avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuza sa munceasca pe motiv ca acea activitate nu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuza sa munceasca pe motiv ca acea activitate nu este in fisa lui de post, dar nu pot sa-l concediez este lider de sindicat. Cum procedez in aceasta situatie? Rog sugestii!

Datorita problemelor cauzate de criza economica, unitatea trece printr-un proces de restructurare a activitatii, in urma caruia s-au inchis o serie de activitati, au fost desfiintate posturi si a avut loc o concediere colectiva.
Au fost facute toate demersurile si parcurse toate etapele procesului de concediere colectiva.
In urma acestui proces de restructurare au fost desfiintate efectiv si posturile care erau ocupate de catre cativa lideri de sindicat. Desfiintarea posturilor a fost efectiva (sectia in care lucrau a fost inchisa), nu are legatura cu activitatea sindicala si in societate nu exista posturi sau activitati similare cu pregatirea profesionala a acestora (industrie metalurgica).
Datorita prevederilor art.60 lit.h din Codul Muncii, nu se poate dispune concedierea acestor salariati desi s-a facut o solicitare catre organizatia sindicala, pentru obtinerea acordului pentru concedierea acestora conform prevederilor art. 10 din L54/2003 - Legea sindicatelor, aratandu-se ca masura concedierii nu este luata din motive sindicale, ci este dispusa strict din motive economice.
Avand in vedere ca nu am primit un aviz favorabil din partea sindicatului, nu putem dispune masura concedierii.

Deoarece posturile ocupate de acesti salariati au fost desfiintate, practic nu li se poate da de lucru conform fisei lor de post. La solicitarea venita din partea angajatorului de a presta alte activitati care sunt sub nivelul lor de calificare, sau care nu necesita calificare, acestia au refuzat sistematic sa le faca, invocand exact ceea ce spuneam mai devreme (nu sunt conform califacarii lor).
Cum se procedeaza in aceasta situatie, avand in vedere ca nici angajatorul nu poate fi obligat sa-i plateasca daca ei refuza sa munceasca, dar nici nu are ce sa le dea de munca in profesia lor.

Mentionez ca au fost notificati cu privire la intentia de a li se modifica prevederile cuprinse in fisa de post, un model cu noul continut al fisei de post le-a fost inaintat spre analiza, si au fost convocati in termen de 15 zile de la aceasta notificare pentru a negocia elementul "felul muncii" din CIM, prin adaptarea fisei de post la actuala situatie din intreprindere. Ce fac daca refuza semnarea noii fise de post si a actului aditional la CIM ?
Cel mai recent răspuns: ahile36 , utilizator 10:42, 6 Noiembrie 2009
Depinde ce prevederi ati inserat in noua fisa a postului si in actul aditional!
B-)
Ce ati putea face in cazul in care refuza semnarea? Buna intrebare! Ati putea sa le oferiti locuri de munca conform pregatirii lor profesionale, iar in cazul in care acest lucru nu este posibil , cel putin apropiate de pregatirea lor. In nici un caz munca necalificata!
Art. 10
(1) In timpul mandatului si in termen de 2 ani de la incetarea mandatului, reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de munca pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasa la aprecierea celui care angajeaza, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizatiei sindicale.


Textul de lege nu face referire la situatiile de exceptie. In urma reorganizarii activitatii exista posibilitatea ca si un post ocupat de lider sa fie desfiintat. In acest caz liderul va fi tratat ca si ceilalti membrii pe care ii reprezinta , fara discriminare. In vederea desfaceri CIM motivele neimputabile pentru care sindicatul este chemat sa-si dea acordul sunt apreciate de angajatorul. In acest caz angajatorul, tinand cont de procesul de reorganizare si de faptul ca liderul refuza locul de munca oferit, apreciaza ca nu este necesar acordul sindicatului si deci poate sa-i inceteze CIM.

(2) Sunt interzise modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca, atât ale reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale, cât si ale membrilor acestora, din initiativa angajatorului, pentru motive care privesc activitatea sindicala.


Din text reiese ca nu se pot face modificari/desfaceri din motive care preivesc activitatea de sindicat. Ori in acest caz motivul este altul, desfiintarea postului ocupat si refuzul de a accepta oferta unui post nou.
In functie de posibilitatile unitatii i se ofera alt post echivalent ca pregatire si salarizare, eventual reconversie profesionala prin urmarea unor cursuri. Refuzul liderului de a accepta modificarea locului de munca poate constitui pentru angajator un drept de ai desface contractul din cauze imputabile salariatului, angajatorul nefiind obligat sa salarizeze o persoana care nu-i presteaza activitate.
Legea protejeaza liderul numai impotriva eventualelor abuzuri pe care angajatorul ar dori sa le faca impotriva sa pentru activitatea sindicala.
Am fost secretar general al unei organizatii renumite in zona dar cand a venit tavalugul concedierilor nu mi-am permis sa ma agat de aceast text de lege in detrimentul colegilor si membrilor pe care ii reprezentam, asa ca azi sunt in cautarea unui loc de munca.
Sunt interesat si de alte opinii.
Se poate desface acel contract de munca, chiar daca este lider de sindicat, urmand sa ramana pe acel post in care a fost ales de membrii sindicatului si sa fie salarizat din fondurile proprii!
Sunt de acord cu pneagu. Este o situatie de exceptie, motivata economic si care nu tine de activitatea sindicala. In plus, buna credinta a angajatorului este dovedita si prin propunerea altor locuri de munca, pe care acesta le-a refuzat.
1. Sindicalistul respectiv abuzeaza de functia sindicala.
2. Legea il apara in conditii de normalitate. In conditii exceptionale se iau si masuri exceptionale.
3. Angajatorul nu poate fi acuzat de rea credinta.

Alte discuții în legătură

Incetarea cim a unui lider sindocal ales titi6220 titi6220 ipoteza: -angajatorul desfiinteaza o activitate din cadrul unei subunitati din structura sa -liderul sindical ales al subunitatii mai are 2 ani si 10 luni de ... (vezi toată discuția)
Imunitatea sindicatului claudiabutisca claudiabutisca Am si eu nevoie de o lamurire; Este vorba despre o reorganizare a activitatii societatii ca urmare a unor probleme reale, iar in urma acestora se desfiinteaza ... (vezi toată discuția)
Noul cod al muncii si concedierea liderilor de sindicat ContSters213894 ContSters213894 Buna ziua! As dori sa stiu daca potrivit noului cod al muncii, poate fi concediat un lider de sindicat ca urmare a reorganizarii activitatii angajatorului ... (vezi toată discuția)