avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... CAS retro
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

CAS retro

Buna ziua,
am o vechime in munca de circa 12 ani dovediti cu carte de munca. Nu am beneficiat niciodata de un serviciu de la Sanatate. In ultimii 5 ani am 2 intreruperi in munca insumate fiind de 11 luni. In prezent sunt angajat cu carte de munca si doresc sa ma inscriu la un medic de familie (deoarece mi-am mutat domiciliul). De la Casa de sanatate mi se spune ca trebuie sa platesc circa 400 RON pentru acele intreruperi din ultimii 5 ani , altfel nu sunt asigurat. In prezent lucrand si platind CAS-ul..nu sunt asigurat????
Cum sa platesc CAS daca nu am avut serviciu in acele luni, neavand nici un venit?? Si de ce sa platesc penalitati daca nu am fost instiintat de asta?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: pandacrist , utilizator 16:33, 5 Noiembrie 2009
pandacrist a scris:

Buna ziua,
am o vechime in munca de circa 12 ani dovediti cu carte de munca. Nu am beneficiat niciodata de un serviciu de la Sanatate. In ultimii 5 ani am 2 intreruperi in munca insumate fiind de 11 luni. In prezent sunt angajat cu carte de munca si doresc sa ma inscriu la un medic de familie (deoarece mi-am mutat domiciliul). De la Casa de sanatate mi se spune ca trebuie sa platesc circa 400 RON pentru acele intreruperi din ultimii 5 ani , altfel nu sunt asigurat. In prezent lucrand si platind CAS-ul..nu sunt asigurat????
Cum sa platesc CAS daca nu am avut serviciu in acele luni, neavand nici un venit?? Si de ce sa platesc penalitati daca nu am fost instiintat de asta?
Multumesc.

Daca dumneavoastra in prezent sunteti angajat, sunteti automat asigurat in virtutea legii. Nu are nici o legatura faptul ca dumneavoastra in ultimii n ani aveti 11 luni in care nu ati contribuit la sistem. Este un abuz din partea functionarilor de la casa de sanatate. Este dreptul dumneavoastra constitutional de a beneficia de servicii de asistenta medicala. Casa de sanatate nu are decat sa nu va deconteze serviciile medicale de care ati beneficiat, dar in acest caz, refuzul trebuie justificat si argumentat legal. Spre exemplu poate sa va refuze plata unui certificat medical daca nu aveti stagiu pentru stabilirea bazei de calcul. Legea prevede ca si ulterior incetarii statutului de salariat, va mentineti statutul de asigurat in sistemul de asigurari de sanatate pentru o perioada de 3 luni (cu unele limitari).
Am inteles insa medicul de familie imi cere adeverinta de la servici vizata de cei de la sanatate, iar cei de la sanatate refuza sa-mi puna viza desi in prezent sunt angajat si cotizez, pe motiv ca trebuie sa platesc 400RON pe intreruperile din ultimii 11 ani. Altfel nu vor sa-mi puna stampila.
Ce pot face in acest caz?. Am nevoie de un medic de familie mai ales ca acum sunt extrem de racit....Care este stagiul pomenit de Dvs pentru stabilirea bazei de calcul?
Va multumesc mult pentru ajutor si astept raspuns
Stagiul este de cel putin o luna anterior datei de acordare a certificatului medical.
Mergeti la casa de sanatate cu adeverinta de la angajator si solicitati sa va fie pusa viza pe ea. In caz de refuz din partea lor, solicitati sa va mentioneze cadrul legal pe baza caruia isi fundamenteaza refuzul.

Inainte sa va duceti acolo, verificati daca angajatorul dumneavoastra a depus declaratiile lunare si daca v-a prins in lista de asigurati. Ar fi bine sa va duceti cu o copie dupa ultima declaratie cu dovada de depunere a acesteia (o solicitati de la angajator).

Succes !
Sa cer in scris refuzul?...verbal mi s-a spus ca in baza legii 95/2006
Si daca mi-l dau..ce este facut?... Eu stau bolnav la servici fara sa reusesc sa merg la un medic de familie.
pandacrist a scris:

Sa cer in scris refuzul?...verbal mi s-a spus ca in baza legii 95/2006
Si daca mi-l dau..ce este facut?... Eu stau bolnav la servici fara sa reusesc sa merg la un medic de familie.

Este usor sa spui in baza legii x, nu asa refuzul trebuie motivat in scris cu mentiunea expresa a ctului normativ (articol, alineat , litera).

Dar sa vedem ce spune legea :

CAPITOLUL II
Asiguraþii

SECÞIUNEA 1
Persoanele asigurate

Art. 211. -
(1) Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetãþenii români cu domiciliul în tarã, precum si ......... fac dovada plãtii contribuþiei la fond, în conditiile prezentei legi. În aceastã calitate, persoana în cauzã încheie un contract de asigurare cu casele de asigurãri de sãnãtate, direct sau prin angajator, al cãrui model se stabileste prin ordin al presedintelui CNAS cu avizul consiliului de administratie.
(1^1) Asiguratii au dreptul la pachetul de bazã de servicii medicale de la data începerii plãtii contributiei la fond, urmând ca sumele restante sã fie recuperate de casele de asigurãri de sãnãtate si Agentia Nationalã de Administrare Fiscalã, în conditiile legii, inclusiv accesoriile aplicate pentru creantele bugetare.@

Deci in conformitate cu textul legii dumneavoastra sunteti asigurat de la data "inceperii platilor" catre casa. Iar restantele (daca ele exista) se vor recupera de catre ..........
In concluzie mergeti si aratatile celor de la casa ce prevede textual legea pe care dumnealor o invoca.

Intrebare ?????

Dumneavoastra de la ce data aveti contract individual de munca la actualul angajator?

Alte discuții în legătură

Asigurari de sanatate  dragos dragos Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac Am o salariata in concediu pentru ingrijirea copilului pina la 2 ani, acum are novoie de un bilet de trimitere la un medic ... (vezi toată discuția)
Asigurarile de sanatate sammy44 sammy44 Buna ziua. Pt cineva care lucreaza cu un contract de 2 ore/zi si care nu are platit nimic la asigurari pana acum, se pot plati doar asigurarile de sanatate? Nu ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurare sociala? rusalim rusalim buna ziua,tuturor! am si eu cateva intrebari pentru cei care pot sa ma ajute.Am inchis contractul de munca,incepand cu 01.12.2005.In prezent nu realizez nici ... (vezi toată discuția)