La revenirea din ccc am fost anunțată că mi s-a redus postul, deși mai sunt colegi care lucrează în aceleași condiții ca și mine. Este legală procedura?
Datele problemei sunt urmatoarele:
1. persoana se intoarce la munca dupa ccc de 2 ani.
2. directorul firmei o anunta ca se va reduce postul pe care lucra si daca nu ii place sa isi gaseasca in alta parte de lucru.
3. persoana a lucrat de acasa timp de 2 ani pe un post de programator. Lucrul de acasa a fost acceptat de director prin email. Lucrul de acasa nu a fost oficializat printr-un document sau sa fie trecut in contractul de munca.
4. directorul a scris in email ca doar postul ei de acasa va fi redus, dar in firma mai sunt persoane care lucreaza de acasa
Intrebari:
- persoana poate sa ceara sa lucreze de acasa, propriu-zis aceleasi conditii de munca ca si inainte de ccm?
- din pct meu de vedere directorul desfiinteaza pozitia de lucru de acasa pt angajat doar pt a forta ca acesta sa isi dea demisia. Este legal sa reduca pozitia, tinand cont ca mai sunt pozitii de lucru de acasa si la alti angajati? Daca nu este legal cum se poate proceda ca lucrurile sa fie corecte.
Va multumesc anticipat si apreciez faptul ca v-a luati din timpul vostru sa ma ajutati!
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.
In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.
3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
Conditii de munca echivalente ar insemna si lucru de acasa.
Dar acest lucru de acasa nu este inscris in c.i.m ci este doar intr-un email in care directorul isi da acordul.
Este legal ca angajatul sa ceara sa lucreze de acasa sau un alt loc de munca echivalent tot cu lucru de acasa?
Desfiintarea unui post de munca nu implica faptul ca acel post nu mai este in firma deloc?
Directorul desfiinteaza un post de munca de acasa, dar totusi in firma acesta exista.
In aceste conditii , persoana care se reintoarce la munca din ccc nu poate sa ceara tot lucru de acasa, in temeiul faptului ca postul exista in organigrama si sunt persoane care il ocupa?
Se poate "forta" anagajatorul sa ofere lucrul de acasa, conditie care exista si inainte de ccc si cu care a fost de acord inainte de ccc?
Din pct de vedere legal se poate reduce un post? (adica in loc de 4 posturi programatori sa fie 3 posturi?)
Desfiinţarea postului este efectivă, dacă postul în cauză a fost definitiv înlăturat din organigrama şi statul de funcţii al angajatorului.
Nu se poate forta angajatorul .. Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voință a părților și se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act adițional la contractul individual de muncă existent.