avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Efectele dezincriminarii asupra raspunderii civile
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Efectele dezincriminarii asupra raspunderii civile

Va rog sa ma ajutati cu un sfat: ce se intampla cu raspunderea civila in cazul in care cineva este condamnat penal definitiv si dupa pronuntarea hotararii de condamnare fapta penala este dezincriminata? Mentionez ca vorbim de un dosar penal cu 4 condamnati, din care 3 au fost condamnati cu executare pentru infractiuni comise cu intentie si 1 cu suspendare pt infractiune din culpa. Raspunderea civila s-a stabilit in solidar si este sub forma unor daune de aproximativ 5 milioane de euro, deci o suma foarte mare. Daca intre timp insa intervine dezincriminarea faptei comise din culpa, raspunderea civila in solidar alaturi de ceilalati 3 care au comis fapte cu intentie subzista? Sau ce se mai poate face pe latura civila, ce fel de actiune? Pentru ca nu mi se pare logic ca victima prejudiciului sa poata teoretic recupera un prejudiciu atat de mare tocmai de la cel care comisese fapta din culpa condamnat cu suspendare si a carei fapta a fost dezincriminata, in timp ce ceilalati 3 nu platesc nimic pentru ca nu detin nimic.Va multumesc in avans tuturor celor care binevoiti sa ma ajutati cu un sfat.
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
Meggy2018, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 17:20, 16 Iulie 2018
Faptul ca a intervenit o dezincriminare a faptei penale, adica inculpatii nu mai risca inchisoare si se inchide procesul penal NU INSEAMNA ca procesul civil dispare sau nu mai exista raspundere civila.
Paratii (fost inculpati) trebuie sa raspunda solidar sau separat, conform hotaririi judecatoresti.

In cazul raspunderii solidare, asta este legea. Victima sau pagubitul se pot indestula de la paratul care are bani, avand posibilitatea sa execute pe cel care este mai usor de executat.

Unele persoane sunt imposibil de executat deoarece sunt saraci sau si-au ascuns averile.
Daca judecatorul asa a decis atunci este logic ca paratii sa fie debitori solidari.
Daca un debitor plateste mai mult decat ceilalti, are un "drept de regres"impotriva lor, adica le poate cere sa isi achite partea pe care el a platit-o deja. Poate cere sa fie compensat.
Dar daca codebitorii sunt faliti, nu va recupera nimic.
Creditorul, statul sau cine e pagubit nu are nicio obligatie sa execute separat datoria sau sa imparta datoria la codebitori indiferent cat de nerezonabil este.
Pagubitul recupereaza de unde e mai usor si ii lasa dupa aceea pe codebitori sa se certe intre ei.

Multumesc pentru raspuns. Deci inteleg ca prin dezincriminare, condamnatul nu mai raspunde penal, dar in baza raspunderii civile poate ajunge totusi sa plateasca tot prejudiciul, desi legal el nu a comis nicio infractiune, pentru ca fapta a fost dezincriminata?Mi se pare inechitabil pentru ca practic este pedepsit la fel de aspru ca ceilalati condamnati care raspund totusi sub legea penala (fapte cu executare si comise cu intentie in acest caz).
Dreptul penal si dreptul civil sunt bucatarii separate. De ex. O.J. Simpson: achitat in penal, condamnat in civil (pentru omor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"calomnie" - proces civil - fapta delictuala dumitru2000 dumitru2000 daca se formuleaza o actiune civila pe raspundere delictuala ptr. niste afirmatii calomnioase (dar victima nu doreste sa mearga pe penal) se admite si pe civil ... (vezi toată discuția)
Raspundere civila accident autovehicul in leasing alfa_omega alfa_omega In cazul unui accident mortal, autovehicolul implicat in accident era proprietatea unei societati de leasing , iar soferul era angajat al firmei ... (vezi toată discuția)
Raspundere penala edelweis08 edelweis08 Prietenul meu este sef de district la un ocol silvic.In contactul colectiv de munca al RNP se prevede ca seful de district raspunde solidar cu pagubele facute ... (vezi toată discuția)