avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Asigurare PAD + facultativă făcută de bancă în ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Asigurare PAD + facultativă făcută de bancă în numele meu fără acord expres, ci doar cu informare ulterioară. Este legal?

Buna seara,

Ma intereseaza daca este legal ca banca la care am un credit pentru prima casa sa incheie in numele meu o asigurare PAD + Facultativa la o terta firma trimitandu-mi doar o informare pe mail in care specifica:

"Mentionam, totodata, si ca, neprimirea din partea ta a politelor de asigurare reinnoite pana la data mai sus mentionata echivaleaza cu acordul tau expres pentru prelucrarea datelor tale cu caracter personal (nume, prenume, CNP, adresa imobil) in scopul incheierii de catre X Bank, in numele si pe seama ta, a politelor de asigurare necesare.

In cazul in care ne vei prezenta dovada existentei unei polite facultative de locuinta (incheiata in conformitate cu cerintele in vigoare) dupa data de deschidere a politei facultative de asigurare incheiate de Banca (asigurare de locuinta de grup), aceasta din urma va inceta in luna imediat urmatoare, fara a fi restituite primele de asigurare incasate deja. "
Am facut deja o reclamatie catre banca, in care solicitam restituirea sumei pentru prima incasata deja, dar am fost refuzata pe motiv ca era de datoria mea sa trimit la termen politele reinnoite.

Mentionez ca politele au fost reinnoite la timp si au avut continuitate si ca in contract, nu este stipulat faptul ca banca nu este obligata sa imi restituie primele incasate.

De asemenea, faptul ca nu am raspuns in timp util la mailul de mai sus, nu reprezinta acordul meu pentru prelucrarea datelor mele personale de catre alta companie.

Va multumesc pentru raspuns,

O seara buna,

Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: maconni , utilizator 23:35, 30 Iulie 2018
In orice contract de credit imobiliar, banca isi rezerva dreptul de a face ceea ce a facut cu dvs. Dar tot in contract trebuie precizata o perioada de gratie si un mod de a atentiona clientul inainte de a-l taxa, este de bun simt (email, SMS, etc). Eu asa am patit, am fost atentionat.
Cred ca in cazul dvs. este vorba de excesul de zel al unui functionar bancar care s-a vazut un mic dumnezeu pe tarlaua lui...
Verificati inca o data contractul, ce drepturi are banca in situatia neindeplinirii anumitor obligatii, si cu ce termene de gratie. Daca trebuia sa ii anuntati intr-un termen clar, fara perioada de gratie, si nu ati facut-o, nu va mai agitati, caci ati pierdut deja.
~ Conținut șters la cerere ~

drmp a scris:

Regulamentul permite [art. 6 alin. (1) lit. c] prelucrarea datelor personale atunci cand aceasta este necesara in vederea indeplinirii unei obligatii legale care ii revine operatorului. Iar aici vorbim de o obligatie legala, asa cum am aratat la primul punct.



Toate bune și frumoase, numai că obligația de a asigura imobilul aparține proprietarului, nu băncii. Apartamentul nu este în leasing, precum o mașină, ca să aparțină băncii. Banca are doar un drept de ipotecă.

Vorbim despre o obligație legală, dar aceasta nu îi revine băncii, chiar dacă beneficiar al poliței de asigurare este creditorul ipotecar (banca)...

Pe de altă parte, când banca asigură locuința o face prin intermediul unei terțe entități, deoarece băncile nu pot emite polițe ele însele, deci și asigurătorul este operator de date, care și el are nevoie de acord...

Banca știe prea bine că situația este problematică din punct de vedere legal și încearcă oarecum să se apere, dovadă și prostia pe care a scris-o în răspunsul către clientă: „neprimirea din partea ta a politelor de asigurare reinnoite pana la data mai sus mentionata echivaleaza cu acordul tau expres ”.

Neprimirea nu poate constitui acord expres în vecii vecilor. Este, în cel mai bun caz, acord tacit. Dar pe GDPR nu prea mai merge cu acord tacit.
Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2018
Andr@, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Buna seara,

Eu am incheiat politele noi, PAD + facultativa, cu o saptamana inainte de expirarea celor vechi. Singura "greseala" a fost ca nu le-am transmis in timp util catre banca. Dupa ce am primit de la banca instiintarea ca mi-au reinnoit politele, deja reinnoite de catre mine, atunci le-am explicat situatia si am cerut restituirea primei retrase din cont. Ceea ce mi se pare abuziv este ca, desi le-am demonstrat ca politele au fost reinnoite cu o saptamana inainte de expirarea celor vechi, refuza sa-mi restituie banii. In contextul actual, banca nu suferea nicio pierdere, deoarece imobilul era si este asigurat.
Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2018
anaverdis, utilizator

Alte discuții în legătură

Asigurarea obligatorie a locuintei MARIA_O MARIA_O Buna ziua in cazul in care o persoana are un credit imobiliar pt care este obligata sa incheie o polita facultativa de asigurare a locuintei, reinnoita ... (vezi toată discuția)
Asigurare casa spaca spaca Ma numesc Spaca si am si eu o nelamurire legat de asigurarile la casa. Totul incepe astfel:am achizitionat o casa pe 19.02 .2015 prin programul prima casa. La ... (vezi toată discuția)
Impunere platire dubla asigurare . buna ziua, in 2007 am luat un credit imobiliar iar printre conditii ... kboomcat kboomcat Buna ziua, in 2007 am luat un credit imobiliar iar printre conditii a fost incheierea unei asigurari a apartamentului in favoarea bancii. Luna aceasta am ... (vezi toată discuția)