avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz decizie suspendare contract pentru ccc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz decizie suspendare contract pentru ccc

Buna ziua.
Ma poate ajuta va rog cineva in urmatoarea situatie : am nascut pe 24 mai 2018 , pana pe 6 august inclusiv efectuez cele 126 zile concediu maternitate si incepand cu 7 august vreau sa intru in ccc, dar firma la care sunt angajata nu vrea sa imi suspende contractul si sa imi dea decizia pe motiv ca sunt obligata sa imi efectuez cele 28 zile co inainte de suspendare .
Ceea ce mi se pare complet aberant ... cum sa efectuez co cu copil de 2 luni acasa ??? Va trebui sa ma intorc cu 60 zile inainte sa implineasca 2 ani , sotul nu isi ia luna de ccc , si eventual iau atunci zilele de co , in nici un caz acum...
Se poate va rog sa imi spuneti daca au dreptate si daca nu, in ce baza legala le pot formula cererea ?
Multumesc anticipat pentru ajutor !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:41, 17 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Codul Muncii
Art. 51
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
.....

HG 905/2017
art.7
...
(3) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, în termen de 15 zile lucrătoare de la data solicitării.
(4) Documentele sunt eliberate în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana împuternicită de angajator.
....

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

2. OUG 111/2010
art.25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
....

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea de către angajator a prevederilor art. 25.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către inspectorii sociali. (AJPIS).
Mulțumesc pentru răspuns . Înțeleg ca nicăieri nu e menționata obligativitatea efectuării zilelor de co ca abia după sa se poată suspenda contractul .
Și efectuarea acestor zile de co acum îmi reduc indemnizația cu o luna ?
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
Petruta33, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati inteles corect.

Efectuarea zilelor de CO dupa terminarea concediului de maternitate implica dminuarea perioadei de CCC.
OUG 111/2010
art.25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

Inteleg ca imi poate refuza sa stau 2 ani in ccc ? Ar fi in stare daca refuz sa imi iau zilele de concediu ...
Asa ceva, nu s-a intamplat in practica angajatorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal DinuLaura DinuLaura Bună ziua, Sunt însărcinată , am 23 de saptămâni, lucrez de 8 ani si jumătate la aceeași instituție. Aș vrea dacă este posibil să îmi spuneți de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil MariaRamona MariaRamona Buna ziua, Din luna martie m-am angajat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, iar in luna septembrie am nascut. Am fost in concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna salariata gravida luminita29 luminita29 Buna ziua. O angajata are dreptul pe un an la 25 de zile calendaristice conform RI intern. Pana in luna iunie a efectuat 10 zile concediu de odihna. Din luna ... (vezi toată discuția)