avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tulburarea liniștii publice
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tulburarea liniștii publice

Buna seara.V-as ruga frumos sa-mi spuneti daca in jurul locuintei mele este foarte multa galagie dar pina in orele 22 acest lucru mai poate fi sancționat?cei care fac gălăgie mi-au spus că ei respecta orarul de tulburarea linistii publice,însă fac foarte multa gălăgie pe care cu greu o suportăm.Va multumesc anticipat
O seara buna.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:42, 23 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incalcarea linistii publice este un delict care se sanctioneaza indiferent de ora la care a avut loc.
Va trebui sa invocati Legea 61/1991, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.
Solicitati sa aflati numele persoanelor care provoaca faptele si le puteti trimite somatii prin avocat.
Puteti ajunge si in civil, sa ii actionati pentru tulburarea linistitei posesii a imobilului.

"Orele de liniste" sunt pentru ca proprietarii/chiriasii sa poata dormi, sa se odihneasca, sa se poata bucura linistiti de proprietate.

Dar in afara "orelor de liniste" (22-07) putem face galagie?
Nu, linistea trebuie pastrata si in afara orelor de liniste in limite rezonabile, fara zgomote excesive sau activitati perturbatoare. Nu se accepta zgomote, muzica tare, strigate sau larma, petreceri galagioase, latrat de ciini, mersul cu bocanci in casa (intentionat), batai in teava, activitati economice zgomotoase, etc.
Administratorul blocului ar trebui sa ia masuri.
Puteti da in judecata chiar si administratorul blocului (daca e platit) pentru incalcarea obligatiei fiduciare si de diligenta in administrare a imobilului.

De asemenea, Primaria are un corp de control si un corp de gardieni publici care au obligatii legale in asigurarea linistii publice si va pot acorda ajutor.

Exista mai multe teorii juridice pe care le puteti folosi pentru a remedia problema acestei tulburari de folosinta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Alberto Kurtyan a scris:



Administratorul blocului ar trebui sa ia masuri.
Puteti da in judecata chiar si administratorul blocului (daca e platit) pentru incalcarea obligatiei fiduciare si de diligenta in administrare a imobilului.




Conform dispozitii in vigoare administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie hotarari ale adunarii generale,decizii dispuse de presedinte si de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari,pentru administrare parte comuna imobil-atat
Conform dispozitii in vigoare reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie care detine autoritatea si competenta sa reprezinte si sa apere interesele asociatiei si ale membrilor proprietari fata si in raport de terti-inclusiv in instanta de judecata
Actiunea de a da in judecata administratorul de imobil ar genera dispunerea unei hotarari judecatoresti defavorabile locatarului-conform precedente ,pentru simplul motiv ca intre administratorul de imobil si locatari nu exista raporturi de obligativitate contractuala
corect, am incurcat administratorul cu presedintele:
Deci presedintele poate fi dat in judecata pentru incalcarea obligatiei fiduciare si de diligenta.
Comitetul de bloc care a angajat administratorul poate fi actionat pentru incalcarea obligatiei fiduciare si diligenta si angajare neglijenta (a unui administrator neglijent)

Exista totusi o teorie juridica, care permite proprietarilor sa se indrepte direct impotriva administratorului, actiunea oblica sau actiunea derivata - in cazul efectelor relative ale contractelor fata de terti. Proprietarul si interesele sale imobiliare, ca terta persoana sunt afectate de neglijenta sau lipsa de diligenta a administratorului (rar folosita, ce-i drept) pe care comitetul/presedintele nu le apara in mod rezonabil.
In cauzele in care locatarii au inteles din varii motive sa formuleze actiuni in instanta impotriva administratorilor de imobil,petentii au beneficiat de hotarare defavorabila
In cazul asociatiilor de proprietari,administratorul de imobil este factor executional,strict in problematica administrarii partii comune de imobil de locuit in comun
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie care este factor decizional,care in conformitate cu disp L nr 230/2007
Articolul 31
(1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.
(2) Presedintele asociatiei de proprietari supravegheaza si urmareste aplicarea hotararilor adunarii generale, respectarea prevederilor statutului si acordului de asociere, precum si aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, in functie de situatie, poate propune comitetului executiv sau adunarii generale, dupa caz, masuri impotriva celor care nu respecta regulile, regulamentele, hotararile si deciziile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale si statutare.

Articolul 32
(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tulburarea linistii...neintentionat haifa haifa Buna ziua, va rog sa-mi mentionati daca exista o baza legala privind respectarea orelor de liniste. Concret, vecinul de sub noi (tanar muzician, foarte ... (vezi toată discuția)
Supermarket la parterul blocului mihamihu mihamihu Buna ziua, La parterul blocului meu Billa Romania a deschis un supermarket. Au toate autorizatiile, dar acordul locatarilor a fost obtinut prin frauda. ... (vezi toată discuția)
Studio muzical ilegal in apartament de bloc euda euda unde sa ma adresez pentru desfiintarea studioului muzical ilegal din blocul de locuinte , Politia anuntata prin 112 i,a dat doar avertisment vecinului deoarece ... (vezi toată discuția)