avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Cum sa am PFA cu Norma de Venit pt. Topografie?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Cum sa am PFA cu Norma de Venit pt. Topografie?

Am terminat Fac de Constructii la Timisora prin 2004 si as vrea sa imi fac un Pfa pentru Proiectare cod Caen 7112 dar nu pot intra la Norma de Venit cu acest gen de activitate. Cea mai apropiata "meserie" ar fi topografia care intra la Norma de Venit. Iar ca si cod Caen ar fi tot 7112. Daca nu am absolvit Fac de Geodezie si Cadastru dar am absolvit Fac de Constructii si am in foaia matricola Topografie, pot sa deschid Pfa in Topografie? Mai exista vreo alta posibilitate sa deschid Pfa cu Norma de Venit dar sa aiba cod 71** sa pot presta servicii de proiectare.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ncozocea , utilizator 18:41, 5 Noiembrie 2009
Raspunsul la intrebare ar trebui sa vina cel mai probabil de la Registrul Comertului.
Am sa trec maine pe acolo si am sa trec si pe la Finante sa le cer si Nomenclatorul de Norme de Venit pe 2009.
Probabil ca daca as face o Intreprindere Individuala ar fi mai ok ca functioneaza la fel ca SRL. Dar nu stiu daca pot activa la Norma de Venit. Am sa mai intreb.
Multumes pt raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
ncozocea, utilizator
am mai gasit ceva interesant aici [ link extern ] ?
la Registrul Comertului se inregistreaza toate persoane care nu au profesii reglementate (floraresele sunt tot persoane fizice autorizate)

la Finante se inregistreaza persoanele care au profesii reglementate ( traducatorii autorizati , notari..) tot persoane fizice autorizate (dar ei nu sunt comercianti, ca profesie)

Mie imi pare ca Ordinul geodezilor e profesie reglementata, deoarece are corp profesional, adica este profesie liberala, ( daca nu avea corp profesional national se cheama doar profesie reglementata, adica functineaza in baza unei legi, dar nu are organizare profesionala)

verificati si legea profesiilor reglementate ( liberale ) Legea 200 - ia vedeti daca apare geodezul pe acolo.... aveti de lecturat...

din cate stiu un notar nu poate functiona printr-o societate comerciala, pentru ca nu este comerciant

asa ca , de aceea zic, cititi legea profesiei dvs cu atentie care sunt formele de asociere - birouri individuale , birouri asociati, ca astea nu sunt societati comerciale. SUNT SOCIETATI CIVILE.
BASCA CA SUNT DOUA FELURI DE PERSOANE FIZICE AUTORIZATE. Si nu stiti daca sa va inregistrati la Registrul Comertului sau la Administratia Financiara.

De ex. - traducatorii sunt comercianti
dar traducatorii autorizati de MInisterul Justitiei nu sunt comercianti si de aceea nu au ce cauta la Registrul Comertului si se inregistreaza direct sa platesca impozitul si nu au ce sa caute la Registrul Comertului.

Un alt exemplu sunt - consilierii juridici si avocatii - ei cam fac acelasi lucru , si totusi....sunt diferiti, chiar daca au dreptul amandoi, unul are drepturi in plus
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
ContSters83715, utilizator
Am fost azi la Finante si dupa discutiile purtate cu un stimabil domn am ajuns impreuna la concluzia ca pot activa ca PFA cu norma de venit pe sectiune Servicii Topografice cod (7420 vechi) 7112 (nou). Singura cerinta a celor de la finante a fost ca eu pe fisa 200 la rubrica codului Caen sa specific 7112" Arhitetura si servicii de inginerie- topografie " si sa bifez norma de venit si la valoare sa completez cu valoarea din nomenclator.
Mai ramane -teoretic sa depun actele la Registru Comertului.
Sper ca pe parcurs sa nu mai apara alte situatii neprevazute.
Multumesc pentru sfaturi.
O zi buna
Deci pana la urma merge doar cu diploma de licenta.....

eu sper sa ai dreptate....si sa nu fie profesie reglementata. Ordinul Geodezilor etc etc, parca legislatia a fost schimbata si anulata si acum e vid legislativ. E totusi ciudat... ce o sa zica si Registrul Comertului , pentru ca acolo te inregistrezi si acolo trebuie sa dovedesti ca esti sau nu Geodez, nu la Finante. (probabil sunt conditii suplimentare fata de diploma de licenta sau poate nu ,,, urmeaza sa aflii tu)
Indiferent de rezultat pana la urma tot la Ordonul Geodezilor ajungi, in ultima instanta, indiferent ca e vid legislativ sau nu inprezent

Alte discuții în legătură

Casa de marcat pfa radutioana radutioana Buna ziua. Sunt inregistrata ca PFA si ma ocup cu predarea cursurilor de dans la gradinite si scoli si o data pe an aceste cursuri sunt materializate in ... (vezi toată discuția)
Functionarea ca traducator dupa obtinerea autorizatiei de la ministerul justitiei Laura Ciobeica Laura Ciobeica Buna ziua, Ma numesc Daniela Ciobeica si am obtinut de curand autorizatia de traducator si interpret de la Ministerul Justitiei. As dori sa ma ... (vezi toată discuția)
Cod caen - diriginte de santier maria craciunescu maria craciunescu buna seara ....cine poate sa ma ajute si pe mine... rog, spuneti-mi si mie care este codul CAEN pentru diriginte santier in constructii? multumesc anticipat ! (vezi toată discuția)