avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drep zile concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drep zile concediu

Buna ziua,

Dupa luni de zile de stat acasa am reusit sa ma angajez la o firma cunoscuta in tara.Dar aici am descoperit mai multe nereguli ,cum ar fi:
1. concediul de odihna se ia numai vara,doar cate doua saptamani,cu toate ca in contract sunt menzionate 21 de zile lucratoare
2. se lucreaza cate noua ore si jumatate,cu toate ca in contract scrie 8 ore
3. salariul din contract nu este acelasi cu cel real

Va rog sa ma sfatuiti ce anume ar trebui sa fac pentru a rezolva aceasta situatie (totusi este exclusa demisia :D )

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 16:11, 6 Noiembrie 2009
sesizati ITM-ul sau va adresati justitiei pentru apararea drepturilor salariale si intrarea in legalitate. succes!
Daca spuneti ca v-ati angajat deja la firma respectiva probabil ca ati negociat toate lucrurile despre care vorbiti si ati semnat contractul in cunostinta de cauza.

Daca nu stiati si ati aflat ulterior, ar fi urmatoarele solutii:
1. concediul de odihna - faceti cerere si pentru restul de concediu si solicitati ca angajatorul sa scrie pe ea ca nu se aproba, pastrati un exemplar si asa veti beneficia de concediu in anul urmator sau de plata acestuia in caz ca plecati din societate si va ramane CO neefectuat de pe un an pe altul.
2. solicitati zile libere platite sau spor la salariu ptr. orele suplimentare
3. In legatura cu salariul real, care probabil ca e mai mare decat cel din contract, puteti sa puneti problema, dar cred ca trebuia sa o faceti inainte de a semna contractul. Daca angajatorul vrea sa va pastreze poate face un act aditional de modificare a salariului.
caliopeta a scris:

Buna ziua,

Dupa luni de zile de stat acasa am reusit sa ma angajez la o firma cunoscuta in tara.Dar aici am descoperit mai multe nereguli ,cum ar fi:
1. concediul de odihna se ia numai vara,doar cate doua saptamani,cu toate ca in contract sunt menzionate 21 de zile lucratoare
2. se lucreaza cate noua ore si jumatate,cu toate ca in contract scrie 8 ore
3. salariul din contract nu este acelasi cu cel real

Va rog sa ma sfatuiti ce anume ar trebui sa fac pentru a rezolva aceasta situatie (totusi este exclusa demisia :D )

Va multumesc!

Sa inteleg ca nu doriti sa intrati in conflict cu angajatorul si nici nu doriti sa demisionati. Atunci nu va ramane decat sa aveti o discutie cu reprezentantul angajatorului, in care sa-i aratati ca va cunoasteti drepturile si sa-i solicitati punerea in legalitate. In privinta CO procedati cum a spus @rocristina.

Alta cale de rezolvare nu aveti decat prin sesizarea ITM si eventual adresarea catre instanta.
Pentru nerespectarea prevederilor contractuale si incalcarea drepturilor garantate de legislatia in vigoare puteti incerca prima data o discutie cu angajatorul, apoi o sesizare la inspectia Muncii si apoi sau in paralel cu sesizarea puteti chema in instanta angajatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul neplatit! CazanGeorgiana CazanGeorgiana Buna ziua. Am o problema cu care am de gand sa merg departe dar am nevoie doar de un sfat va rog pentru a ma motiva. Am lucrat 5 luni jumatate la o firma dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna platit doar 75%? Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,as dori sa ma documentez in legatura cu plata concediului de odihna si anume: cum este posibil daca plec in concediu 21 de zile cat am dreptul....sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , intrebarea mea e daca sunt excepti legate de concediu ... Maximusz88 Maximusz88 Buna Ziua , Intrebarea mea e daca sunt excepti legate de concediu de odihna sunt curier Tazz cu 4 ore angajat la un intermediar, care imi spun ca eu nu ... (vezi toată discuția)