avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Dreptul de autor si contractul indiv. de munca
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Dreptul de autor si contractul indiv. de munca

Buna ziua,

Situatia este in felul urmator: pana de curand am lucrat cu contract individual de munca si drepturi de autor (pe contractul individual de munca aveam salarul minim pe economie si restul banilor ii luam cu drepturi de autor). Din anumite motive (un contract in care sunt obligat sa nu am contract de munca cu altcineva - in sensul codului muncii) a trebuit sa renunt la contractul de munca dar vreau sa continui colaborarea cu firma respectiva doar prin intermediul drepturilor de autor.
Se poate munci doar cu un asemenea contract?
La un control ITM ce probleme pot aparea?
Ce alte solutii ar mai putea sa ma ajute?

Multumesc pentru intelegere.
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 12:47, 7 Noiembrie 2009
faceti un contract de colaborare.
Bineinteles ca se poate lucra cu contract de cesiune de drepturi de autor. ITM nu are nici o legatura. Acest contract intra in sfera contractelor civile, nu de munca. Problema care se pune este de ce aveti interdictie de a lucra cu altcineva (probabil caluza de neconcurenta): codul muncii prevede foarte clar ca este nula clauza de neconcurenta care interzice exercitarea profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
Multumesc pentru raspunsuri.

Am reusit sa fac rost de un contract pe care urmeaza sa il semenz. In acest contract exista o anexa care este in felul urmator:
"[...] declar sub incidenta art. 292 din Codul Penal ca, în perioada de
derulare a contractului [...], nu voi
desfasura alte activitati salariale în baza unor raporturi contractuale de munca încheiate în conditiile Codului Muncii."

Imi puteti spune daca acest lucru imi interzice sa inchei un contract colaborare ori de cesiune cu altcineva?
din moment ce nu specifica ce anume interzice un contract, da nastere la interpretari si atunci instanta daca ar fi la o adica va da castig de cauza 100%.
Art. 292 Cod penal se refera la declaratii mincinoase, iar clauza ca atare va interzice sa aveti alte contracte de munca in perioada in care sunteti deja in contract de munca cu altcineva. Oricum si Codul Muncii si Contractul colectiv de munca la nivel national interzic mai mult de 12 ore pe zi.
Pentru a putea ocoli aceasta clauza puteti incheia cu alti „angajatori” conventii civile de prestari servicii, contracte de cesiune de drepturi de autor, etc., contracte care nu au natura salariala si nu intra sub incidenta Codului Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de prestari servicii cu clauza de neconcurenta?? suciu_diana suciu_diana Buna seara, stiti sa existe clauze/contracte de neconcurenta?? adiacente unui contract de prestari servicii PFA? este formulata ca si o clauza de ... (vezi toată discuția)
Clauza penala in cim c_claudia c_claudia Buna seara, Am semnat in 2003 CIM cu firma la care lucrez acum. In contract a fost introdusa de la inceput o clauza penala potrivit careia, daca dupa ce ... (vezi toată discuția)
Interpretare clauza de neconcurenta pcipascal pcipascal Buna ziua, recent mi-am dat demisia de la firma unde am lucrat. As vrea sa imi deschid un business propriu insa vreau sa fie legal si totul in regula legat ... (vezi toată discuția)