Tatăl meu a decedat în urma unui accident de muncă rezultat din cauza neglijenței angajatorului. Pentru acest caz am angajat un avocat, dar de aproape 3 ani nu s-a întâmplat nimic. Mai avem timp să demarăm un proces prin plângere penală?
Am si eu o intrebare. Tatal meu a decedat in urma unui accident de munca rezultat din cauza neglijentei angajatorului si din cauza ca acesta nu a pus la dispozitie tot ce le era necesar pentru a-si desfasura activitatea. Pentru acest caz,noi am angajat un avocat,iar aceasta credem ca nu a luat nicio masura ca sa demareze vreun proces. Pe 13 iulie anu acesta se implinesc 3 ani.
Stiti cumva daca mai avem timp sa demeram vreun proces prin plangere penala?
In acesti 3 ani nu am fost chemati la niciun proces,si nu am fost chemati sa dam vreo declaratie
Daca accidentul de munca s-a soldat cu un deces, s-a intocmit dosar penal in baza dosarului de cercetare intocmit de catre ITM, dosar care conform legii se trimite la parchet.
Ca urmasi ai victimei trebuie sa detineti un PV de cercetare a AM si formularul FIAM de inregistrare AM de catre firma angajatoare a tatalui dvs. Aceste documente sunt obligatia legala a angajatorului sa vi le dea.
Solicitati informatii in scris, cu nr. de inregistrare/ data la ITM, firma angajatoare, parchet, politie. Sesizarile se pot trimite prin posta cu confirmare de primire.
Cercetarea penala este de durata. In timpul cercetarii penale, urmasii victimei sunt contactati numai pentru a fi intrebati daca se constituie parte civila in procesul penal. Nu este obligatoriu ca in urma cercetarii penale, dosarul de cercetare sa fie trimis in instanta de judecata.
Daca ati angajat un avocat cu contract de prestari servicii (?!), contractul se inregistreaza la Baroul de avocati din judetul dvs. Solicitati informatii scrise, cu nr. de inregistrare/ data despre avocatul dvs.
In mod normal ar trebui sa aveti date despre modul cum il puteti contacta direct pe avocatul dvs. Cereti avocatului sa va prezinte documente din care sa rezulte activitatea sa legata de cazul incredintat.
Luati legatura cu avocatul angajat si solicitatii sa va comunice numarul de dosar penal si stadiul cercetarilor.
Daca nu reusiti sa aflati nimic de la el adresati dvs cerere catre parchet in care sa solicitati sa va comunice stadiul cercetarilor.
De asemenea, trebuie sa aratati ca intelegeti sa va constituiti parte civila in procesul penal.