avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Libertatea de expresie a copilului
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Libertatea de expresie a copilului

Un minor are voie sa isi aleaga orice frizura chiar daca parintii nu sunt de acord cu aceasta?
Cel mai recent răspuns: ContSters487475 , utilizator 16:20, 24 Iulie 2018
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cât de minor? :)

Pentru că sunt ceva diferențe între vârstele de 13, 15 și 17 ani, de exemplu...

Discuția este una foarte interesantă deoarece Constituția nu impune nicio limită de vârstă pentru exercitarea libertăților fundamentale, precum libertatea de exprimare (unde, lato sensu, s-ar încadra și frizura).

Însă, în art.29 (6) spune că „Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.”

Să observăm, totuși, că se folosește verbul a asigura (cu sensul de a furniza), nu a impune,

Zona este una foarte gri deoarece, chiar dacă un minor are respectivele libertăți fundamentale, îi este uneori foarte dificil să le pună în practică și nici nu are multe metode de a și le apăra, fiind dependent, legal și material, de părinți.
14 ani.Mersi pt raspuns
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2018
Andrei/cavy, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Discutia este una interesanta prin prisma aplicarii unor principii fundamentale, aflate in continua evolutie, printre care si libertatile copilului (inclusiv de exprimare), aflate, totusi, sub controlul si responsabilitatea parintilor, din motive de discernamant diminuat al minorului.

Cu alte cuvinte, este nevoie de protectie pentru minor, daca risca sa ia decizii care pot sa-i faca rau, fara intentie, din lipsa de experienta, lipsa de cunostinte suficiente legate de contextul mai larg al unei decizii, lipsa de capacitate legala (de a semna un contract de munca, de exemplu).

Conform GDPR, de exemplu, orice vanzator, de bunuri, servicii sau orice altceva, este obligat sa demonstreze obtinerea acordului parental, inainte de a lucra cu datele personale ale minorului (numele este o astfel de data personala).

Filosofand... depinde cine-l tunde... daca se tunde singur sau plateste un furnizor de servicii profesionale de tuns, care elibereaza bon...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program vizita TOS55555 TOS55555 Ce pot sa fac daca tatal fetitei mele care are 5 ani ,o tunde f scurt ,ca pe un baietel,contra,r vointei mele si a fetitei.I-am dat mesaj si i-am spus ca nu ... (vezi toată discuția)
Vaccinarea - obligativitate sau abuz? ramonas1000 ramonas1000 Vaccinarea obligatorie este legala? Stiu ca medicii de familie au obligatia sa vaccineze copiii conform schemei de vaccinuri, dar sunt vaccinarile ... (vezi toată discuția)
Asociatie Dana Rasinar Dana Rasinar Buna ziua! Fac parte dintr-o asociatie religioasa in care se tin si prograe cu copiii. Inca nu avem nici un act prin care sa demonstram ca avem acordul ... (vezi toată discuția)