avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz concediere salariata gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz concediere salariata gravida

Dragi colegi de forum,
As dori sa supun atentiei dvs urmatorul caz:
Salariata unei firme primeste preaviz de concediere articolul 65 alin. dupa cateva zile de preaviz intra in concediu medical pentru boala obisnuita. Se supsenda CIM si deci, se intrerupe preavizul. Dupa 30 de zile de concediu medical vine si anunta in scris ca este gravida in trei saptamani cu acte justificative. Cum credeti ca trebui sa procedeze angajatorul in acest caz?
1. Este corect daca anunta la trei saptamani de sarcina?
2. Mai poate fi concediata pentru motive neimputabile salariatului?
3. Isi poate lua concediu medical pe toata perioada sarcinii astfel incat sa preintampine concedierea?
4. Fiind gravida, in ce conditii mai poate fi concediata?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:11, 28 Mai 2013
freeelis a scris:

Art.21 alin.2 se refera la alta situatie si nicidecum la cea care se face referire , si anume:
Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla in concediu de risc maternal; .....

(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate.


La care alta situatie se refera ?
Va rog explicitati , din interventia dumneavoastra nu se intelege.
Chiar am subliniat situatia la care se refera interdictia prevazuta de acest text de lege ... posibil sa fi citit CIC , in loc de concediu de risc maternal ...sorry :(
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua,
sunt intr-o situatie oarecum asemanatoare ( adica sefii mei au aflat ca sunt insarcinata inainte de a fi oficial, cu hartii si in scris) si au dispus concedierea mea cu art 65 al 1. Intamplarea face ca sa se fi desfiintat 4 posturi atunci, nu cred ca am fost direct si special vizata.
Eu eram in preaviz pana la data de 29 mai. In 27 mai am obtinut de la medicul de familie un concediu medical, pe cod legat de sarcina, pentru 5 zile. Dupa expirarea acestui concediu medical, mai am 3 zile de preaviz.
E vorba de o sarcina delicata, obtinuta in vitro, dupa alte 5 pierderi.
Intrebarea mea este: daca acum, in perioada de preaviz, anunt angajatorul de sarcina, se modifica ceva?
Pot solicita concediu de risc maternal, avand in vedere ca eu in perioada preavizului NU lucrez cele 8 ore? Daca da, nu vad cum se poate evalua riscul la locul de munca....
Puteti beneficia de concediu de risc maternal , in conditiile prevazute de OUG nr.96/2003.
Concediul de risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor. Salariatele protejate (salariata gravida, salariata care a nascut recent si/sau salariata care alapteaza) pot beneficia de concediu de risc maternal daca angajatorul, din motive justificate, nu poate sa modifice conditiile, orarul si/sau locul lor de munca in conformitate cu recomandarile

Detalii gasiti aici
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot lua cm inainte de preaviz amelia20100 amelia20100 am fost anuntata ca vom intra in preaviz sapt.viitoare.pot sa intru in cm inainte de preaviz?daca in timpul cm -ului aflu ca sunt insarcinata mai pot face cev ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal valcris valcris Buna ziua. Daca o angajata este insarcinata in 7 saptamani, poate sa intre in concediu de risc maternal chiar daca inca nu a anuntat angajatorul in scris ... (vezi toată discuția)
Este posibila concediere angajatei însărcinate fiind in cm? nu concediu prenatal nici concediu de risc Alinroxi Alinroxi Este posibila concedierea fiind in concediu medical? Am anunțat angajatorul de sarcina fin primele săptămâni, am niște probleme si medicul specialist mi-a ... (vezi toată discuția)