Buna ziua, am nevoie de câteva informații și sfaturi, dacă se poate, referitor la un contract de partaj voluntar cu drept de uzufruct viager! Suntem 6 frați, 4 din prima căsătorie a mamei, iar eu și sora mea din a doua căsătorie cu tatăl actual în viața! In urma decesului mamei am făcut succesiunea, iar cei 4 frați din prima căsătorie au renunțat la succesiune și în urma cerificatului de moștenitor am rămas eu, sora mea și tatăl in viața! Toți 3 am fost de acord sa facem un contract de partaj voluntar cu uzufruct viager pt tatăl in viața, iar pt mine și sora mea câte 1/2 din apartament, toate acestea sau petrecut în anul 2006! Acum tatăl in vârstă de 82 ani ne obligă să renunțăm la apartament și îl dorește înapoi cu acte, deși el locuiește în acest apartament care sa îl deranjeze cineva amenințandu-ne că va ataca in instanță certificatul de moștenitor și partajul va cădea automat! Se poate întâmpla acest lucru? Ce se va întâmpla după? Eu al platit toate actele referitoare la succesiune, moștenire, partaj, taxe și impozite pt acest apartament, de la vârsta de 14 ani, după moartea mamei am renovat tot apartamentul pt ai oferi tatălui condiții decente! In cazul in care ne da în judecată pot cere despăgubiri? Va rog mult sa ne ajutați cu niste sfaturi! Va mulțumim anticipat!
Am fost la notar sa cer informații și mi-a spus că certificatul de moștenitor se poate ataca in maxim 3 ani, la noi au trecut 12 ani, dar tata mă amenința acum că există un alt moștenitor de gradul 1 de a cărui existență eu nu știu nimic, dar dacă totuși există se poate ataca in instanță, mulțumesc din suflet!
Daca exista un mostenitor nedeclarat, acesta poate cere anularea certificatului de mostenitor in termen de 3 ani de la data la care a luat cunostinta de certificatul de mostenitor. Un alt mostenitor de gradul 1 inseamna un copil al mamei despre care nu ati stiut (care nu a fost adoptat de altcineva). Chiar si asa, dreptul de a cere anularea CM-ului apartine acelui mostenitor nedeclarat, nu si tatalui. Mai departe, cata vreme tatal cunostea faptul ca mai exista un mostenitor, tatal se face vinovat de fals in declaratii.
Act de partaj voluntar
Lya23
In urma decesului tatalui meu, mama a ramas cu 1/2 apartament dobandit in timpul casatoriei si la dezbaterea succesiunii din cealalta 1/2 ii revine jumatate ... (vezi toată discuția)