avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu creștere copil tata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu creștere copil tata

Buna ziua,

Fiți amabili, am și eu câteva nelămuriri cu privire la CCC:

1. Nu am lucrat pana acum, sunt studenta și voi termina facultatea săptămâna aceasta - sunt programată sa nasc la început de Decembrie. Am dreptul la CCC? (Având in vedere ca atunci când voi naște vor fi trecut mai mult de 2 luni de când am terminat facultatea). Ma interesează sa știu dacă îmi pot lua acea luna obligatoriu/dacă am dreptul la CCC (din perioada de 24 luni), fiindcă in rest va intra tatăl copilului in CCC

2. In funcție de prima întrebare, de când va putea tatăl copilului intra in CCC? (Imediat după ce se naște copilul, începând cu a 43-a zi sau cum se procedează?)

3. Am înțeles din lege ca indemnizația CCC este de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni. Soțul meu și-a schimbat locul de munca anul acesta, dar in revisal/carte de munca nu are nicio zi pauza, practic și-a încheiat activitatea la locul anterior de munca pe 28.02, iar locul nou de munca l-a început pe 01.03. Este vreo problema in acest caz? (Citisem ceva de ultimele 12 luni consecutive și nu am înțeles exact despre ce este vorba)

4. Contractul de munca al soțului se va suspenda începând cu data la care depunem dosarul pentru CCC, adică fix de la depunerea lui va înceta sa meargă la munca?

Va mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:42, 24 Iulie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Facultatea este la zi ?

2. Daca nu ati beneficiat de indemnizatia si de concediu de maternitate , tatal poate intra in CCC incepand cu data nasterii copilului.

Daca ati beneficiat de indemnizatia si de concediu de maternitate , tatal poate intra in CCC incepand cu cea de 43-a zi de la data nasterii copilului.

3. Acea intrerupere de o zi nu va afecteaza dreptul de a beneficia de indemnizatia pentru CCC.

4. Contractul de munca al soțului se va suspenda începând cu data de la care s-a solicitat CCC.

Buna dimineața,

Facultatea este la zi, da. Deci am înțeles corect ca eu nu am dreptul la CCC și soțul poate beneficia integral de cele 24 luni, de la data nașterii. Citisem in lege cum ca ar fi obligatoriu ca și celălalt părinte sa între in concediu o luna, dacă are dreptul la el (dar eu nu am, ceea ce e ok).

Mai am 2 întrebări:

1. Dacă după nasterea copilului ma voi angaja pana ce el va împlini 2 ani, se schimba cele spuse mai sus și va trebui sa îmi iau acea luna “obligatorie”?

2. Bănuiesc ca nu are importanță, dar dacă soțul va fi in CCC, poate beneficia și înainte de nasterea copilului de acele zile libere pentru cursurile de puericultura? (Ma gândeam ca ar fi de folos acele zile libere fix când ar trebui sa nasc)

Mulțumesc frumos pentru lămuriri! O zi frumoasa va doresc
Daca ati terminat facultaea 'la zi" cred ca se poate sa va inregistrati apoi la somaj si, de aici, sa puteti beneficia de concediu pre si post natal... E doar o idee, poate va ajuta domnul consilier jur. Cornel Vasilecu mai multe detalii, eu am inteles ca se poate si asta...
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2018
Ionut.ion, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ n.florentina

1. Nu aveti dreptul la concediu si indemnziatia de maternitate (pre si postnatal ) .... la CCC aveti dreptul.

2. In speta, daca nu ati beneficiat de indemnizatia si de concediu de maternitate ,se poate intra in CCC incepand cu data nasterii copilului.

3. tatal poate beneficia inainte de concediu paternal si apoi sa intre in CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil pentru tata Alexia77 Alexia77 Trebuie sa nasc la sfarsitul lunii septembrie dar intrucat nu am lucrat in ultimele 12 luni o sa mearga sotul meu in concediu de crestere a copilului. Am fost ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie pentru tata anamaria982 anamaria982 daca sotul meu lucreaza de 6 luni la stat cu contract pe perioada 3 ani are dreptul sa primeasca stimulent de insertie sau ccc pentru copil daca eu nu am loc ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil dan0007 dan0007 Buna ziua, Am o serie de intrebari referitoare la modul in care se poate imparti concediul de crestere a copilului intre parinti. -In cazul in care ... (vezi toată discuția)