[ link extern ] /
Ca sa va scutesc sa cautati am copiat eu articolul:
Am tot zis ca nu scriu despre politica aici. Nu pentru ca mi se pare un subiect neimportant ci pentru ca nu ma simt in stare. In ciuda modului frivol in care o trateaza toata lumea, politica e un subiect serios. Intr-o societate libera, e chiar cel mai serios. Dar m-au apucat nervii pe tema asta si nu m-am putut abtine. Asadar, dragi cititori (buna asta, nu?) despre alegeri.
Alegerile care urmeaza au consacrat intrebarea “te duci la vot?” in locul celei mai normale “cu cine votezi?”. Tonul pe care se pune intrebarea “te duci la vot” este usor tendentios, intrebatorul vrea de fapt sa spuna “ai mila de nemernicii astia si ii bagi in seama?” Mai toata lumea pare ca nu va dori sa faca asta. Nu se mai discuta virtutile (sau prostiile) candidatilor ci masura in care ar trebui sa ne coboram fiintele noastre perfecte atat de jos incat sa mergem sau nu sa punem stampila.
Din nou, ne pozitionam dupa cum ne convine. Din nou, ne credem mai buni decat ei. Din nou privim lumea cu dispret. Pentru a nu stiu cata oara. Ba politicienilor! Ba caraghiosilor! Nu ne dati ce ne trebuie! Ia sa faceti bine voi sa gasiti un candidat frumos, parfumat, destept, fara nici o relatie cu politica dar bun politician, fara rude cu afaceri, fara sa aiba el afaceri, fara sa aiba bani, dar sa nu fie prost imbracat, care sa vorbeasca pe limba noastra dar sa nu fie de la tara, care sa fie puternic dar nu obraznic, sa nu fie nou-venit in joc dar sa nu aiba parinti securisti, sa vorbeasca limbi straine dar sa nu ne priveasca de sus si sa nu foloseasca prea multe neologisme. Sa ii loveasca pe hoti, dar doar pe cei care nu ne plac noua. Sa ii omoare pe nemernici dar nu si pe noi. Sa fie perfect moral, vertical, sa nu faca compromisuri, dar la o adica sa fie bun, sa se descurce, nu ne intereseaza cum. Sa aiba o moralitate impecabila, sa nu-i placa femeile (dar sa nu fie homosexual) sa nu-i placa bautura (dar sa nu fie un scortos plictisitor), sa faca bancuri (dar numai bancuri bune), etc. Ce dracu. Ce-i asa greu?
Iarasi vin si zic: Alegerea, daca e alegere si nu o gluma, se face tot timpul intre doua (sau mai multe) variante neconvenabile. Tocmai acolo apare notiunea de alegere. Altfel e simplu. Ce e mai bine sa fii: bogat, frumos si destept sau sarac, urat si prost? Asta nu e o alegere. Alegerea e atunci cand nu prea ne place nici o varianta dar incercam sa o gasim pe cea mai putin rea. In esenta, “raul cel mai mic” este o definitie a alegerii.
Asa ca, ia miscati voi funduletele voastre pretioase si duceti-va la vot. Da, e nasol. Variantele sunt neplacute. Dar asta e. Sunteti exact ca acei copii razgaiati care daca incepeau sa piarda ziceau ca ei nu se mai joaca. Sunteti ca niste primadone. Vreti aia, vreti ailalta, cand trebuie sa faceti si voi ceva mic, nesemnificativ, NU. Aaaa, e prea mic?. Vreti sa capatati o jucarie mai mare? Considerati ca votul e prea putin semnificativ? Vreti o stampila mai mare? Una de 10 voturi e bine? De 100? Ziceti, ca poate aranjam.
Nu va mai ganditi atat ca nu conteaza, ca nu merita, ca nu are sens, ca voi sunteti deasupra. Altii, muuult mai destepti decat voi si decat mine au determinat ca are sens si conteaza si ca nimeni nu e deasupra. Ia fiti voi cuminti un pic. Si va rog sa nu ma omorati cu argumentele obisnuite. Credeti-ma va rog eu, cunosc toate argumentele pentru care nu mergeti la vot. Singurul pe care il accept e lenea.
~ final discuție ~