avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune!

in speta este vorba despre un bun imobil, sub forma unei proprietati private, alcatuita din casa anexe gospodaresti, precum teren aferent. proprietari sunt intr-un numar de 11 persoane, 5 cote parti egale! unul dintre proprietarii unei cote parti egale, prin vanzare-cumparare a cumparat inca 3 parti, detinand astefl 4 caote. proprietarul celei de - al 5 - lea cote, nu vrea nici din ruptul capului sa-si instraineze partea celui care are 4 cote. ce se poate face pt dobandirea acelei parti? iesirea din indiviyiune ar fi o solutie, astfel instanta ar putea obliga pe acel proprietar sa-si vanda cota parte celui care detine majoritatea cotelor?
Va rog sa ma ajutai in gasirea unei solutii ! multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Toth Sz. , utilizator 14:02, 24 Martie 2006
da, actiune in instanta pentru iesire din indiviziune, cu evaluare imobilului si a sultei pentru cel care nu solicita imobilul in cazul in care nu exista posibilitatea patatajarii comode.
da, actiune in instanta pentru iesire din indiviziune, cu evaluare imobilului si a sultei pentru cel care nu solicita imobilul in cazul in care nu exista posibilitatea partatajarii comode.
vad ca se face o mare confuzie intre "iesire din indiviziune" si "sistare indiviziune"
iesirea din indiviziune presupune formarea de loturi (indiferent ce are in compozitie, tere cu sau fara casa) care sa reprezinte exact cota parte pe care o are in proprietate., sau o cota mai mica sau mai mare cu drept de sulta.

sistarea starii de indiviziune reprezinta acapararea in proprietate a intregului imobil. De obicei imobilul se preda in proprietate celui care detine cota mai mare, dar nu este o regula.
daca coproprietarii au dobandit imobilul cu titlu de moştenire, actiunea se fpoate face in sensul in care doresti, adica prin sistarea starii de indiviziune, insa, opinia mea este ca, daca are un alt titlu de dobindire va fi mai greu, deoarece nimeni nu poate fi obligat sa-si cedeze proprietatea sa.
eventual sa se procedeze la predarea in natura a cotei parti, adica, sa se faca iesire din indiviziune.;)
aceasta proprietate a fost dobandita intradevar prin mostenire! problema o reprezinta faptul ca nu se poate exercita dreptul de folosinta asupra sa pt ca ori unul ori altul dintre proprietari doreste alfel. cer este ca unul dintre proprietari ( detinatorul al unei cote parti) ar putea dobandi inca 3 cote prin cumparare... insa ultimul dintre propritari nu doreste sa vanda partea lui, pt ca el este cel care foloseste imobilul, fara nici o formalitate! interesul lui este in continuare sa ramana situatia neschimbata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna Ziua, Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc in urmatoarea speta. In urma succesiunii dezbatuta pe cale judecatoreasca, mama mea, ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre mostenire (si posibilitatea de vanzare ) Vali2 Vali2 Buna seara, Parintii mei detineau in comun o proprietare, pt care, dupa moartea tatalui s-a facut succesiune. Mie si fratelui meu ne-a revenit cate 1/8 iar ... (vezi toată discuția)
Imobil comun - vanzare GabyD GabyD Buna ziua, Am o problema care ma roade de cateva luni, impreuna cu fratele meu avem un imobil in comun, dobandit cu act de vanzare cumparare in anul 2002, ... (vezi toată discuția)