ 1,2 m latime cu 4 lungime (intre gard si teava) ce nu se poate utiliza. Eu doresc sa construiesc in acesta zona o constructie usoara (foisor) insa sunt impiedicat de acsta zona inutilizabila. Pentru remedierea situatiei m-am prezentat la compania de distrubitie gaze, la care sunt abonat si de care apartin si tevile in cauza, sa prezint situatia in speranta ca vor trimite o echipa sa remedieze situatia, in sensul sa mute teava la aceiasi distanta de gard ca in restul traseului. Insa persoana de acolo mi-a spus ca singura varianta de modificare a traseului este ca fiecare propietar de teava ce traverseaza propietatea mea, sa intocmesca o cerere scrisa in acest sens catre ei, in functie de care vor intocmi un proiect de modificare si-mi vor aduce la cunostinta costurile aferente modificarii. Sincer solutia prezentata de ei mi se pare nedreapta si implicit nu sunt de acord cu ea. In primul rand nu au acordul meu pentru traversarea propietatii, in al 2-lea nu pot obliga ceilalti propietari sa faca cereri catre ei pentru interesul meu, iar in al 3-lea nu vad de ce as platii eu penru o gresala de proiectare/executie care nu-mi apartine, Ca urmare as vrea sa ma sfatuiti ce alte posibilitati am sa-i "conving" pe cei de la compania de gaze sa-si indrepte gresala prin repozitionarea celor 2 tevi, pe cheltuiala lor.
Multumesc anticipat.
Nu poate fi vorba de o greseala de proiectare in conditiile in care mentionati ca la data executiei conductei de gaze, situatia in teren era alta si dvs. ati construit casa ulterior.
Daca doriti sa rezolvati problema va trebui sa tineti cont de solicitarea firmei de gaze.
Ceilalti vecini pot sa isi dea cordul pe cererea dvs. de solicitare modificare traseu de gaze.
Atata timp cat modificarea traseului de gaze este numai in beneficiul dvs., de ce ar trebui sa plateasca si vecinii sau firma de distributie gaze ?
Buna seara. In primul rand vreau sa va multumesc pentru raspuns. O sa detaliez putin rationamentul care a stat la baza celor afirmate initial in speranta ca o sa ma intelegeti mai bine. Eu consider o eroare de proiectare (sau executie) deoarece tevile nu urmeaza un traseu constant de-a lungul gardului (care era prezent la momentul executiei), in sensul ca nu au aceiasi distanta fata de acesta, iar in zona cu pricina tevile sunt mai departate creand astfel o zona inutilizabila (intre tevi si gard). Acesta situatie, dpmdv imi creaza un prejudiciu, prin faptul ca nu pot valorifica, asa cum imi doresc, o suprafata de teren ce-mi apartine. Referitor la cei de la compania de gaze, acestia sunt o companie privata si singurul lor obiectiv este profitul (ceea ce este obsolut normal intr-o economie libera), si ca urmare vor face tot posibilul sa-l obtina. Fie prin tredgiversare birocratica (gen acordul vecinilor), in speranta ca voi renunta, fie transferandu-mi costul lucrarii, eventual si cu un adaos cat mai mare. Referitor la vecini, nu am afirmat niciun moment ca as vrea sa suporte vreun cost (ar fi absurd), insa nici nu-i pot obliga sa intreprinda actiuni birocratice in interesul meu. Si chiar daca as intreprinde eu toate formalitatile tot exista posibilitatea sa nu-si dea acordul (sa presupunem ca as fi intro stare conflictuala cu oricare dintre ei). Astfel eu, in calitate de consumator (de gaze), cetatean cu drepturi depline al Statului Roman (n-am datorii, condamnari, sau alte probleme cu legea) si propietar al terenului pentru care ma simt prejudiciat, prin intermediul acestei platforme, incerc sa aflu ce parghii legislative am la dispozitie pentru rezolvarea problemei, si caror institutii ale Statului sa ma adresez. Multumesc.
In principiu, comentariul dvs. este pertinent. Am inteles de la inceput situatia existenta. Din pacate, realitatea este cea pe care am prezentat-o in mesajul anterior.
Daca reusiti sa realizati ce v-ati propus, ma bucur pentru dvs. si este bine sa continuati aici, discutia, prezentand modul dvs. de actiune. Poate in viitor vor exista si alti utilizatori care sa se afle in astfel de situatii.