avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

Buna ziua,
Un testament poate produce efecte juridice asupra unor bunuri mobile sau imobile care nu se aflau in proprietatea defunctului la data decesului?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ionita Cristina Avocat , Avocat 16:17, 4 Iulie 2018
In principiu, nu. Dar, trebuie sa expuneti situatia pentru a verifica daca bunurile au intrat in patrimoniul defunctului ulterior decesului ca urmare a unor actiuni ale acestuia din timpul vietii.
Va multumesc.
Speta este urmatoarea....fratele bunicului a murit fara mostenitori si a avut la rol o suprafata de teren.Terenul era la IAS si doar in 2000-2002 a putut sa fie cerut.Sotia supravietuitoare care a decedat in 1993 face un testament unui nepot pentru toate bunurile mobile si imobile la data decesului.La circa 8-9 ani dupa decesul sotiei fratelui bunicului nepotul mostenitor cere si obtine schimbarea autorului din fratele bunicului in numele sotiei decedate si obtine terenul respectiv pe baza acelui testament...Intrebarea este daca procedura este legala...
Depinde cum s-a obtinut ”schimbarea autorului” Daca s-a emis un Titlu de proprietate pe numele sotiei defunctului, in condițiile in care trebuia să se emită pe numele defunctului, pentru a nu fi legal, acel document ar trebui anulat.

Si depinde daca a fost anulat sau nu. Daca nu a fost anulat, atunci e legat, si poate fi folosit de nepot in dezbaterea succesorala de pe urma sotiei defunctului.

Acum, depinde daca sunteti interesat sau nu in anularea Titlului de proprietate. Daca nu vi s-a comunicat, puteti solicita anularea si il puteti ataca in instanta.
Va multumesc din nou.....titlul de proprietate a fost eliberat direct pe numele nepotului care prin declaratie olografa fara notar s-a declarat mostenitor unic....e corect?
Nu prea este in regula daca nepotul cunoaste ca acele terenuri au apartinut sotiei defunctului, si nu defunctului. Dar, daca acel Titlu nu este atacat, va produce efecte juridice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament - intrebari gabicluj gabicluj Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru executarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament, toate ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara mostenitori rezervatari dariad dariad In cazul dezbaterii unei astfel de succesiuni, cum se procedeaza? Caz concret. Persoana care decedeaza se presupune ca a lasat un testament sau a avut ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ion01 ion01 Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)