avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuza sa munceasca pe motiv ca acea activitate nu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuza sa munceasca pe motiv ca acea activitate nu este in fisa lui de post, dar nu pot sa-l concediez este lider de sindicat. Cum procedez in aceasta situatie? Rog sugestii!

Datorita problemelor cauzate de criza economica, unitatea trece printr-un proces de restructurare a activitatii, in urma caruia s-au inchis o serie de activitati, au fost desfiintate posturi si a avut loc o concediere colectiva.
Au fost facute toate demersurile si parcurse toate etapele procesului de concediere colectiva.
In urma acestui proces de restructurare au fost desfiintate efectiv si posturile care erau ocupate de catre cativa lideri de sindicat. Desfiintarea posturilor a fost efectiva (sectia in care lucrau a fost inchisa), nu are legatura cu activitatea sindicala si in societate nu exista posturi sau activitati similare cu pregatirea profesionala a acestora (industrie metalurgica).
Datorita prevederilor art.60 lit.h din Codul Muncii, nu se poate dispune concedierea acestor salariati desi s-a facut o solicitare catre organizatia sindicala, pentru obtinerea acordului pentru concedierea acestora conform prevederilor art. 10 din L54/2003 - Legea sindicatelor, aratandu-se ca masura concedierii nu este luata din motive sindicale, ci este dispusa strict din motive economice.
Avand in vedere ca nu am primit un aviz favorabil din partea sindicatului, nu putem dispune masura concedierii.

Deoarece posturile ocupate de acesti salariati au fost desfiintate, practic nu li se poate da de lucru conform fisei lor de post. La solicitarea venita din partea angajatorului de a presta alte activitati care sunt sub nivelul lor de calificare, sau care nu necesita calificare, acestia au refuzat sistematic sa le faca, invocand exact ceea ce spuneam mai devreme (nu sunt conform califacarii lor).
Cum se procedeaza in aceasta situatie, avand in vedere ca nici angajatorul nu poate fi obligat sa-i plateasca daca ei refuza sa munceasca, dar nici nu are ce sa le dea de munca in profesia lor.

Mentionez ca au fost notificati cu privire la intentia de a li se modifica prevederile cuprinse in fisa de post, un model cu noul continut al fisei de post le-a fost inaintat spre analiza, si au fost convocati in termen de 15 zile de la aceasta notificare pentru a negocia elementul "felul muncii" din CIM, prin adaptarea fisei de post la actuala situatie din intreprindere. Ce fac daca refuza semnarea noii fise de post si a actului aditional la CIM ?
Cel mai recent răspuns: ahile36 , utilizator 10:42, 6 Noiembrie 2009
pneagu a scris:
Salariatii trebiue sa primesca ce ce merita, respectati salarizarea aferenta unui program normal de lucru. Nu-i mai angajati cu salariul minim platit pentru 170 ore medie/luna si ei sa lucreze 10 ore pe zi inclusiv sambata si duminica. Faceti-i partasi activi la activitatea societatii si impreuna cu ei luati deciziile cele mai bune. Ei nu trebuie considerati numai "unelte de munca", ei au si capacitate de gandire si uneori si de la un necalificat poate venii o idee bune. Si nu uitati, o parte din profit (atunci cand este ) impartiti-l cu ei, atunci veti putea impartii si nerealizarile. Respectul se gastiga nu se impune si el trebuie sa fie reciproc.

Buna ziua,
Stimate Dle. @pneagu,
Mesajul Dvs. are 111 cuvinte, dintre care nici unul nu se refera la ceea ce trebuie sa faca un salariat pentru a-si "merita" salariul, deci ce face el personal pentru ca firma sa functioneze, sa vanda si sa aiba profit.
In acest context, intreprinderile socialiste de stat nu mai trebuiau desfiintate.
Cu stima,
Mesajul Dvs. are 111 cuvinte,

Mesajul meu nici nu trebuie sa contina obligatiile salariatului (care de altfel sunt diferite de la firma la firma si de la post la post) decat in limita in care cineva solicita. Un salariat stie din fisa postului ce trebuie sa faca pentu a-si "merita" salariul. Problema este ca sunt putini angajatori care folosesc fisa postului si foarte multi care nu stiu sa proiecteze o fisa a postului.
Consider ca raspunsuile mele a avut o continuitate in cadrul discutiei deschise de @Gabi Mocanu.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
ContSters42179, utilizator
:offtopic:
Problema pusa de GabiMocanu in discutie este chiar interesanta pentru multi angajatori.
In general este frumos cand gasim aici opinii utile, in sensul unor posibilitati de rezolvare, pentru ca atunci cand te lovesti de o problema ai vrea solutii...
Apreciereile generale referitor la mentalitati, "politica" muncii si altre caracteristici ale patronului roman sau salariatului roman isi pot gasi cred locul in alte topicuri special deschise.
Este doar o sugestie de reorienta discutie pe aspectele concrete, practice, cred ca este de interes pentru multi care pot fi la un moment dat in situatia de a gasi rezolvari legale la astfel de situatii :)
:offtopic:

In calitate de initiator al acestui subiect, ma simt obligat sa fac o observatie.

Scopul deschiderii acestui subiect a fost exact acesta de a vedea opinii diferite de pe ambele parti ale baricadei atat de la angajatori cat si de la oameni implicati in organizatiile sindicale si bineinteles gasirea unei solutii de rezolvare a unei situatii date.
Multumesc pentru opiniile contradictorii, dar trebuie sa recunoastem ca recomandarea facuta de colega noastra de forum "grace_r" este cat se poate de intemeiata. In acest topic incerc sa gasesc o solutie concreta, cred ca despre mentalitatea "angajatorului roman", prin aceasta intelegand orice persoana fizica sau juridica ce foloseste munca salariata (patroni, administratori, conducatori de institutii, etc), dar si mentalitatea majoritatii liderilor de sindicat dar si a angajatilor in general, putem deschide alte topicuri de discutii, unde putem "filosofa in tema data".
Legea protejeaza doar impotriva abuzurilor, dar cand situatia o impune nu te poate obliga nici o lege din lume sa tii un om angajat doar pentru ca este lider de sindicat. Daca postul sau este desfiintat si nu sunt alte posturi disponibile, nici potrivite nici nepotrivite competentelor profesionale ale liderului, pleaca la fel ca orice alt angajat. Eu am avut situatia asta si i-am comunicat liderului de sindicat faptul ca nu avem posturi disponibile. A refuzat sa semnez si i-am trimis prin posta preavizul de 20 de zile. Situatia asta seamana oarecum cu protectia invocata de parlamentari, desi este imoral sa te ascunzi in spatele unor prevederi legale dandu-le alte interpretari decat cele logice. Premisa este simpla: un contract de munca presupune munca pentru remuneratie. In momentul in care nu mai este munca nu mai poate fi vorba de remuneratie ci, eventual, de mila sau cadou. Nu inteleg de ce se invoca situatia de exceptie. Posibilitatea de a reduce un post este aplicabila oricand deoarece nu exista un indicator legic care sa spuna: Acum este situatie de exceptie, deci doar acum se pot reduce liderii de sindicat!
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2009
ahile36, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea cim a unui lider sindocal ales titi6220 titi6220 ipoteza: -angajatorul desfiinteaza o activitate din cadrul unei subunitati din structura sa -liderul sindical ales al subunitatii mai are 2 ani si 10 luni de ... (vezi toată discuția)
Imunitatea sindicatului claudiabutisca claudiabutisca Am si eu nevoie de o lamurire; Este vorba despre o reorganizare a activitatii societatii ca urmare a unor probleme reale, iar in urma acestora se desfiinteaza ... (vezi toată discuția)
Noul cod al muncii si concedierea liderilor de sindicat ContSters213894 ContSters213894 Buna ziua! As dori sa stiu daca potrivit noului cod al muncii, poate fi concediat un lider de sindicat ca urmare a reorganizarii activitatii angajatorului ... (vezi toată discuția)