Doamnă avocat Gabriela Gerber precizez că mama și eu am cerut Curatelă pentru o persoană capabilă, dar total ne-deplasabilă, bolnavă cu 15 boli depistate oficial de medici ... deci, e imposibil să se poată apăra LIVE, în Instanțe ! Nu are calitatea de „interzis judecătoresc”, e capabilă mental (nu total, dar poate vorbi coerent) și de aceea aș vrea să-i reprezint eu interesele în locul ei, altfel am zis în Instanță că i se încalcă dreptul la apărare și la reprezentare
Problema e că judecătorii spun că pentru curatela simplă, PENTRU A O REPREZENTA ÎN INSTANȚĂ îmi trebuie Procură Notarială pentru că se zice că reprezentarea mamei în acest caz ar fi un act de dispoziție (zic ei că se aplică regula de la Mandat și nu o pot reprezenta decât cu o Procură Notarială sau printr-un Curator Special).
CITEZ MOTIVAREA INSTANȚEI:
(...) Referitor la restul capetelor de cerere, se constată că promovarea şi susţinerea acţiunilor în Instanţă reprezintă acte de dispoziţie. Cazurile de instituire a curatelei prevăzute de art. 178 N.C.C. prevăd, în esență, posibilitatea Instanţei de a emite un mandat judiciar prin care curatorul desemnat să poată efectua acte de administrare pe seama persoanei aflată într-o situaţie specială, („nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator", „nu a lăsat un mandatar sau un administrator general", „să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare”). Astfel, este exclusă instituirea Curatelei în cazul actelor de dispoziţie precum cele solicitate de petentă.
Dar judecătorii uită că mama a specificat în scris că vrea ca eu să o reprezint în fața oricărei instituții (MAI ALES ÎN INSTANȚELE DE JUDECATĂ), așa cum spune și art. 178 N.C.C. -
În afară de cazurile prevăzute de lege, instanţa de tutelă poate institui curatela: a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să-şi administreze bunurile sau să-şi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu-şi poate numi un reprezentant sau un administrator; b) dacă din cauza bolii sau din alte motive o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;
Art. 182. Procedura de instituire. (1)
Curatela se poate institui la cererea celui care urmează a fi reprezentat, a soțului său, a rudelor (...)
CITEZ CE A SCRIS ÎN APEL, PENTRU A MI SE ACORDA CURATELĂ GENERALĂ, CARE SĂ INCLUDĂ ȘI DREPTUL MEU DE A O REPREZENTA PE MAMA IMOBILIZATĂ LA PAT, ÎN INSTANȚĂ, PENTRU CĂ ALTFEL I SE ÎNCALCĂ ORICE DREPT DE APĂRARE, CONFORM ART.13 N.C.C.:
Prin această sentință motivată total ilegal, mi se încalcă grav dreptul la apărare în Instanțele din România. Citez din Art.13 N.C.P.C. (1) Dreptul la apărare este garantat. (2) PĂRŢILE AU DREPTUL, ÎN TOT CURSUL PROCESULUI, DE A FI REPREZENTATE sau, după caz, asistate în condiţiile legii. (3) Părţilor li se asigură posibilitatea de a participa la toate fazele de desfăşurare a procesului. Ele pot să ia cunoştinţă de cuprinsul dosarului, să propună probe, să îşi facă apărări, să îşi prezinte susţinerile în scris şi oral şi să exercite căile legale de atac.
* Invocăm în susținerea Apelului și Art. 105 N.C.C. Persoanele ocrotite. Sunt supuși unor măsuri speciale de ocrotire (...) cei care, deşi capabili, din cauza bătrâneții, a bolii sau a altor motive prevăzute de lege nu pot (...) să-şi apere interesele în condiţii corespunzătoare.