avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE

Sunt casatorita a doua oara. Din prima casatorie am 2 copii. Cu cel de al doilea sot am construit impreuna, in timpul casatorie, o casa. Ce drept au copiii mei din prima casatorie la aceasta casa?
Precizez ca sotul de al doilea nu are copii si nici impreuna nu avem copii, mai traieste mama lui care are 84 de ani, in prezent si nu are frati, decat verisori si nepoti de verisori.

Precizati mi, va rog, care ar fi variantele, in ambele cazuri:
1) in primul caz - in care primul decedeaza sotul meu, cum se va imparti casa?
2) in al doilea caz - in care decedez eu prima, care am 2 copii din prima casatorie, iar sotul nu are copii, decat mama, verisorii si nepotii de verisori, cum se va imparti casa? Sotul poate instraina, dupa moartea mea, intreaga casa?...sau, doar partea care i revine lui?
De asemeni, ce act se poate incheia, astfel incat, sotul supravietuitor sa poata locui linistit in casa si dupa moartea celuilalt sot?

In afara de casa construita impreuna, actualul meu sot va mai mosteni un apartament de la mama lui. Cine va mosteni acest apartament dupa moartea sotului? Eu sau copiii mei avem vreun drept la mostenirea acestui apartament, pe care, repet, sotul il va mosteni de la mama lui?

Multumesc anticipat!!!
Sper ca m am facut inteleasa...
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2018
Dena74, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:12, 22 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Jumatatea lui din casa se va imparti intre dvs (1/2) si mama sotului (1/2). Deci, raportat la intregul imobil, soacra va avea 1/4, iar dvs veti avea 1/4 de la sot+ jumatatea dvs, inseamnand 3/4.
2. Jumatatea dvs se va imparti intre sot (1/4) si copii (3/4).
Raportat la intregul imobil sotul va avea 1/8 de la dvs+ jumatatea lui, in total 5/8
Copiii vor avea 3/8, deci 3/16 fiecare.
Sotul poate instraina numai cota lui.
Nici sotul si nici copiii nu pot dispune singuri de intregul imobil, fara acordul celorlalti.
Sotul supravietuitor oricum are un drept de abitatie, plus ca fiind mostenitor al unei cote, implicit are si calitatea de coproprietar, avand dreptul sa locuiasca acolo.
Multumesc pt raspuns, raluk0207
Referitor la apartamentul pe care l va moșteni soțul de la mama lui, ce mi puteti spune?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Dena74 a scris:

Multumesc pt raspuns, raluk0207
Referitor la apartamentul pe care l va moșteni soțul de la mama lui, ce mi puteti spune?

Dacă soțul va deceda primul, îl veți împărți cu verii primari.
Dvs veti dobândi o cota de 3/4, iar verii 1/4.
Va recomand ca soțul să vă facă un testament, daca doriti sa rămâneți dvs unic moștenitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)
Dispută pe avere Gaman84 Gaman84 Bună ziua soțul surorii mele a murit lăsând în urmă un apartament în oraș, o casă la țară, o mașină și 200 de stupi de albine. Soțul surorii ... (vezi toată discuția)
Intrebare mostenire nicoles23 nicoles23 Situatia e in felul urmator: doi soti la a 2-a casatorie, ea are 2 copii el 3. Toti copii sunt majori la casele lor. Impreuna au casa si gradina la sat plus ... (vezi toată discuția)