avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... FOSTUL ANGAJATOR NU IMI ELIBEREAZA CARNETUL DE MUNCA! ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

FOSTUL ANGAJATOR NU IMI ELIBEREAZA CARNETUL DE MUNCA! E LEGAL? CE MA FAC?

FOSTUL ANGAJATOR REFUZA SA IMI ELIBEREZE CARNETUL DE MUNCA DUPA CE ACESTA A FOST INCHIS IN URMA INCHEIERII CONTRACTULUI DE MUNCA PRIN DEMISIE DEOARECE AM O DATORIE LA EI . EU MOMENTAN NU MAI LUCREZ IAR CARNETUL IMI ESTE NECESAR PT URMATOAREA ANGAJARE. DATORIA PE CARE O AM LA EI O RECUNOSC DAR PENTRU CA NU AM FOST LASATA SA STAU IN PREAVIZ( CI OBLIGATA SA PLEC IN ZIUA IN CARE AM PREZ DEMISIA), IAR REMUNERATIA DIN PERIOADA DE PREAVIZ AR FI ACOPERIT DATORIA , MOMENTAN PANA NU INCEP SA CASTIG IAR NU POT SA LE PLATESC. MA ANGAJEZ CA LE PLATESC ESALONAT PT CA ESTE VORBA DOAR DE 505 RON DAR CUM FAC SA IAU CARNETUL DE MUNCA?
Cel mai recent răspuns: florro2002 , utilizator 15:36, 21 Martie 2006
in primul rand, carnetul de munca, asa cum il numesti tu, nu poate fi retinut la sediul angajatorului. pentru asta mergi la ITM si faci o reclamatie.
pentru banii pe care ai tu sa ii dai angajatorul te poate da in judecata. e adevarat ca daca tu ai fi lucrat si in perioada preavizului ai fi putut inapoia o parte din datorie, dar legea prin art 79( alin 7) din Codul Muncii, da posibilitate angajatorului sa renunte la acest termen de preaviz.
acum pe el nu-l intereseaza ca tu nu ai cum sa le platesti banii, desi din punctul meu de vedere poate ca tu ai dreptate, i-ai fi returnat, dar...
ideea este ca nu au dreptul sa-ti retina cartea de munca. mergi la ITM
Ultima modificare: Vineri, 17 Martie 2006
alexxadavyd, utilizator
Poti depune o cerere la ITM in acest sens, dar sa stii ca ei nu te pot ajuta cu nimic. Vei primi dupa maxim 30 de zile (ca si mine, caci am fost intr-o situatie similara) o hartie in care ti se va spune sa-i da-i in judecata, caci e dreptul tau, conform cu Codului Muncii...bla...bla...

De aici se complica lucrurile. Eu iti recomand sincer sa te imprumuti de acei bani de undeva si sa-i dai angajatorul, contra Carnetului de Munca. Crede-ma, e cea mai simpla cale!!!

bafta
dupa parerea mea nu ar trebui sa te lasi influentata de "santajul" angajatorului de a-i returna banii pentru ca te poti trezi cu surpriza de a nu-ti returna nici atunci cartea de munca. adopta calea legala. fa plangere la ITM si mergi chiar in instanta daca trebuie, mai ales ca, conflictele de munca sunt scutite de taxa de timbru judiciar si nici nu ai nevoie de aparator care sa iti sustina cauza si, mai mult, cererile referitoare la solutionarea conflictelor de drepturi se judeca in regim de urgenta. ma gandesc ca nu o sa ii faca nici o placere angajatorului sa il plimbi un pic prin tribunal. hai sa nu ne mai lasam influentati de angajatori si sa aratam ca legea e si de partea angajatului. stiu ca nu se face primavara cu o floare dar putem macar sa incercam sa inlaturam niste nori.
Ultima modificare: Vineri, 17 Martie 2006
sirbu elena, utilizator
Asa zic si eu. Calea legala este cea mai buna optiune. Din cate stiu, litigiile referitoare la carnetele de munca sunt de competenta judecatoriei. Exista lege speciala inca in vigoare. Nu-i pot spune numarul exact din memorie, dar recent am obtinut o declinare a competentei materiale de la tribunal la judecatorie. In dosarul despre care vorbesc eram de partea angajatorului.
conflictele de munca sunt de competenta tribunalului unde isi are sediul unitatea angajatoare. (art. 2 cod procedura civila) daca exista o lege speciala care contine dispozitii cu privire la solutionarea conflictelor privind cartea de munca de catre judecatorie, carmen paun , te-as ruga sa mi-o indici si mie. multumesc
Ultima modificare: Vineri, 17 Martie 2006
sirbu elena, utilizator

Alte discuții în legătură

Despre demisie MGabriel MGabriel 1.In cazul in care angajatul isi trimite demisia prin posta (ex.prioripost cu confirmare de primire),cum poate demonstra,in eventualitatea ca apar probleme,ca ... (vezi toată discuția)
Inchidere carnet munca dupa abrogarea decretului nr.92/1976 Denisa.Mocanu Denisa.Mocanu Conform prevederilor art. 298, alin.3 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, la 1 ianuarie 2011 se abroga dispozitiile Decretului nr. ... (vezi toată discuția)
Carnet de munca Dinush Dinush Daca nu am carnet de munca, mi se poate elibera o adeverinta de la ITM cu veniturile cumulate? daca imi cumpar un carnet de munca imi poate si trece ... (vezi toată discuția)