avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa detinuta 3/16 de stat si 13/16 de proprietari. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa detinuta 3/16 de stat si 13/16 de proprietari. Pot sa o obtin integral?

Buna ziua! Doresc sa achizitionez o casa care este detinuta 13/16 de proprietari si 3/16 apartine statului (atat din curte, cat si din casa). Proprietarii sunt chiriasi pe cota care apartine statului. Casa a fost mostenita de la unchiul proprietarului (decedat) care a avut o sora (aceasta nu s-a mai intors in tara, nu se stie daca are mostenitori, statul a obtinut astfel o parte din casa).
Ma sfatuiti, va rog, daca este viabil sa obtin acei 3/16 de la stat? Legislatia ce prevede? Proprietarii platesc lunar chirie pe cota statului din 2011; ma asigura ca se poate obtine terenul integral, dar dureaza, iar dansii nu vor sa mai astepte. Este vreun risc sa vina vreun mostenitor pentru cei 3/16 si sa fie nevoie sa ii desplatesc? Ce masura de siguranta imi pot lua ca sa nu am probleme mai apoi? Se poate intocmi un act la notar prin care fostul proprietar se obliga sa ii desplateasca el pe mostenitori in caz ca ar aparea? Am incercat sa ma inteleg cu proprietarii sa le ofer 90% din suma acum, iar restul la finalizarea actelor de proprietate deplina, dar nu au fost de acord. Aveti vreo alta sugestie cum sa pot proceda cat mai bine in situatia data cat sa nu am batai de cap? Procedura de a obtine casa ce presupune? Casa o doresc pentru a locui in ea. Multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 17 August 2021
CristinaOx, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 04:54, 12 Februarie 2022
Introduceți o cerere de ieșire din indiviziune în contradictoriu cu Statul Român și cereți atribuirea cotei de 3/16, urmând să plătiți o sultă Statului pentru cota deținută de acesta.


Adrian ALBU a scris:

Introduceți o cerere de ieșire din indiviziune în contradictoriu cu Statul Român și cereți atribuirea cotei de 3/16, urmând să plătiți o sultă Statului pentru cota deținută de acesta.

Multumesc! Legislativ, am garantia ca voi dobandi cei 3/16 ai statului? Cine are intaietate: cei care au platit chirie pe teren peste 30 de ani sau mostenitorii celei care a plecat din tara si i s-a luat casa in mod abuziv desi acestia nu au revendicat inca nimic?

De ce ar trebui sa platesc eu o sulta Stalului? Casa a fost luata in mod abuziv. Nu exista nicio Lege prin care sa o obtin? S-a platit timp zeci de ani chirie Statului pe acea cota.
O să obțineți casa, deoarece aveți o cotă mare, dar pentru cota deșinută de Stat aveți obligația plății sultei.
Și noi avem o situație similară cu deosebirea că noi nu am platit chirie pentru cotă Statului din imobil !
Daca mai cunoașteți pe cineva interesat va rog să scrieți !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CristinaOx a scris:


De ce ar trebui sa platesc eu o sulta Stalului?


Pentru că dvs. nu cumpărați „o casă”. Ci cumpărați ceea ce are vânzătorul de vânzare. Și anume, cumpărați cota de 13/16 din dreptul de proprietate asupra casei.
Astfel, dvs. deveniți COproprietar cu acela care are (păstrează/nu v-a vândut) restul de 3/16 din dreptul de proprietate. Aici (întâmplător) este statul. Dar putea să fie orice „Gheorghe”.

Cum ați fi obținut proprietatea exclusivă dacă celălalt coproprietar (titularul cotei de 3/16 din dreptul de proprietate) ar fi fost o oarecare altă persoană („Gheorghe”)?
Printr-un partaj cu această persoană, solicitând atribuirea întregului imobil. Moca/pe degeaba? Nu. Ci cu obligația (stabilită de instanță într-un partaj judiciar) de a plăti acestei persoane o sultă corespunzătoare valoric cotei sale de 3/16 din dreptul de proprietate.

Și dacă e statul? De asemenea!

În raporturile juridice de drept civil (nu confundați cu alte ramuri de drept: administrativ, financiar, internațional etc. - că o să vi se pară o bazaconie ce voi scrie după închierea parantezei) în care statul se prezintă în nume propriu, ca titular de drepturi și obligații, el se manifestă ... (impropriu, dar sugestiv exprimat - că altminteti ar fi necesar vreo jumătate de tratat de drept spre a exprima ideea) ... ca orice „Gheorghe”. (altă persoană).
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Februarie 2022
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decret 223/1974. ce lege este acum in vigoare privind acest decret? statul detine cota din casa. CristinaOx CristinaOx Buna ziua! Doresc sa achizitionez o casa care este detinuta 13/16 de proprietari si 3/16 apartine statului (atat din curte, cat si din casa). Acea cota ... (vezi toată discuția)
Coproprietate pe cote parti. reguli privind plata impozitului si vanzarea cris_89 cris_89 In urma succesiunii facute in urma decesului bunicului, mama mea a mostenit o jumatate dintr-o proprietate (casa parinteasca) iar cealalta parte a fost ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna "cedare"in termeni notariali? clienta noua clienta noua Sunt mandatara unei rude in varsta si fara copii,care m-a imputernicit printr-o procura sa o reprezint in toate etapele dezbaterii succesorale asupra casei ... (vezi toată discuția)