avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vicii ascunse la o casa cumparata, probleme cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vicii ascunse la o casa cumparata, probleme cu dezvoltatorul

Buna ziua. Am o problema estrem de deranjanta si nu stiu cum sa rezolv aceasta situatie. Anul trecut am achizitionat o casa in com Crevedia. Am fost atras de sistemul de plata ( avans + rate la dezvoltator ). Casa putea fi achizitionata fie la alb, in acest caz pretul era de 75.000 euro sau "la cheie " la pretul de 85.000 euro. Am achitat avansul de 10.000 euro stabilit de comun acord. In termen de 30 de zile am avut promisiunea ca totul va fi gata si ne vom putea muta. Evident ca nu a fost asa. In plus au aparut si anumite probleme. Gazele care chipurile erau trase la poarta nu au mai ajuns la mine in casa. Mi-au spus de o directiva data de UE care prevede ca trebuie trasa o alta conducta, ma rog, nu stiu cat este de adevarat. In acest complex sunt 14 case din care trei nu au gaze. Cert este ca la aproape un an de la achizitionare nu am gazele trase, dezvoltatorul invocand mereu problemele cu Distrigaz. Astfel , toata iarna ne-am incalzit electric, dar in limita posibilitatilor, pentru ca nici instalatia electrica nu rezista la consumul destul de mare. Aveam intre 8-14 grade in casa si o factura de 1500 - 3000 de ron la curent. Apoi, problemele tehnice pe care nu aveam cum sa le verific, fosa septica inunda atat curtea cat si camera tehnica din casa la fiecare ploaie, caminul in care este hidroforul nu este izolat corespunzator si se infiltreaza apa si de acolo. Drenajul fosei se face intr-un put facut la mine in curte ( in acest put se face si drenajul fosei vecinului meu ), iar la o ploaie ceva mai puternica, putul se umple si imi inunda toata curtea. Faianta de pe pereti a inceput sa-mi cada, parchetul .. este si el pus in bataie de joc, iar in anumite locuri plinta de parchet este inlocuita cu bucati de gresie. Mi s-a spus ca am garantie la centrala termica si la hidrofor. Hidroforul s-a stricat dupa aproximativ doua luni de functionare si nimeni nu s-a obosit sa-mi dea garantia sau sa-l schimbe, asadar am fost nevoit sa-mi cumpar altul. Centrala termica, probabil ca o sa iasa din garantie, dar nu am folosit-o niciodata neavand gaze. Nu stiu cum sa procedez. Rata este anuala ( o pot plati odata pe an sau parti din ea in fiecare luna ) si nu am platit nimic din ea pana acum. La sfarsitul lunii trebuie sa platesc 7800 euro. Ma gandeam sa nu-i platesc nimic pana nu rezolva problemele existente, dar nu stiu daca e solutia cea mai buna. In cel mai rau caz, as vrea sa-mi recuperez macar avansul si sa-l las cu casa lui. Chiar nu stiu cum sa procedez. Va rog sa ma sfatuiti cum pot proceda in continuare, Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dragosh69 , utilizator 01:40, 5 Iulie 2018
Un prim pas este sa cititi cu atentie contractul de vanzare-cumparare pe care l-ati semnat si sa studiati clauzele cu implicare in problemele cu care va confruntati. Ne este rau daca contactati un expert tehnic judiciar in specializarea ctii. si instalatii.
Gasiti experti in lista afisata pe site-ul MJ, din judetul dvs. [ link extern ]
Intocmiti o lista cu toate neregulile constatate si notificati dezvoltatorul prin posta cu confirmare de primire. In notificare precizati termenul de remediere, tinand cont de prevederile din contractul de vanzare-cumparare. Faceti referire la rata de plata, cupland cu termenul de remediere, dar numai cu respectarea contractului.
Posibil ca sa ajungeti la o actiune in instanta impotriva dezvoltatorului, caz in care raportul intocmit de expertul tehnic judiciar poate fi avut in vedere de instanta de judecata.
Era in avantajul dvs. daca aspectele pe care le mentionati ca fiind in neregula erau sesizate inainte de a semna contractul. Acest lucru ar fi fost posibil daca contactati anterior expertul in ctii. si instalatii.
La o prima citire, mi se par a fi in neregula aceste aspecte:
-Directivele UE legate de conductele de gaze nu va intereseaza pe dvs., ca si cumparator, daca dezvoltatorul s-a angajat prin contract sa va dea la cheie alimentarea cu gaze.
-Scurgerile limpedelui din fosa trebuie sa fie legate la canalizarea din zona.
-Garantiile echipamentelor tehnice din dotarea casei decurg din momentul in care echipamentele tehnice sunt utilizate de dvs. Este problema dezvoltatorului cum o rezolva.
-Predarea casei trebuie sa se faca dupa receptia finala si inscrierea casei la cadastru si cartea funciara.
-Trebuie sa primiti in urma receptiei finale toate documentele casei - carte tehnica a ctiei., cadastru si carte funciara, documentatie de gaze, documentatie alimentare cu energie electrica, etc.
Atentie la ce ati semnat cu referire la ratele de achitat, sa nu va treziti cu dobanzi si penalitati.
Multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imi ploua in casa fedeles fedeles Buna ziua,in martie am cumparat o casa la curte ,toate bune si frumoase.Dupa ploaia de aseara am constatat ca se prelinge apa prin tabla pe marea suprafata a ... (vezi toată discuția)
Vicii ascunse la imobilul cumpărat prin prima casă. cine poate fi tras la răspundere? primul proprietar care a construit, sau următorul proprietar, cel de la care am cumpărat noi? MariaCh MariaCh Buna ziua! Acum un an am achizitionat o casa prin Prima Casa. Mai intai a plouat in garaj si pe un perete interior al casei legat de garaj si am schimbat noi ... (vezi toată discuția)
Construcție fosă vecin pe hat la 5 metri de fața casei mele și aproximativ 8 metri de fântână das_daniela das_daniela Bună seara, Casa mea este orientată cu fața spre răsărit la aproximativ 8 metri de hotar, hotar pe care este construit un gard, gard ce este al ... (vezi toată discuția)