Art. 10
(1) In timpul mandatului si in termen de 2 ani de la incetarea mandatului, reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de munca pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasa la aprecierea celui care angajeaza, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizatiei sindicale.
Textul de lege nu face referire la situatiile de exceptie. In urma reorganizarii activitatii exista posibilitatea ca si un post ocupat de lider sa fie desfiintat. In acest caz liderul va fi tratat ca si ceilalti membrii pe care ii reprezinta , fara discriminare. In vederea desfaceri CIM motivele neimputabile pentru care sindicatul este chemat sa-si dea acordul sunt apreciate de angajatorul. In acest caz angajatorul, tinand cont de procesul de reorganizare si de faptul ca liderul refuza locul de munca oferit, apreciaza ca nu este necesar acordul sindicatului si deci poate sa-i inceteze CIM.
(2) Sunt interzise modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca, atât ale reprezentantilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale, cât si ale membrilor acestora, din initiativa angajatorului, pentru motive care privesc activitatea sindicala.
Din text reiese ca nu se pot face modificari/desfaceri din motive care preivesc activitatea de sindicat. Ori in acest caz motivul este altul, desfiintarea postului ocupat si refuzul de a accepta oferta unui post nou.
In functie de posibilitatile unitatii i se ofera alt post echivalent ca pregatire si salarizare, eventual reconversie profesionala prin urmarea unor cursuri. Refuzul liderului de a accepta modificarea locului de munca poate constitui pentru angajator un drept de ai desface contractul din cauze imputabile salariatului, angajatorul nefiind obligat sa salarizeze o persoana care nu-i presteaza activitate.
Legea protejeaza liderul numai impotriva eventualelor abuzuri pe care angajatorul ar dori sa le faca impotriva sa pentru activitatea sindicala.
Am fost secretar general al unei organizatii renumite in zona dar cand a venit tavalugul concedierilor nu mi-am permis sa ma agat de aceast text de lege in detrimentul colegilor si membrilor pe care ii reprezentam, asa ca azi sunt in cautarea unui loc de munca.
Sunt interesat si de alte opinii.