avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale in somaj tehnic si in preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale in somaj tehnic si in preaviz

Unitatea la care inca lucrez a dat 1o angaqjati in somaj tehnic in perioada 15.08-14.11.2009 din care s-a stat in somaj tehnic o luna si jumatate.In aceasta perioada cei din somaj tehnic am lucrat efectiv 8-12 ore/zi chiar daca aveam dreptul sa stam acasa.Normal am primit doat 75% din salar fara sa ne mai dea si bonurile de masa aferente.Exista rapoarte de activitate pe sectoare care demonstreaza ca am lucrat si firma a luat bani si de la stat si pe munca noastra.Datorita sfaturilor Avocatnet. am reusit inainte de preaviz sa obtin cu chiu cu vai concediul aferent a 1 an si jumatate lucrat la firma.Intre timp se va termina CO si drept preaviz am primit doar o notificare in care se arata datele de la care incepe preavizul si cand se termina fara a specifica si ce compensatii am dreptul.Deoarece firma are sediul in Bucuresti si noi suntem in alt judet in regim de santier am dat telefon si mi s-a spus ca in preaviz nu am dreptul la bonuri de masa si preavizul a fost foarte legal asa cum l-au trimis.Sa-l semnez de luare la cunostinta si sa-l trimit.Deci preavizul s-ar incheia in 17 dec.si nu mi s-ar acorda nici premiul in general in bonuri de masa care se ofera angajatilor dupa un an muncit.Cum as putea proceda la asa o nedreptate pe fata?Va multumesc anticipat pentru viitorul sfat.
Cel mai recent răspuns: titiana , utilizator 11:22, 4 Noiembrie 2009
In primul rand daca aveti dovada muncii depuse in perioada de somaj tehnic, sesizati ITM-ul.
Trebuie sa stiti ca pe perioada preavizului va bucurati de toate drepturile salariale, tichete de masa si mai mult puteti lucra numai 4h/zi.
La incetarea contractului de munca trebuie sa primiti salariul compensator prevazut in CCM la nivelul ramurii de constructii daca nu exista un contract colectiv de munca la nivel de societate in care sa fie prevazut altceva.
Multumesc ca mi-ati dat dreptate,dar daca angajatorul nu vrea sa-mi dea bonurile de masa aferente preavizului si daca in somaj tehnic au fost trecuti doar cativa salariati dar toti au muncit ,carui ITM sa ma adresez celui din Bucuresti sau celui de care apartin din alt judet?
Va puteti adresa ITM unde societatea isi are sediul.
Trebuie sa va spun ca pe perioada somajului tehnic conform codului muncii
Art. 53. -(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
normal ar fi trebuit sa va si plateasca in conformitate cu salariul de incadrare si sa va dea si tichetele, eventual orele suplimentare etc
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
titiana, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi in perioada preavizului de 20 zile gab2006 gab2006 In preavizul de 20 zile acordat pentru desfacerea CIM cu art 65 alin 1 mi se specifica urmatoarele: Art.3 Cu exceptia situatiei prevazute la art.4 din ... (vezi toată discuția)
Oprire bonuri de masa si conditii de demitere gbaii gbaii 1. Se poate legal, ca un angajator sa nu mai dea salariatilor bonuri de masa, fara sa-i anunte in prealabil, avand doar ca explicatie ca firma merge in ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa - nu!?, in cazul demisiei cu acordul ambelor parti Mitzulina Mitzulina Buna ziua. Va rog sa ma luminati intr-o situatie ciudata: un prieten a lucrat la un mare supermarket din Bucuresti, avand un CIM in care se specifica: \"Alte ... (vezi toată discuția)