avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare cotă parte (1/3) din teren moștenit, în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare cotă parte (1/3) din teren moștenit, în prezent închiriat. Dacă ceilalți doi moștenitori nu vând, ce se întâmplă cu chiria?

In momentul de fata avem un teren inchiriat iar unul dintre frati care are nevoie de bani isi vinde cota parte chiriasului.
Daca ceilalti doi mostenitori nu vind, ce se intimpla cu chiria devenind coproprietari cu chiriasul? Mai putem cere chirie in continuare?
Dar daca chiriasul cumpara 2/3 care sunt riscurile mostenitorului care ramane coproprietar?
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 10:57, 24 Iulie 2018
Imi cer scuze daca vi s-a parut ca am intentia sa va atac, dar am sesizat doar din ce spuneti dvs ca ati dori sa primiti mai multi bani pentru chirie in baza faptului ca domnului chirias ii merge bine.

Iar de multe ori, pe acest forum, pe langa problema juridica, persoana care scrie are si o alta nevoie/temere/sentiment care o face sa creada ca prin litera legii se va rezolva. Lucru neadevarat adesea.

Doar doream sa va spun sa nu amestecati cele 2 elemente: bunastarea chiriasului cu pretul zonei. Atat!

Iar legat de profesia mea, va pot spune ca toti liber profesionistii sunt oameni de afaceri deoarece ne administram singuri activitatea: de la contabilitate, vanzari, marketing pana la prestarea in sine a serviciului. Iar traducatorii autorizati lucreaza cu tribunale, avocati, notari, se documenteaza si traduc texte de lege. Acest lucru ii face sa fie un pic mai aproape de gandirea juridica. Un pic.

Succes!

npetrov a scris:

Inteleg ca sunteti traducator nu avocat sau femeie de afaceri. Nu sunt pe acest site sa fiu pusa in colt ci sa aflu pareri bune, costructive.

Nimic nu va impiedica sa incheiati un contract de inchiriere cu chiriasul pentru restul cotei de 2/3 din teren.

Este adevarat ca chiriasul va deveni coproprietar alaturi de dumneavoastra, dar puteti sa il obligati sa incheie contractul de inchiriere punandu-i in vedere ca, in caz contrar, veti iesi din indiviziune prin partajarea in fapt a terenului.

Astfel, chiriasul va ramane cu 1/3 din teren, acest lucru putand fi daunator pentru afacerea pe care o desfasoara.

De asemenea contractul trebuie sa contina clauze foarte clare in sensul celor de mai sus.

Cu stima,
Multumesc mult. Suntem 3 mostenitori. Chiriasul risca sa aiba 2/3 si eu sa fiu in minoritate. Poate oricind sa spuna ca nu foloseste dect 66.66% si sa nu-mi dea chirie. Nu-i asa? Sau in pret dezavantajos de cumparare a cotei mele. Ce parere aveti?
Nu poate spune pentru ca banuiesc ca treimile de proprietate nu sunt individualizate fizic. Ar putea insa sa ceara in instanta iesirea din indiviziune cu plata sultei, astfel incat veti pierde dreptul de proprietate contra unei sume de bani. Pretul se poate stabili in urma unei expetize.
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2018
DinuX, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme de posesie in coproprietate dumitru_beniamin dumitru_beniamin Buna seara tuturor. As dori sa aflu in ce conditii coproprietarul indiviz al unui imobil - teren , poate dispune inchirierea unei cote parti a acestui ... (vezi toată discuția)
Casa detinuta 3/16 de stat si 13/16 de proprietari. pot sa o obtin integral? CristinaOx CristinaOx Buna ziua! Doresc sa achizitionez o casa care este detinuta [b]13/16 de proprietari si 3/16 apartine statului[/b] (atat din curte, cat si din casa). ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren - 4 proprietari meleasaliviu meleasaliviu Buna ziua, In actul de proprietate al unui teren agricol sunt 4 proprietari. Unul dintre ei vrea sa vanda partea lui (total teren 8 ha). Pe el nu sunt ... (vezi toată discuția)