avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fratele meu refuză să plece din casa părintească, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fratele meu refuză să plece din casa părintească, al cărei proprietar sunt eu în urma unui contract de întreținere cu uzufruct viager făcut cu părinții noștri. Poate fi încadrată această faptă la violare de domiciliu?

Daca fratele meu a intrat in casa parinteasca, dupa care la cererea mea de a pleca a refuzat si a devenit agresiv, casa fiind momentan proprietatea mea deoarece am contract de intretinere viagera cu parintii mei, dintre care doar mama este in viata, se va retine aceasta infractiune de violare de domiciliu? Tin sa amintesc ca fratele meu m-a si lovit si m-a amenintat.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Asa este.Dumneavoastra nu sunteti proprietar in adevaratul sens al cuvantului. Atata timp cat mama dvs. traieste nu aveti posesia casei. Daca ea doreste poate primi pe oricine in casa fara ca dumneavoastra sa va puteti opune.
Contractul viager întocmit se referă la faptul că atunci când tatăl meu trece în neființă, eu și doar eu voi deveni proprietarul de drept al imobilului, astfel că mama mea nu avea nici un drept asupra acestei locuințe nici când tatăl meu trăia și nici acum, acesta fiind singurul proprietar în acte, deci mama mea locuia practic doar cu acordul tatălui meu în acea locuință. Contractul mai spune și că eu trebuie să o îngrijesc pe mama mea, fratele meu nefiind menționat deloc în acest contract, dar aceasta nu este o condiție care ar înlătura dreptul meu legitim dacă nu ar fi îndeplinit, ci a fost trecut acolo doar de formă și pe baza bunei credințe,( și ca fapt divers eu o să am grijă de mama mea indiferent de ce s-ar întâmpla pe această lume), așa că nu acesta era subiectul întrebării deoarece cum a spus și notarul cu care m-am consultat, această casă îmi aparține de drept dar să revenim la ce mă interesează știind cele expuse mai sus.
O să revin cu informații cât mai curând referitor la reținerea infracțiunii, deoarece am apelat la un avocat pentru a soluționa cazul.
Mama d-voastra avea drept asupra casei, obtinut prin casatorie si prin mostenirea sotului , chiar daca nu era trecuta in contract. Cand vi s-a facut actul de vanzare cu intretinere cu uzul fruct viager si mama d-voastra a semnat si a fost de acord. Urat cand un copil este inlaturat de la mostenirea parintilor de unul din frati mai smecher cu o idee.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poliţistul are dreptate. În astfel de cazuri, în care unul dintre copii nu părăsesşte domiciliul părinţilor, nu se reţine violare de domiciliu.
Pe de altă parte, fratele D-voastră nu are nevoie de acordul D-voastră pentru a locui acolo ci de cel al părinţilor, deoarece aceştia au dreptul de uzufruct viager asupra locuinţei.
D-voastră aveţi doar un drept de dispoziţie asupra acelui imobil, pe timpul vieţii părinţilor.

PS:
Nimic nu se trece într-un contract notarial doar "de formă" :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iunie 2018
Patrick_, utilizator
In primul rând, dacă aveți deja avocat, acesta cu siguranța a studiat actele si este mai in măsura sa va Răspunde decât noi, aici, pe forum. In al doilea rând, inteleg ca tatal Dvs era singurul proprietar al imobilului si V a facut Dvs acte pe acel bun al sau. Acum, depinde ce scrie in contract cu privire la drepturile mamei Dvs. Dacă are drept de abitație viagera sau drept de uzufruct viager. In prima situație ea poate invita pe cineva sa vina in vizita sau sa accepte vizite doar cu acordul Dvs. In a doua situație Dvs nu puteți intra in aceea casa si nimeni altcineva decât cu acordul ei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiuni pentru casa Monica21 Monica21 Parintii tatalui meu au divortat si casa in care locuiau s-a partajat in 2 adrese diferite, un fel de duplex..fie casa 1 si casa 2..Casa 1 a ramas pe numele ... (vezi toată discuția)
Lovita in curte de o fosta cumnata raissa2007a raissa2007a buna ziua!mama mea a fost lovita in curte casei sale(acum se afla in proces de partaj) de o fosta cumnata,tatal meu fiind in spital la acea data.poate fi ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutati-ma si pe mine in legatura cu un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager valentin8902 valentin8902 prin anul 2007 am semnat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager, eu fiind nuda proprietate a imobilului iar unchiul meu cumparator al dreptului de ... (vezi toată discuția)