avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune Ptr.Evacuare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune Ptr.Evacuare

Buna ziua ! sot si sotie au cumparat o casa si au trecut-o in act si pe mama sotului cu drept de uzufruct viager fara ca aceasta din urma sa contribuie financiar . de cca. 2 ani mama sotului a inceput sa creeze diverse situatii care tulbura linistea familiei(solicita returnarea banilor dati ca dar de nunta unuia din nepoti,nu considera potrivita casatoria acestuia si interzice prezenta lui si a sotiei precum si a copilului lor) desi are pensie de cca.2000 lei nu a contribuit niciodata la cheltuieli,lipseste de la domiciliu fara sa anunte diverse perioade de timp,sa incercat de mai multe ori in mod amiabil dar fara rezultat revenirea la normal, a fost chemat si preotul care a discutat si cu dansa rezultatul neschimbandu-se . sa discutat despre posibilitatea de a vinde casa de comun acord si ulterior achizitionarea separat a unui imobil ptr.dansa . initial a refuzat categoric si a deschis actiune in instanta de evacuare din imobil a fiului si sotiei,saptamana trecuta le-a spus ca renunta la uzufruct contra unei sume de bani . notarul le-a recomandat sa nu accepte deoarece soacra avand varsta de 78 de ani exista posibilitatea unor consecinte ulterioare care ar complica situatia . dansii au deschis actiune in contra soacrei invocand posibile tulburari intelectuale . ce este de facut ptr.a se constata starea de sanatate a soacrei ?
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 10:05, 17 Iulie 2018
Daca doamna este uzufructuar, atunci voi sunteti tolerati in acel imobil si nu aveti niciun drept sa ii tulburati buna folosinta. Sa va luati la cearta cu o femeie de 78 de ani este imoral, indiferent cine are dreptate.
Mama - uzufructuara are dreptul sa va dea afara in orice moment. Nu trebuie sa va dea in judecata. Trebuie doar sa cheme politia. Pe cauza de violenta familiala sau suspiciune de violenta familiala, conform noii legi Politia este OBLIGATA sa va indeparteze din casa imediat.
Pe de alta parte, ca sa o declarati incapabila, sansele sunt foarte, foarte mici sa castigati in instanta deoarece trebuie sa dovediti ca are un istoric de boli mentale sau stare avansata de dementa si nu se poate ingriji singura, nu mananca, nu se spala singura, nu isi poate chivernisi pensia singura, etc. Din ce scrieti voi, nici vorba de asa ceva.
Si chiar daca instanta o va declara incapabila, atunci se va numi un tutore/curator, dupa caz, care IN NICIUN CAZ nu va fi unul din voi, din cauza animozitatilor familiale.
Daca va fi numit un tutore atunci acesta va prelua administrarea imobilului, a pensiei, si va ordona evacuarea voastra, deoarece puneti in pericol sanatatea fizica sau psihica a batranei.
Tutorele are obligatii fiduciare fata de incapabil, nu fata de voi, reclamantii.
Daca batrana se cearta cu familia si doreste sa fie lasata in pace, atunci tutorele este obligat sa decida in favoarea batranei.

Problema voastra aici este ca vreti casa libera de uzufruct, sa o vindeti si sa locuiti singuri.
Este prea tarziu sa anulati uzufructul, nu veti gasi niciun judecator care sa va fie favorabili in contra unei batrane de 78 de ani.
Dar, daca batrana doreste sa va vanda uzufructul, nimeni nu o poate impiedica. Sfatul notarului este prost deoarece uzufructul poate fi instrainat, iar daca ati mers la notar si ati explorat posibilitatea vanzarii uzufructului, atunci este clar ca ati presupus ca este in toate mintile pentru a incheia acest tip de contract.

Pe de alta parte, batrana are dreptul neingradit (in lipsa de stipulatie contrara in contract) sa vanda dreptul de uzufruct CUI DORESTE, la ce pret doreste, pana la incetarea din viata.

Deci nu numai ca are tot dreptul sa va evacueze, ci poate ceda folosinta apartamentului cui doreste, poate vinde uzufructul ei pe bani.

Asa ca inainte sa luati vreo decizie ganditi-va bine la posibilitati.
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
Albert Kurtyan, Consilier juridic
batrana esste cea care provoaca discutii in familie,solutia cu vinderea a venit in urma refuzului de a ne intelege ca o familie,nu i sa ingradit vreun drept, este moral ca sa fim evacuati dintr-o casa achizitionata,renovata si intretinuta cu banii nostri ? exista facturi doveditoare in acest sens . vanzarea uzufructului este propunerea batranei . pe de alta parte daca ea vinde uzufructul acum se face vanzarea imobilului si ulterior se constata ca este incapabila ce se intampla ?

Pentru a invalida contractul, starea de incapacitate trebuie sa existe LA DATA VANZARII uzufructului, nu ulterior.
In ce priveste aspectele ca batrana "provoaca discutii" sau ca ati "renovat" casa, sunt absolut irelevante in ce priveste dreptul batranei de a folosi imobilul.
Repet, nu aveti niciun drept sa va aflati in casa, sunteti tolerati in ochii legii. Nu trebuie nici macar sa va dea in judecata pentru evacuare, e suficient sa cheme Politia si sa va arunce in strada IMEDIAT.
In calitate de nud proprietar, aveti drepturi dupa moartea batranei, nu inainte. Pana atunci, batrana este imparateasa in apartament. Mai mult, poate aduce straini in casa, poate sa se marite, poate sa inchirieze spatiul... poate face ce vrea cu apartamentul si voi nu puteti misca niciun deget sa o impiedicati, pe toata durata uzufructului viager.
Uzufructul se poate vinde foarte bine, pentru un PRET REZONABIL, nu cinci bani sau fara dovada efectiva a platii (la sanchi). Se poate obtine un certificat de la medicul ei personal care sa spuna ca nu este luata in evidenta cu boli psihice si ca este coerenta, dar nu este necesar.
Notarii filmeaza semnarea contractelor cu batrani, din prudenta. Puteti si voi sa filmati.

Daca devine incapabila ulterior, ca orice om senil, nu are nicio importanta. Pentru a invalida cesiunea uzufructul trebuie dovedita incapacitatea la MOMENTUL instrainarii, nu ulterior.
Deci se poate vinde (cesiona) uzufructul fara probleme.
In niciun caz sa nu aud de "renuntare" la uzufruct. Renuntare inseamna de pomana.
Uzufructul are valoare, trebuie cesionat (vandut)... mai ales ca sunteti in conflict, sunteti rude si este in varsta. Batrana sa vina NEAPARAT cu avocat care sa o asiste la vanzare. Sa nu fie avocat numit de voi sau platit direct de voi. Puteti sa va oferiti sa achitati costurile avocatului (mici deoarece e vorba doar de o simpla prezentare la notar) dar nu sa alegeti voi avocatul ei. Daca batrana este asistata de avocat atunci va fi practic imposibil sa poata cineva contesta vreodata cesiunea.

Cred ca e clara situatia, nu?
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
Albert Kurtyan, Consilier juridic
va multumesc ptr.raspuns
cu mare placere englezule si nu te supara ca am fost mai direct asa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufructul viager andu1982 andu1982 buna ziua am o nelamurire in ceea ce priviste dreptul de uzufruct si dreptul de proprietate am achizitionat un apartament si am instituit un drept de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de uzufruct ruxandra81 ruxandra81 Buna ziua, Bunicii mei au cumparat o casa pe numele copiilor lor respectiv mama si unchiul meu. Bunicii si-au pastrat dreptul de uzufruct pe intraga viata ... (vezi toată discuția)
Succesiune decedat fara copii locuinta cu intrare comuna cozzmyn86 cozzmyn86 Buna ziua, Soaca mea a locuit in aceeasi curte cu o batrana care a decedat. Ea a avut grija de batrana pana a decedat(nu are copii). Sotul batranei a ... (vezi toată discuția)