Buna seara.
Tata a decedat in1986.
Mama traieste si are 81 de ani.In timpul casatoriei ei au cumparat un imobil.Dorim eu si mama sa facem succesiunea dupa tata,Suspectam ca tata a avut un copil dintr-o casatorie anterioara,despre care nu avem nici o informatie.La deschiderea succesiunii,suntem obligati sa cautam noi rudele sau le cauta instanta?
Multumesc anticipat.Bianca
Buna seara,
Sunteti OBLIGATI sa aratati aceasta banuiala si sa dati NOTARULUI toate datele cunoscute.
Puteti sa incercati si dumneavoastra o adresa la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, str. Obcina Mare nr. 2, sector 6, Bucuresti ARATAND TOATE DATELE si spunand motivul pentr care-l cautati.
In fata notarului public, dumneavoastra trebuie se mentionati toate rudele ce au vocatie succesorala, in vederea exprimarii dreptului de optiune succesorala.
Dezbaterea succesorala poate fi initiata oricand, pe cale notariala si pe cale judiciara, in cazul in care apar divergente intre comostenitori.
Succesorii trebuie sa isi manifeste optiunea de a mosteni sau nu, in termenul de optiune succesorala, cel de 1 an, termen ce curge de la deces.
Prin dezbaterea succesorala sunt stabilite cotele-parti din dreptul de proprietate, bunurile cuprinse in masa partajabila, precum si calitatea de succesor.
Va sugerez sa -l anuntati pe fratele dumneavoastra, despre intentia de a dezbate succesiunea, dezbaterea succesorala putand fi urmata de un partaj.
In instanta, prin actiunea introductiva de instanta, dumneavoastra trebuie sa precizati persoanele ce au calitatea de succesori, in vederea citarii.
Adresa de buletin trebuie specificata.
Instanta de judecata va poate pune in vedere sa efectuati demersuri la SEIP , in vederea aflarii adresei de buletin.
Citarea se poate efectua si prin telefon, intr-un ziar de larga circulatie, prin e-mail, la usa instantei .
Prin noul introdus art. 1321 C. pr. civ. alin. (2) se arata: “Judecatorii vor dispune verificarea efectuarii procedurilor de citare si comunicare dispuse pentru fiecare termen. Cand este cazul, instanta va ordona luarea masurilor de refacere a acestor proceduri. In afara de aceste masuri, instanta va putea dispune ca incunostintarea partilor sa se faca si telefonic, telegrafic, prin fax, posta electronica sau prin orice alt mijloc de comunicare ce asigura, dupa caz, transmiterea textului actului supus comunicarii ori instiintarea pentru prezentarea la termen, precum si confirmarea primirii actului, respectiv a instiintarii, daca partile au indicat instantei datele corespunzatoare in acest scop. Daca incunostintarea s-a facut telefonic, grefierul va intocmi un referat in care va arata modalitatea de incunostintare si obiectul acesteia.”.
CAPITOLUL II
Citarea şi comunicarea actelor de procedură
Art. 167
Citarea prin publicitate
(1) Când reclamantul învederează, motivat, că, deşi a făcut tot ce i-a stat în putinţă, nu a reuşit să afle domiciliul pârâtului sau un alt loc unde ar putea fi citat potrivit legii, instanţa va putea încuviinţa citarea acestuia prin publicitate.
(2) Citarea prin publicitate se face afişându-se citaţia la uşa instanţei, pe portalul instanţei de judecată competente şi la ultimul domiciliu cunoscut al celui citat. În cazurile în care apreciază că este necesar, instanţa va dispune şi publicarea citaţiei în Monitorul Oficial al României sau într-un ziar central de largă răspândire.
(3) Odată cu încuviinţarea citării prin publicitate, instanţa va numi un curator dintre avocaţii baroului, potrivit art. 58, care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.
(4) Procedura se socoteşte îndeplinită în a 15-a zi de la publicarea citaţiei, potrivit dispoziţiilor alin. (2).
(5) Dacă cel citat se înfăţişează şi dovedeşte că a fost citat prin publicitate cu rea-credinţă, toate actele de procedură ce au urmat încuviinţării acestei citări vor fi anulate, iar reclamantul care a cerut citarea prin publicitate va fi sancţionat potrivit dispoziţiilor art. 187 alin. (1) pct. 1 lit. c).
Multumesc frumos;
Noi nu avem nici o adresa si nici siguranta ca acest frate mai traieste.daca a existat.Daca nu deschid succesiune dupa tata,acum,dupa moartea mamaei el intra in procesul succesoral pe partea ei?
Cu respect,Bianca.
Succesiunea
asi vrea sa stiu cum asi putea face succesiunea dupa moartea mamei.mai am un frate care nu stim de 10ani nimic de el,si sora care mia lasat o procura de ... (vezi toată discuția)
Testament la notar
Asena1
Buna seara as avea nevoie de ajutor din parte unui avocat...tatăl meu a decedat suntem doi frați și mama eu nu locuiesc în același oraș cu ei,nu am facut ... (vezi toată discuția)